Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Tα του Σμαραγδή τω Σμαραγδή και τα του Σαμαρά τω Σαμαρά





   Που είχαμε μείνει; Α, ναι,  στο στιχούργημα που απηύθυνε ο Γιάγκος Ράπτης στον Μάνο Στεφανίδη που είχε απευθύνει στιχούργημα στον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στιχούργημα που – υπό μορφήν  μαντινάδας – είχε απευθύνει  ο τελευταίος στον Πρωθυπουργό, που τον διόρισε μάλιστα ως Πρόεδρο του ΤΑΪΠΕΔ στη θέση του Σταυρίδη…..


Όμως η στιχοποιϊα πάντοτε υπερβαίνει εαυτήν και ο χλευασμός  – σαν τα αθλητικά ρεκόρ -  τείνει σε υψηλότερα «πηδήματα» ….

Να πως στιχουργεί  ο Λεωνίδας Μαρτέλος για τον Σμαραγδή :

Μου ήρθε να γράψω στο χαρτί
κι εγώ μια ...κουζουλάδα
Σαν επροχτές του ...Σμαραγδή
που γέλαε η Ελλάδα!

Που είπε ήλιος φωτεινός
είναι ο Αντωνάκης
το Harvar
d που τελείωσε
αυτός και ο ...Γιωργάκης!

Κι ο Σαμαράς τρελάθηκε!
που 'ναι "σκληρό καρύδι"
κι αμέσως του εχάρισε
τη θέση του Σταυρίδη:

-"Το ΤΑΙΠΕΔ χρειάζεται
καινούργια ηγεσία
θέλει καινούργιο θίασο
κι άλλη σκηνοθεσία"

Είν' το "μπουρδέλο" έτοιμο!
λείπουνε οι ...."πουτάνες"
Τέτοιο τρελό ξεπούλημα
θα βραβευθεί στις ΚΑΝΝΕΣ!!

Θα 'ναι τώρα περήφανη
και η ..."λεβεντογένα"
που θα χαρίσει Κρητικός
τη γη σε χέρια ξένα!
.......................
Στο ΤΑΙΠΕΔ τον Πρόεδρο
είπανε πως θα κάνεις!
-Ψωλή, και την υπογραφή
πρόσεχε που τη βάνεις!!
Η ιστορία όμως δεν καταλήγει εδώ.
Ο Γιώργος Παπαλιός, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου  που παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά τη βράβευση του Αλεξανδρου Αβρανά στο Φεστιβάλ Βενετίας,  μιλάει στην «Ελευθεροτυπία»  περί Σμαραγδή:
«Έναν χρόνο αφ' ότου είχε ολοκληρώσει το "Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι" και δύο μόλις μέρες μετά τη μαντινάδα που αφιέρωσε στον Αντώνη Σαμαρά, ήρθε στο Κέντρο ζητώντας 50.000 από τα 280.000 ευρώ που είχε ξοδέψει, λέει, για να πουλήσει την ταινία του στο εξωτερικό. Στο ΕΚΚ, όμως, δεν προβλέπονται τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις.
Εκείνο που κάνουμε είναι να βοηθάμε τους παραγωγούς ταινιών που έχουν προσκληθεί σε μεγάλα φεστιβάλ, καλύπτοντας κατά 30% το κόστος της κόπιας, του υποτιτλισμού, του διαφημιστικού υλικού κ.ο.κ. Ο Σμαραγδής φρόντισε να μας ενημερώσει ότι τυγχάνει και παιδικός φίλος του Πάνου Παναγιωτόπουλου. Όταν όμως μου τηλεφώνησαν από το υπουργείο ζητώντας να δω θετικά το θέμα, τους απάντησα: "Αν το αίτημα είναι νόμιμο, σίγουρα θα λάβω θετική εισήγηση από το διευθυντή του Κέντρου. Αν δεν είναι, τι θέλετε να κάνω, να παρανομήσω;". Εκεί μείναμε. Δεν δόθηκε συνέχεια. Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Σμαραγδής τα κατάφερε. Ποιος θα τολμήσει να μη χρηματοδοτήσει την επόμενη ταινία ενός... "ανεβασμένου" σκηνοθέτη, όπως τον αποκάλεσε ο Σαμαράς; Με τη στάση του, όμως,  εξέθεσε τον πρωθυπουργό».
Τελικά, το πρωτοποριακό ποίημα «Σκηνοθέτης επικεφαλής οργανισμού πραγματοποίησης δημοπρασιών» δεν έπιασε, και ο ΤΑΙΠΕΔ πέρασε στη διοίκηση του Κ. Μανιατόπουλου. Sic transit Gloria mundi, που λεγαν οι Λατίνοι….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου