Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΧΑΡΟΥΠΙΑ ΜΟΥ
Του Κώστα Τάτση


Αχ! αυτή η μυρωδιά …Κάτι σαν χλωρίνη, μου έφερε χθες το βράδυ μνήμες Οι χαρουπιές άνθησαν!!
Από μικρός έπαιζα σε αυτό το δέντρο . Στεκόταν δυνατό -μια μεγάλη ομπρέλα διαμέτρου είκοσι μέτρων- επιβλητικό, τεράστιο στα παιδικά μάτια . Είχε πολλές χρήσεις φανταστικό κάστρο , δεντρόσπιτο , κρυψώνας, παρατηρητήριο, με καρπούς-όπλα και ότι άλλο μπορεί ένα παιδί να σκεφτεί . Περνάω τώρα δίπλα και βλέπω μέσα από την Χαρουπιά μου τα ανέμελα χρόνια του παιχνιδιού στην Δ. Αρεοπαγίτου και στο Ηρώδειο
Δέντρο ταπεινό και πλούσιο. Έζησε γενιές και γενιές Ελληνων και Κυπρίων. Το καράτι η μονάδα μέτρησης προέρχεται από το βάρους του σπόρου του χαρουπιού και έτσι από παλιά τους πολύτιμους λίθους τους μετρούσαν με αντιστοιχία του, εδώ και 1500 χρόνια. Ακόμα και σήμερα σε πολλά χωριά τα χαρούπια τα ονομάζουν κέρατα από το αρχαίο κεράτιον Η Ceratonia siliqua (Κερατονία η έλλοβος) χαρίζει καρπούς που έχουν άριστες διατροφικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο αφού είναι πλούσιο σε άμυλο αντιοξειδωτικά, πολυφαινολες, τανίνες(εδώ οφείλεται και η στίφη γεύση του), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Είναι φτωχό σε λιπαρά και σχετικά σε θερμίδες. Τα τελευταία χρόνια το έχουμε παραγκωνίσει αλλά είναι πολύ χρήσιμο και στην βιομηχανία τροφίμων όπως σαν υποκατάστατο της σοκολάτας στα παγωτά ακόμα και στην παραγωγή ποτών. Θεωρείται ότι είναι η καλύτερη λύση για μείωση της χοληστερίνης αν γίνεται μακροχρόνια διατροφή.


Παλιά το καλλιεργούσαν και μάλιστα κάναμε πολλές εξαγωγές κύρια για κτηνοτροφή αφού σαν «κέρατο» συντηρείται πολύ καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο και στην αδελφή Κύπρο όπου το 90% της παραγωγής εξάγεται σε διάφορες μορφές (χαρουπάλευρο, ολόκληρος καρπός, χαρουποπυρήνας, αλεσμένα, γόμα, σε Ιταλία, Αγγλία, Αμερική, Ισπανία, Αυστραλία, Ιαπωνία, και Αίγυπτο
Είναι αυτοφυής σε πολλά νησιά την Πελοπόννησο και κύρια στην Κρήτη. Πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμο φυτό στην κηποτεχνία και καλώς καλλιεργείται σε πολλά φυτώρια. Θυμάμαι ότι ο καθηγητής στην Γεωπονική μας έλεγε να το αποφεύγουμε στους κήπους διότι έχει άσχημη μυρωδιά… σπέρματος!!
οι ιουλοι που μυριζουν

Όποτε περνώ κοντά και έχει ανθοφορία μου μυρίζει παστράδα, σαν χλωρίνη στα μάρμαρα και χαμογελώ. Παράλληλα το προτείνω και πιστεύω ότι έχει πολλά να δώσει στον ελληνικό κήπο. Το χρησιμοποιώ σε όλες τις περιοχές που η χαμηλή ακραία θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 3 βαθμούς Κελσίου Αν έρθουν πιο δύσκολοι καιροί που ξέρεις μπορεί να το ξαναχρησιμοποιήσουμε για άμεση διατροφή.
Σας προτείνω να διαβάσετε και μία συνταγή για να παράγεται χαρουπόμελο από τον γεωργό Δημ. Αγιώτη από την Κυπρο στο http://www.cyprus.gov.cy/moa/Agriculture.nsf/All/039E11E9A6E7BD02C22576510033B871/$file/34_H_KALLI_XAROYP.pdf?OpenElement γεμάτο λαϊκή σοφία και κυπριακή ντοπιολαλιάΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου