Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

CITRONNE Gallery - Athens PANOS CHARALAMBOUS AMVRAKIA.MIA

 


 

Opening: Thursday 21 March 2024 | 19:00 - 22:00

Exhibition dates: 21 March - 11 May 2024
 

Curated by: Tatiana Spinari - Pollalis
 

 

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 εγκαινιάζεται στην CITRONNE Gallery – Aθήνα, η ατομική έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους AMVRAKIA.MIA.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση αποτελούμενη από ηχητικά γλυπτά, επιτοίχια έργα και βίντεο. Μοτίβα που διατρέχουν όλο το ερευνητικό, βιωματικό έργο του καλλιτέχνη αλληλοσυμπληρώνονται για να ενεργοποιήσουν νέους, σύγχρονους συσχετισμούς. Προκύπτει έτσι μία «επιτελεστική τοπιογραφία», ένα «tableau vivant», μία σύνθεση από υλικά και άυλα ντοκουμέντα: ήχοι, ύλη, μνημονικά στοιχεία, εντυπώσεις και αρχειακό υλικό που παραπέμπουν σε μία παρελθούσα αγροτική - ψυχαγωγική παραγωγή. Η in situ εγκατάσταση AMVRAKIA.MIA που εκτείνεται κατά μήκος της CITRONNE Gallery δημιουργεί μία αντιπαράθεση ανάμεσα στον κλειστό χώρο ενός αστικού διαμερίσματος και το εκτενές της αγροτικής υπαίθρου καθώς και ένα πλέγμα σχέσεων που δεν επιστρέφει στο παρελθόν αλλά το επικαιροποιεί.

Όπως στα έργα που παρουσίασε στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας (Ελληνικό Περίπτερο, 2019) και στην documenta 14 (Αθήνα, Κάσσελ, 2017), o Χαραλάμπους αντλεί υλικό και έμπνευση από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ξηρόμερο Ακαρνανίας. Προβάλλει την φυσιογνωμία της περιφέρειας ως εξέχον συστατικό μίας καλλιτεχνικής «στρατηγικής». Με ανθρωπολογική - εθνογραφική και πειραματική ματιά μεταγράφει μοτίβα του δημοτικού - λαϊκού πολιτισμού και διερευνά την επιβιωτική τους επίδραση στο παρόν.

Η έκθεση συνοδεύεται από την δίγλωσση έκδοση AMVRAKIA.MIA (CITRONΝΕ Gallery και Eκδόσεις Καστανιώτη). Κείμενα: Πάνoς Χαραλάμπους, Πάνος Πανόπουλος, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Θωμάς Συμεωνίδης και Μαρίνα Φωκίδη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου