Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Το WWF προστατεύει τα λιβάδια Ποσειδωνίας

 


Όπως το δέντρο της ελιάς είναι το σύμβολο της ηπειρωτικής Μεσογείου, η Ποσειδωνία αποτελεί το σύμβολο της υποθαλάσσιας Μεσογείου! Παρόλο που οι ψαράδες και οι ναυτικοί την ονομάζουν “φυκιάδα”, δεν είναι φύκος αλλά ανθοφόρο φυτό, που δεν συναντάμε πουθενά αλλού στον κόσμο παρα μόνο στη λεκάνη της Μεσογείου!

 

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας έχουν ιστορία εκατομμυρίων ετών στη Μεσόγειο θάλασσα, έχοντας καταφέρει να επιβιώσουν από όλες τις αλλαγές και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα, προσφέροντας ανεκτίμητα οφέλη στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Στις ελληνικές θάλασσες τα βρίσκουμε σχεδόν παντού να περιβάλλουν σαν κορδέλα την ακτογραμμή, καταλαμβάνοντας περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγεθος σχεδόν όσο η χερσαία επιφάνεια όλων των νησιών των Κυκλάδων.

 

Όπως τα δάση της ξηράς, έτσι και τα υποθαλάσσια δάση της Ποσειδωνίας, δεσμεύουν άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας χαρακτηρίζονται ως «οικοσυστήματα μπλε άνθρακα», καθώς δεσμεύουν και κατακρατούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα κυρίως στα θαμμένα ριζώματά τους, λειτουργώντας ως αποθήκες.

Αυτός ο μοναδικός οικολογικός θησαυρός, που είναι αντίστοιχης σημασίας με τους μεγάλους κοραλλιογενείς υφάλους των ωκεανών ή τα τροπικά δάση, πλέον απειλείται σοβαρά.

 

Δεδομένης της τεράστιας τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας, σημαντική και εντεινόμενη απειλή για τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία σκαφών: οι άγκυρες και οι αλυσίδες τραυματίζουν ή καταστρέφουν την Ποσειδωνία, αφήνοντας πίσω τους νεκρά ριζώματα και εκτεταμένα “έρημα” ξέφωτα στα λιβάδια. Εκτιμάται ότι μόνο τα τελευταία 50 χρόνια, οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν μειώσει τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο την έκτασή τους στη Μεσόγειο. 

 

Δες στο βίντεο που ακολουθεί πληροφορίες για την Ποσειδωνία.

 

 

 

 

 

 

Με σκοπό την προστασία της Ποσειδωνίας, εδώ και έναν χρόνο έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε στη Μεσόγειο με στόχο να αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις. Στην Ελλάδα, οι παρεμβάσεις μας αφορούν τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Γυάρου και την περιοχή Natura 2000 των Μικρών Κυκλάδων (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Κέρος, Αντικέρια). Σε συνεργασία και με άλλους φορείς, θέτουμε στο επίκεντρο την προστασία της Ποσειδωνίας από την ανεξέλεγκτη αγκυροβολία, με στόχο να αποκατασταθεί η υγεία των «πνευμόνων» των θαλασσών μας!

 

Εδώ μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη δράση μας για την προστασία της.

 

Βίκυ Σταύρακα
Υπεύθυνη σχέσεων με υποστηρικτές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου