Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας: www.pirateparty.gr

 


  Να αναγνωριστεί αυτοτελές αδίκημα η Γυναικοκτονία

 

 

Αποφάσισε να τον χωρίσει; Την δολοφόνησε.

Διαφώνησε στις διακοπές μαζί του; Την δολοφόνησε.

Συμφώνησε να τους ακολουθήσει στη βόλτα; Την δολοφόνησαν.

Έκανε μόνη της βόλτα στη διακοπή ενός επιστημονικού Συνεδρίου;  Την δολοφόνησε.

Η φετινή 25 Νοέμβρη 2021, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, έρχεται σε μία τραγική συγκυρία για την χώρα μας με έξαρση των γυναικοκτονιών ( 13 καταγεγραμμένες σε μία χρονιά)  με αποτέλεσμα να αποκτά η συγκεκριμένη μέρα έντονο χαρακτήρα με κέντρο τις Γυναικοκτονίες και τον αγώνα των γυναικών για νομική αναγνώριση του όρου  ως ξεχωριστό αδίκημα στον Ποινικό Κώδικα.

Επιμένουμε στην επικράτηση του όρου αυτού, γιατί δεν αναιρεί ούτε αντιτίθεται στον όρο ανθρωποκτονία και τη χρήση του , ενώ έχει ως σκοπό την σωστή αποτύπωση και τον σαφή χαρακτηρισμό ενός γεγονότος, ώστε να είναι ορατό το πρόβλημα , να βρεθούν οι αιτίες που το γεννούν και να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητά του , ώστε να πάρουμε τα σωστά μέτρα αντιμετώπισης για την εξάλειψή του .

Η έξαρση της έμφυλης  βίας με την μορφή της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών στο καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού , ανέδειξε τις ανεπάρκειες του κράτους στο ζήτημα προστασίας των θυμάτων, αφού δεκάδες γυναίκες σήμερα θα ζούσαν αν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές έπαιρναν σοβαρά τις καταγγελίες τους.

    Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας 2021

    Να αναγνωριστεί αυτοτελές αδίκημα η Γυναικοκτονία

Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, οι δομές του κοινωνικού κράτους καταρρέουν και το βάρος της δράσης και της  φροντίδας μετακυλίεται περισσότερο στις κακοποιημένες γυναίκες με όλους τους τρόπους.

Ασφαλώς χρειάζεται ένα πλέγμα ασφαλείας και υποστηρικτικών υπηρεσιών (φιλοξενίας, ιατρικής, νομικής  και ψυχολογικής υποστήριξης, εύρεση εργασία) για τα θύματα της έμφυλης βίας που να είναι αποτελεσματικό, με αδιάλειπτη λειτουργία και κατάλληλο και μόνιμο προσωπικό.

Απαιτούμε την πλήρη αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, και την δημιουργία υπουργείου Ισότητας Φύλων.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πολιτικό ζήτημα, για ένα ζήτημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το ένα τρίτο των γυναικών στην  ΕΕ έχουν υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική βία .

Γι αυτό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πρόσφατα να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο με διασυνοριακή διάσταση και κάλεσε την Επιτροπή να αυξήσει και να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών  σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους μέτρα απαιτούν εστίαση  στο δικαστικό σύστημα, στα σχολεία και την υγειονομική περίθαλψη με στόχο την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων της βίας.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας το 2021 με το ελληνικό #metoo και τον αγώνα των γυναικείων οργανώσεων για την καταψήφιση του νόμου Τσιάρα στη Βουλή (4800/21  για την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου που συγκαλύπτει την ενδοοικογενειακή βία ) από σύσσωμη την αντιπολίτευση όπως και έγινε, μας αναθέτει την ευθύνη να αγωνιστούμε  μαζί με τα σωματεία, τις δημοτικές παρατάξεις, τον κόσμο του φοιτητικού κινήματος και να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα αιτήματα ενάντια στο σύστημα που γεννάει την βία και τον σεξισμό.

Συνεχίζουμε! Όλες μαζί μπορούμε και  θα νικήσουμε!

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις στις πόλεις της Ελλάδας και στην Αθήνα την Πέμπτη 25/11/21 στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6μμ . Θα ακολουθήσει πορεία .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου