Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 26 Μαΐου 2025

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΤΗΕΝΑ 2025

 

«Ανακοινώθηκαν τα Μετάλλια και τα Ειδικά Βραβεία του φετινού Διαγωνισμού»

Τα συνολικά αποτελέσματα και τα Ειδικά Βραβεία της 10ης και επετειακής διοργάνωσης του Διεθνούς Διαγωνισμού ΕλαιολάδουATHENA, που πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2025 στα Χανιά Κρήτης, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 23 Μαΐου, στις 12:00, στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr, όπου είναι διαθέσιμα προς όλους.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε φέτος 49 Διπλά ΧρυσάΜετάλλια(τα 9 σε ελληνικά ελαιόλαδα), 171 ΧρυσάΜετάλλια(τα 50 σε ελληνικά ελαιόλαδα), 115 ΑργυράΜετάλλια(τα 61 σε ελληνικά ελαιόλαδα) και 84 Χάλκινα Μετάλλια(τα 55 σε ελληνικά ελαιόλαδα). Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μετά από συγκριτική επαναξιολόγησητων ελαιολάδωνπου έλαβαν Διπλό Χρυσό Μετάλλιο,κορυφαίο ελαιόλαδο (BestofShow) του διαγωνισμού αναδείχθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά ένα ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια, το MarcumCoratina (από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα) της εταιρείας MarcumOlive.

ΣταΕιδικά Βραβεία ξεχωρίζει εκείνο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο, που απονεμήθηκε στο Laconiko, της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία,

από την ποικιλία Κορωνέικη. Το ελαιόλαδο αυτό τιμήθηκε και ως το παγκοσμίωςκαλύτερο από Κορωνέικη, την πιο εμβληματική ελληνική ποικιλία ελιάς και τρίτη πιο φυτεμένη στον κόσμο.

Ειδικά Βραβεία για άλλες σημαντικές ελληνικές ποικιλίες:

·        Κολοβή: PolykarposDimitra, από τη Λέσβο.

·        Λιανολιά Κερκύρας: MavroudisAuPremium, της εταιρείας ΜαυρούδηςCorfuFamilyOliveOil, από την Κέρκυρα.

·        Μανάκι: LiogēnnitoΜανάκι, από την Αργολίδα.

·        Μεγαρίτικη: MaleasEstateOrganicMonovarietalMegaritiki, απότηΔράμα.

·        Τσουνάτη: PamakoPremiumMountainOrganicMonovarietalTsounati, απόταΧανιά, τηςεταιρείαςΑνδρουλάκηςΕυτύχιος.

·        Χονδροελιά Χαλκιδικής: Thallon, από τη Χαλκιδική.

Ειδικά Βραβεία για τακαλύτερα ελαιόλαδα ανά περιοχή της Ελλάδας:

·        Θράκη: Ages Βιολογικό, ποικιλίας Μάκρης, από την Κύκλωπας Ελαιοτριβείο Αργύρη Κελίδη.

·        Μακεδονία: Άργιλος VFruity, από Πετροελιά&Λευκολιά Σερρών (50%-50%), της εταιρείας Άγκριστον.

·        Ήπειρος: Ποίημα Βιολογικό Κασσωπαία Χώρα, από Λιανολιά Πρεβέζης, της PoiemaOrganicOliveOil.

·        Νησιά Ιονίου: MavroudisAuPremium (βραβεύτηκε και ανά ποικιλία, όπως πιο πάνω).

·        Θεσσαλία: PatistisOrganic, από την ποικιλία Αμφίσσης, των Ελαιώνων Πατιστής.

·        Στερεά Ελλάδα: Κτήμα Τομπάζη, ποικιλίας Κορωνέικη, από την εταιρεία Ελαιώνες Τομπάζη.

·        Πελοπόννησος: Laconiko (βραβευμένο και σεάλλες κατηγορίες).

·        Νησιά Αιγαίου: Olvia Βιολογικό, από Αδραμιτινή 80% & Κολοβή 20%, της εταιρείας Τζωρτζής Μιχαήλ.

·        Κρήτη: TerraCretaGrandCru, 100% Κορωνέικη Χανίων, της εταιρείας Μέλισσα-Κίκιζας.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειαςήταν το OlivePoem, της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία, ενώ καλύτερο αρωματισμένο ελαιόλαδο αναδείχθηκε το LaconikoCitrusHabanero, αρωματισμένο με μοσχολέμονο και πιπεριά χαμπανέρο.

Ο φετινός διαγωνισμός σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών, με 640 δείγματαελαιολάδου από 25 χώρες. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, περίπου τα μισά δείγματα (305) προήλθαν από την Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 52,5% από 24 χώρεςΕυρώπης, Ασίας, Αμερικής και Αφρικήςκαι από τα δύο ημισφαίρια. Η Ισπανίαπρωταγωνίστησε, με το 14,5% των συνολικών συμμετοχών. Ακολούθησαν οιΤουρκία (7,5%), Ιταλία (6%), Πορτογαλία (5%), Ισραήλ (4,5%) και ΗΠΑ (3%). Η 30μελής κριτική επιτροπή, από 20 διεθνείς κριτές από 13 χώρες και 10 Έλληνες, προσέδωσε και φέτος κύρος και αξιοπιστία στη διαδικασία αξιολόγησης. Η φετινή χρονιά ξεχώρισε για το υψηλό επίπεδο ποιότηταςκαι τηγεωγραφική ποικιλομορφία των δειγμάτων, στοιχεία που κάνουν τον ATHENAδιεθνές σημείο αναφοράς στην ελαιοκομία.Αξιοσημείωτο (και ενδεικτικό της παγκόσμιας εξάπλωσης της ελαιοκαλλιέργειας)είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στον ATHENAσυμμετείχαν φέτος ελαιόλαδα από το Ουζμπεκιστάν, το Μαυροβούνιο και τη Μαλαισία.

Τα Χανιάκαι οι όμοροι Δήμοι,με την αιώνια σχέση τους με την ελιά και το ελαιόλαδο, αποτέλεσαν ιδανικό περιβάλλον για τη φετινή, επετειακή διοργάνωση. Η φιλοξενία, ηαυθεντικότητα του τόπου και η ελαιοκομική τους κληρονομιά άφησαν ανεξίτηλες εντυπώσεις στους κριτές και στην τοπική κοινωνία. Παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η «Έκθεση Τοπικών Ελαιολάδων» και η Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Εξάγω Ελαιόλαδο» ενίσχυσαν περαιτέρω τον εξωστρεφή χαρακτήρα και τη στήριξη των παραγωγών που χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό.

Η αυλαία του ATHENA 2025 θα πέσει με τηνΤελετή Απονομής Βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025, παρουσία Ελλήνων και ξένων ελαιοπαραγωγών. Κατά τη διάρκειά της θα ανακοινωθεί και η πόλη που θα φιλοξενήσει την 11η διοργάνωση του διαγωνισμού, το 2026.

Ο φετινός διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ ήταν το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας σε οργανωτικό επίπεδο όλων των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που εμπλέκονται με το ένα ή τον άλλο τρόπο με την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου:Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, Επιμελητήριο Χανίων, Δήμοι Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά και Σφακίων,ΠεριφερειακήΑναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Η δράση εντάσσεται στο έργο «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου