Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Ποδονίφτης


Την Κυριακή 14 Απριλίου στις 11 π.μ., περιηγούμαστε στον Ποδονίφτη, καθαρίζουμε τις όχθες του, συζητάμε για το μέλλον του και απολαμβάνουμε την άνοιξη όπως θα μπορούσε να είναι...



Η Περιφέρεια Αττικής μεθοδεύει ήδη από το καλοκαίρι του 2017 την τσιμεντοποίηση των τελευταίων 800 μ. φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη, ανάμεσα στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα και την περιοχή του Προμπονά, στα όρια του δήμου Αθηναίων. Σε αυτά τα 800 μ. φυσικού ποταμιού, στα οποία τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει παρατηρηθεί πλημμυρικό φαινόμενο, σήμερα ακμάζει μια μικρή όαση με λογής λογής φυτά και ζώα: Ευκάλυπτους και φοίνικες, αυτοφυείς τουλίπες και ορχιδέες, ορνιθόγαλα, μαυρομάτες και άρτηκες, σταχτοσουσουράδες, κοκκινολαίμηδες και φρύνους.



Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου έχει απορριφθεί από τους Δήμους Αθηναίων και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η ΜΠΕ προβλέψει το κόψιμο των δέντρων και την αντικατάσταση της σημερινής φυσικής συνθήκης από ανοιχτό διπλό τσιμεντένιο οχετό. Προβλέπει, δηλαδή, με πρόσχημα την αντιπλημμυρική προστασία, την κατάργηση ενός χώρου πρασίνου μέσα στην πόλη. Η διοικούσα παράταξη της κ. Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής όχι μόνο πρότεινε το έργο, αλλά και αγνόησε κάθε άλλη γνώμη που εκφράστηκε για τον Ποδονίφτη, προκρίνοντας τελικά την καταστροφή του.



Ως αποτέλεσμα αυτής της αυταρχικής και αντιπεριβαλλοντικής επιλογής της κ. Δούρου, κατά του έργου έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τόσο 50 πολίτες της περιοχής, όσο και οι δήμοι Αθηναίων και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.



Την Κυριακή 14 Απριλίου στις 11 π.μ., περιηγούμαστε στον Ποδονίφτη, καθαρίζουμε τις όχθες του, συζητάμε για τα προβλήματα και το μέλλον του και απολαμβάνουμε την άνοιξη όπως θα μπορούσε να είναι...



σημείο συνάντησης: γέφυρα πεζών με πρόσβαση από οδούς Ελ. Βενιζέλου (όχθη Ν. Χαλκηδόνας) και Επινίκου (όχθη Προμπονά).
πρόσβαση με δημόσια συγκοινωνία:
από όχθη Προμπονά: ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων (600 μ. απόσταση)
από όχθη Ν. Χαλκηδόνας: τρόλεϊ 3-6, λεωφορεία, Β9, 619 στάση Ηρώδειο (350 μ. απόσταση).

(δείτε επισυναπτόμενο χάρτη)



ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου