Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Απολιθωμένο δάσος στον Κάβο-Μαλιά….



Η αυλαία  στη λειτουργία του Ενημερωτικού Κέντρου του Απολιθωμένου Δάσους της Αγίας Μαρίνας, άνοιξε  στις  18 Ιουλίου. Το Κέντρο  πρόσφερε  πλήρη πληροφόρηση και ξενάγηση,  ενώ από το κατώφλι του πέρασαν και ξεναγήθηκαν στα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα της ακτογραμμής  886 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, ακόμη και από τη  Βραζιλία. Στο βιβλίο των επισκεπτών αλλά και σε προφορικές δηλώσεις στους  εθελοντές ξεναγούς  Μαρία  Ζευγολατάκου και Κώστα Αναστασάκη,  όλοι εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους, ενώ επίσης υπογράμμισαν  την ανάγκη  περαιτέρω ανάδειξης  και  προστασίας αυτού του πολύτιμου «γεννήματος» της γης του Καβομαλιά.



Όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ακούσθηκαν σε πρόσφατο  αφιέρωμα του  ραδιοφωνικού  σταθμού  «ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ 945». Στο studio του Φώτη  Κοντραφούρη βρέθηκαν οι δύο εθελοντές ξεναγοί, που μίλησαν αναλυτικά για την  εμπειρία τους και για τις εντυπώσεις των  επισκεπτών, ενώ εκεί ήταν  και η Γραμματέας του Συνδέσμου «Ο ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ», Καλλιόπη Λιβανού, που  «γνωμοδότησε» για το τι  πρέπει να γίνει στο εξής από τον Δήμο και την  Πολιτεία, ούτως ώστε το Απολιθωμένο Δάσος να  αποτελέσει  αναπτυξιακό «πνεύμονα» της περιοχής . Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Νικολάου,  Παναγιώτης  Παυλάκης.

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Τα απολιθωμένα δέντρα ή δάση στην ελληνική γη (Μυτιλήνη, Εύβοια κλπ)αποτελούν πολύτιμα στοιχεία των γεωσχηματισμών, δια μέσου των οποίων εξοικειώνεται κανείς με μια ιστορία πελωρίων διαστάσεων – όπως η γεωλογική. Εννοείται ότι η αντοχή των συγκεκριμένων δέντρων και δασών  στο χρόνο δεν κάνει χωρίς νόημα την προστασία του «φυσικού πλαισίου» μέσα στο οποίο υπάρχουν, καθώς επίσης  και της προσπελασιμότητας των πολιτών …  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου