Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΙ λατομείο ΚΑΙ σκουπιδότοπος...


Τα λατομεία συνιστούν ούτως ή άλλως  δυσμορφίες στο ευρύτερο τοπίο, που γίνονται ακόμη πιο απεχθείς (δυσμορφίες στο τετράγωνο…) όταν συνοδεύονται από αποθέσεις σκουπιδιών….Μερικοί θεωρούν ότι η ασχήμια δικαιολογεί την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης ασχήμιας, όμως λογαριάζουν (κάποτε) χωρίς την κοινωνία…

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος κλπ. και Εσωτερικών,  οι βουλευτές Χαρά Καφαντάρη και Γιάννης Σταθάς  φέρνουν στην επιφάνεια αυτή την αηδιαστική σύζευξη .

Η ερώτηση των Βουλευτών :

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Βοιωτικά Νέα" (φύλλο της 01/08/2013), στην περιοχή της Θήβας πραγματοποιείται πρόδηλη παράνομη απόρριψη αποβλήτων–απορριμμάτων εντός λατομικού χώρου, η οποία όχι μόνο θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα έχει και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφίες προς επιβεβαίωση της εγκυρότητάς του, αναφέρεται σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Κότσικα Θηβών, σε λατομικό χώρο με την επωνυμία "Λατομεία Θηβών ΑΕ".

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και του φωτογραφικού φακού, κατά τις πρωινές ώρες μεταφέρονται απόβλητα–απορρίμματα από δύο τουλάχιστον ανατρεπόμενα φορτηγά, τα οποία απορρίπτονται σε χώρους του λατομείου και στη συνέχεια σκεπάζονται με μπάζα από άλλο μηχάνημα εντός των εγκαταστάσεων. Εξάλλου, στην περιοχή παρατηρείται έντονη δυσοσμία, η οποία γίνεται εντονότερη και ευρύτερη, φτάνοντας ακόμα και στον επαρχιακό δρόμο Θήβας–Λιβαδειάς, κατά την διάρκεια βροχοπτώσεων. Μαρτυρίες στην περιοχή μιλούν για βιομηχανικά τοξικά απόβλητα και λυματολάσπη, τα οποία απορρίπτονται ανεξέλεγκτα και παράνομα σε χώρους που βολεύουν τον κάθε παραγωγό.

Επίσης, αμέσως μετά το συγκεκριμένο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας, παρατηρήθηκε παύση μεταφοράς και πιθανόν εναπόθεσης τέτοιου "είδους" αποβλήτων–απορριμμάτων, επίστρωση όσων εξ αυτών παρέμειναν ακάλυπτα, ενώ οι ήδη επιστρωθείσες επιφάνειες καταβρέχονται καθημερινά με μεγάλες ποσότητες νερού.

Με βάση τα ανωτέρω,


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

·      Γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αυτές τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμένο λατομείο; Έχει το εν λόγω λατομείο άδεια για διαχείριση αποβλήτων – απορριμμάτων; Σχεδιάζει η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) να διενεργήσει αυτοψία επί του θέματος;

·      Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για να διαπιστωθεί αν η εταιρία παραβιάζει την υπάρχουσα νομοθεσία; Προτίθενται να προχωρήσουν σε επιτόπια συλλογή και ανάλυση του υλικού από τις συγκεκριμένες θέσεις απόθεσης;

·      Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί έστω και την ύστατη στιγμή η προστασία του περιβάλλοντος (ρύπανση υδροφορέα, κλπ) και η ασφάλεια των εργαζομένων εντός και εκτός του λατομείου;


Επιπλέον,

Αιτούμεθα την κατάθεση των κάτωθι εγγράφων: 

·      Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του λατομείου με την επωνυμία "Λατομεία Θηβών ΑΕ".

·      ¶δεια λειτουργίας του ιδίου λατομείου.

·      ¶δεια διαχείρισης αποβλήτων – απορριμμάτων στο λατομικό χώρο.

·      Τα έγγραφα που πιστοποιούν τους μέχρι τώρα ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπεύθυνες κατά το νόμο υπηρεσίες για τη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τη σύννομη λειτουργία του λατομείου.

·      Την πλήρη επωνυμία των ιδιοκτητών του λατομείου και τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας.                                                                    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου