Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ : σχετικά με την εκτροφή οικόσιτων ζώων στην Αίγινα


 Δεν πρόκειται μόνο για μια άσκηση επιβολής τουριστικής μονοκαλλιέργειας, δεν πρόκειται μόνο για μια επιθετικότητα εναντίον φτωχών ανθρώπων. Επί πλέον είναι και μια άσκηση χειραγώγησης του ευρύτερου αγροτικού τομέα, που στην Αμερική τουλάχιστον έχει καταλήξει σε εξωφρενικά αποτελέσματα : Π.χ το να απαγορεύεται σε πολίτες η δημιουργία μιας στέρνας ομβρίων υδάτων, επειδή τα ύδατα αυτά ενισχύουν τους υδροφόρους ορίζοντες που έχουν εκχωρηθεί σε κάποιους ιδιώτες (σχετικά http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2013/08/blog-post_28.html )

Είναι τα πεπραγμένα του Δήμου Αίγινας, για τα οποία διαμαρτυρήθηκε η περιφερειακή παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Ιδού η ανακοίνωση :

 Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 29.08.2013 έγινε συζήτηση με αφορμή τις προσκλήσεις συμμόρφωσης  που έστειλε ο Δήμος Αίγινας σε πάνω από πενήντα δημότες του, οι οποίοι εκτρέφουν  μικρό αριθμό οικόσιτων ζώων ( κότες, πάπιες, γαλοπούλες, κουνέλια, πρόβατα, αγελάδες κ.λ.π.), αναφέροντας ότι απαγορεύεται η χωρίς άδεια εκτροφή τους στην Αίγινα , επειδή η τελευταία είναι τουριστικός τόπος, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 899/1976, την Υγειονομική διάταξη οικ.13368/21.05.1996 απόφαση της πρώην Νομαρχίας Πειραιά κ.α., η ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  σημειώνει :

Η εκτροφή οικόσιτων ζώων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην ύπαιθρο. Η κάλυψη αναγκών διατροφής, αλλά και η συμπληρωματική ενίσχυση ενός πενιχρού πλέον εισοδήματος από τους κατοίκους της περιφέρειας, γίνεται κυρίως από την εκτροφή οικόσιτων ζώων και την καλλιέργεια μικρού κήπου. Επίσης η επιστροφή στην ύπαιθρο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών από ανθρώπους που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, συνήθως συνδυάζεται με μία προσπάθεια ανεύρεσης εισοδήματος από διάφορες πηγές για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών.

Στην περίπτωση που η περιοχή είναι τουριστική υπάρχουν οι διατάξεις και η νομοθεσία που προβλέπουν τα όρια για την εκτροφή οικόσιτων ζώων. Η πλήρης απαγόρευση της εκτροφής τους στο νησί της Αίγινας, στην περίπτωση που χαρακτηριστεί ως τουριστικό όλο το νησί, εκτός από οικονομικό πλήγμα για ανθρώπους που μπορεί είτε να συμπληρώνουν το εισόδημα τους είτε να καλύπτουν βασικές διατροφικές ανάγκες, πρόκειται να αλλοιώσει και τον χαρακτήρα που έχουν όλα τα ελληνικά νησιά και γενικότερα οι τουριστικές περιοχές της χώρας. Ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι «αποστειρωμένος». Η εικόνα της υπαίθρου είναι στενά συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής των ντόπιων και δεν μπορεί να αλλοιωθεί.

Όσον αφορά τα λύματα που μπορεί να προέρχονται από την εκτροφή των οικόσιτων ζώων θα πρέπει να τονιστεί ότι σε ένα βαθμό επιτυγχάνεται μία ανακύκλωση που αλλιώς δε θα υπήρχε. Επίσης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές πολλά από τα λύματα (κοπριές) μπορούν να συγκεντρώνονται, έτσι ώστε να υπάρχει και η αποφυγή δυσάρεστων οσμών, αλλά η παραγωγή λιπασμάτων (βλ. κομπόστ).

Η διαφύλαξη του πολιτισμού και της διατροφικής παράδοσης και η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής ως κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί πρότυπο διατροφής διεθνώς, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής πολιτικής και προβολής της χώρας.

Η επαφή των τουριστών με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και διατροφής σε όλες τις τουριστικές περιοχές αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση στις αγορές του εξωτερικού για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, κάτι που υποτίθεται ότι επιδιώκει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εξάλλου η αισχρή οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών δεν δίνει κανένα περιθώριο για καμία περικοπή σε κανενός είδους εισόδημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου