Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

«Φακελώνοντας» δένδρα….



Τι είναι το urbantreemanagement.teiep.gr

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου πραγματοποιεί   εσπερίδα την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 και ώρα 17:00-21:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.-Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς(Διδότου 26, 4ος όροφος,).
με θέμα :                                 «Ξεφυλλίζοντας ένα ψηφιακό δενδρολόγιο»

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση μιας νέας καινοτόμας διαδικτυακής πλατφόρμας
καταγραφής αστικών δένδρων και δενδροστοιχιών, η οποία θέτει νέες βάσεις στον τρόπο
παρακολούθησης και διαχείρισης του αστικού και περιαστικού πρασίνου. Η συγκεκριμένη
εφαρμογή (http://urbantreemanagement.teiep.gr/δημιουργήθηκε του ΤΕΙ Ηπείρου, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Βάρρα Γρηγόριο.


Το urbantreemanagement.teiep.gr είναι ουσιαστικά ένα Ηλεκτρονικό Μητρώο Δένδρων ή ένα σύστημα δημιουργίας δενδρολογίου ή μητρώων καταγραφής αστικών δένδρων και δενδροστοιχιών.
Εχει σαν στόχο την δημιουργία βάσης δεδομένων με κατάλληλα προγράμματα αποτύπωσης και παρακολούθησης των δένδρων στον αστικό ιστό ώστε να καταρτιστούν μητρώα δένδρων για την καλύτερη διαχείριση τους. Το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για το αστικό πράσινο, καθώς θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν κάθε δέντρο ξεχωριστά, από το ακριβές σημείο όπου αυτό βρίσκεται μέχρι το ύψος ή και παρατηρήσεις που αφορούν τον ενδεδειγμένο τρόπο περιποίησής του. Η ενσωμάτωση των στοιχείων αυτών σε ένα ψηφιακό αρχείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, περιποίησης και εκτίμησης των ωφελειών που προκύπτουν από αυτά.
Τα μητρώα δένδρων θα βοηθούν το χρήστη να πραγματοποιήσει και να ολοκληρώσει έναν αριθμό στόχων. Όταν ένας πολίτης ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί σχετικά με τα δένδρα, είναι δυνατό να αναζητηθεί το δένδρο στο μητρώο, ενώ ο πολίτης είναι στο τηλέφωνο. Τα μητρώα δένδρων μπορούν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών.
Η κατάρτιση του μητρώου θα περιλαμβάνει μόνιμα στοιχεία των δένδρων, όπως είδος, θέση και διαθέσιμο αυξητικό χώρο καθώς και μεταβαλλόμενα στοιχεία τα οποία εξαρτώνται από την αύξηση και κλάδευση τους, όπως ύψος, στηθιαία διάμετρο και εύρος κόμης. Επίσης στοιχεία αξιολόγησης των δένδρων, όπως ζωτικότητα, υγεία, σταθερότητα, προβλήματα κορμού, κόμης και ριζών, και ασθένειες που προκύπτουν από μύκητες ή έντομα. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία γίνεται εκτίμηση της κατάστασης κάθε δένδρου και προτείνονται τα απαραίτητα κάθε φορά μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη συντήρηση και λειτουργία των χώρων πρασίνου. Με την βοήθεια των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) χαρτογραφείται η περιοχή και αποτυπώνεται ακριβώς η θέση του κάθε δένδρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου