Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

To WWF, ενάντια στην ιδιοτέλεια ή ασχετοσύνη τους….





Ως καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, χαρακτηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς το νομοσχέδιο που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση επτά ημερών το ΥΠΕΚΑ.
Συγκεκριμένα, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο:
·         Καταργείται το καθεστώς προστασίας οικολογικά πολύτιμων εκτάσεων που τώρα καλύπτονται από αραιή και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Έτσι, το 15% τουλάχιστον της ελληνικής επικράτειας παύει οριστικά να προστατεύεται από τη δασική ή όποια άλλη νομοθεσία.
·         Κατά περίεργη «σύμπτωση», στις εκτάσεις των οποίων η προστασία υποβαθμίζεται, περιλαμβάνονται περιζήτητες προς εκμετάλλευση παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει άλλου είδους δασική βλάστηση.
·         Δίνεται πρώτης τάξεως κίνητρο στους εμπρηστές, καθώς οι παραπάνω εκτάσεις δεν θα μπορούν πλέον να κηρύσσονται αναδασωτέες.
·         Στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις και δάση, αυξάνεται η ένταση και ο αριθμός των χρήσεων που επιτρέπονται.
·         Πολύτιμες κατηγορίες δασών και δασικών εκτάσεων, όπως οι παραθαλάσσιες, οι παραλίμνιες και όσες βρίσκονται εντός περιοχών Natura, δεν προστατεύονται πια από χρήσεις που μέχρι σήμερα απαγορεύονταν σε αυτές.
·         Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής προστίμων για παράνομες χρήσεις ή καταπατήσεις δασικής γης.
·         Προβλέπονται περίεργες νέες χρήσεις, όπως «έρευνες για θησαυρούς», εγκαταστάσεις σωμάτων ασφαλείας, κάθε είδους κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χώροι απόθεσης αποβλήτων, ιστοί μέτρησης ανέμου, σε όλες τις περιπτώσεις μαζί με την οδοποιία τους και τις συνοδές τους εγκαταστάσεις, και φυσικά μεγάλες τουριστικά συγκροτήματα.

·         Νομιμοποιείται, για πολλοστή φορά, σωρεία παρανομιών, ακόμα και στα τελείως αναγκαία για τις πόλεις μας πάρκα και άλση.
Για το WWF Ελλάς, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το πλέον δυνατό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο που ζητά προστασία και κατάλληλη διαχείριση, για να συνεχίσει να παρέχει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη ζωή των πολιτών και να είναι πραγματικός πυλώνας μίας ζωντανής και μακροπρόθεσμα βιώσιμης οικονομίας.
«Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ είναι τόσο προβληματικό, ώστε δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. «Τα πραγματικά προβλήματα που καθιστούν τη δασική νομοθεσία ανεφάρμοστη και δύσχρηστη μπορούν να επιλυθούν, χωρίς να καταστραφεί η δασική περιουσία της χώρας. Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ όχι απλά δεν λύνει προβλήματα, αλλά αντίθετα μας οδηγεί σε μια βαθύτερη και πολύ σοβαρότερη κρίση: την οικολογική. Οι αποφάσεις του σήμερα, καθοδηγούμενες από μία στρεβλή και δίχως βιώσιμο αναπτυξιακό όραμα πολιτική, οδηγούν σε ένα μέλλον φτωχότερο με μη αναστρέψιμες συνέπειες. Όταν αγνοούμε το φυσικό μας κεφάλαιο, τότε δεν μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για ξεπούλημα».
Το WWF Ελλάς καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει μια ουσιαστική και ευρεία διαβούλευση για την πραγματικά βιώσιμη πορεία που η χώρα αξίζει.
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632,
i.kantas@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:
1.    Επισυνάπτονται σχετικές καταχωρήσεις του WWF Ελλάς. Παρακαλούμε όπως χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη οπτικοποίηση του θέματος.
2.    Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα πληγεί κυρίως η αραιή φρυγανική δασική βλάστηση, δηλαδή η πιο τυπική μορφή χαμηλής βλάστησης στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Αυτή περιλαμβάνει μικρούς θάμνους με μικρά και συχνά αγκαθωτά φύλλα, που ευδοκιμούν στο ξηρό μεσογειακό κλίμα σε χαμηλά υψόμετρα. Καταλαμβάνει περίπου το 15% της επικράτειας της χώρας και είναι διαδεδομένη στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα ελκυστικό περιβάλλον. Τα φρύγανα είναι τόποι πλούσιοι σε κοινά αλλά και ενδημικά είδη. Για παράδειγμα, η ποικιλία των ερπετών είναι μεγάλη, ενώ για τα αρπακτικά πουλιά συνιστούν ένα από τα σημαντικότερα ενδιαιτήματα τροφοληψίας. Πολλά από τα φυτά που συναντάμε στα φρύγανα, εκτός από την αισθητική τους αξία, είναι και ιδιαίτερα χρήσιμα στην καθημερινότητα ως αρωματικά, φαρμακευτικά, αφεψήματα, ενώ αποτελούν το βασικό υπόβαθρο για τη μελισσοκομία της χώρας μας.
3.    Τα φρύγανα αποτελούν ιδιαίτερο τύπο οικοτόπου σε πολλές περιοχές της χώρας, που προστατεύεται. Από τους 115 τύπους οικότοπων κοινοτικής σημασίας (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) που εξαπλώνονται στην Ελλάδα, 26 αφορούν εκτάσεις με «φρυγανική, ποώδη ή άλλη αυτοφυή βλάστηση». Ο αριθμός των οικότοπων ανεβαίνει σε 35 αν υπολογίσουμε και περιοχές με αμμοθινική βλάστηση και σε 52 αν σε αυτές προσθέσουμε και τους οικότοπους που απαντώνται σε υγροτοπικές περιοχές που επίσης εντάσσονται στην κατηγορία των «δημοσίων γαιών» του νομοσχεδίου.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου