Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Ευρωπαίκός Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης - και άλλα

 

Καταλυτικές είναι οι εξελίξεις που έχω να σου μεταφέρω σήμερα. H περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από μια μεγάλη πανευρωπαϊκή νίκη για τη φύση και μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην ελληνική νομοθεσία για τις ακτές μας, προκαλώντας έντονα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα σε όλους εμάς που παρακολουθούμε στενά την ευρωπαϊκή και ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

 

Ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ευρώπη, καθώς ψηφίστηκε τελικά ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης! Αυτός ο εμβληματικός νέος νόμος αποσκοπεί στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των φυσικών οικοσυστημάτων της ΕΕ σε ξηρά, ποτάμια και θάλασσες έως το 2030, και αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να επανακάμψει η φύση στη Γηραιά Ήπειρο. Μεσολάβησε βέβαια ένα εξάμηνο τρομερής πίεσης από φωνές εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εξαπέλυσε επιθετική εκστρατεία παραπληροφόρησης, με σκοπό την αποδυνάμωση και καταψήφιση του κανονισμού. Όλα τα γραφεία του WWF στην Ευρώπη, μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενώσεις πολιτών, αλλά και με τη στήριξη ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών, δώσαμε πραγματική μάχη για να μη χαθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία για μια πραγματικά πρωτοποριακή νομοθεσία για την προστασία της φύσης.

Σε μια εποχή που η ήπειρός μας μαστίζεται από πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές, η νομοθεσία αυτή θα συμβάλει στην εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου και υγιέστερου μέλλοντος για τους Ευρωπαίους. Την πανηγυρίσαμε αυτή την ιστορική νίκη και πήραμε μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε! 

 

Βήματα πίσω για την Ελλάδα, καθώς ψηφίστηκε νόμος που υποβαθμίζει την προστασία των ακτών μας. Σημειολογικά, η κυβέρνηση επέλεξε μέρα εθνικής τραγωδίας για να φέρει στην Ολομέλεια ένα περιβαλλοντικά τραγικό νομοσχέδιο: ανήμερα της θλιβερής επετείου από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που καταργεί ακόμα και την ισχνή αδόμητη ζώνη των 30 μέτρων στον αιγιαλό, και επιτρέπει παραχωρήσεις μικρών παραλιών σε επιχειρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην Ελλάδα οι παραλίες αντιμετωπίζονται σαν οικοπεδάκια για περιβαλλοντική κακοποίηση και οικονομική υπερ-εκμετάλλευση, τη στιγμή που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσα στην τελευταία δεκαετία κάνουν ό,τι μπορούν για να θωρακίσουν τις ακτές τους από τη δόμηση και να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης!

 

Μπορεί ο υπουργός που έφερε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, ο Κωστής Χατζηδάκης, να δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης ότι ο νόμος του βελτιώνει την προστασία των παραλιών και βάζει αυστηρότερους όρους στη διαχείρισή τους, η αλήθεια είναι πως κάνει το ακριβώς αντίθετο: ξηλώνει την ήδη ανεπαρκή προστατευτική νομοθεσία, ενθαρρύνει την οικοδόμηση των ακτών, ακόμα και πάνω στο κύμα, και περιορίζει σοβαρά την κοινοχρησία, καθώς καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα σημαντικών παράκτιων και παρόχθιων περιοχών. Σε ένα συμφωνούμε με τον υπουργό: ότι περιορίζεται η παρανομία. Όταν τα επιτρέπεις όλα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, δεν μένει τίποτα παράνομο.

 

Ενημερώσαμε όλους τους βουλευτές για τα προβλήματα όσων καλούνταν να ψηφίσουν, τόσο εγγράφως όσο και με συμμετοχή μας στην ακρόαση φορέων, και ζητήσαμε μεγάλες αλλαγές. Με πίεση από πολλούς βουλευτές, κάποιες αλλαγές έγιναν, όμως η "μεγάλη εικόνα" παραμένει αρνητική. Ευχαριστούμε πολύ όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και συμμετείχατε στην προσπάθειά μας να ασκήσουμε ακόμα μεγαλύτερη πίεση, μεταφέροντας το αίτημα για προστασία των ακτών της Ελλάδας μέσω των social media. Εδώ, μπορείς να διαβάσεις την αποτίμησή μας για τον νέο νόμο για τις ακτές. 

 

Μπορεί οι εξελίξεις να μην είναι αυτές που επιθυμούμε, αλλά είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, καθώς με την προστασία των παραλιών μας δεν αστειευόμαστε. Θα σας κρατάμε ενήμερους!

 

Θεοδότα Νάντσου
Επικεφαλής Πολιτικής  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου