Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Νότιο Αιγαίο : Ανεμογεννήτριες μόνο σε θαλάσσια πάρκα και βραχονησίδες

(Σ.Σ. Η εγκατάσταση σε νησίδες θέτει τοι ζήτημα της βιοποικιλότητας, που πολλές νησίδες υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο...Πάντως η απόφαση είναι σε γενικές γραμμές θετική...)

Να σταματήσει η εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και οι νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων να χωροθετηθούν σε υπεράκτια  (Off Shore) και νησίδες με «εθνικό πρόσημο».

Αυτά  αποφάσισαν σε κοινή συνεδρίαση τους το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, εκδίδοντας σχετικό ψήφισμα, το οποίο τονίζεται ότι «πρέπει ακουστεί, σε κάθε κατεύθυνση, σαν μια δυνατή φωνή από όλο το Νότιο Αιγαίο».

Το ζήτημα τέθηκε σε ειδική, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου, με τηλεδιάσκεψη, κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ, Αντώνη Καμπουράκη.

Στην κοινή συνεδρίαση, συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές των Κυκλάδων, Γιάννης ΒρούτσηςΚατερίνα ΜονογυιούΦίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ενώ τη στήριξή τους δήλωσαν – παρότι για αντικειμενικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η φυσική τους παρουσία – οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Γιάννης Παππάς. Συμμετείχαν επίσης, 19 Δήμαρχοι νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππους, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής και ο Οικονομικός Επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Φώτης Κασσέκας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης, το ζήτημα εισηγήθηκε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Τόσο ο εισηγητής, όσο και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος ανέπτυξαν μια σειρά από καίρια επιχειρήματα όπως η ανάγκη να διαφυλαχθεί η τουριστική οικονομία των νησιών, η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάταση της χώρας, με το  υψηλότερο ποσοστό φορολογικών εσόδων που προέρχονται από τις εξαιρετικές επιδόσεις των νησιών.  Κατέστησαν  επίσης σαφές, ότι τάσσονται υπέρ των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά με επενδύσεις το μέγεθος των οποίων είναι συμβατό με την περιορισμένη έκταση και το ανάγλυφο των νησιώνεκφράζοντας   την πλήρη διαφωνία τους στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών, που θα μετατρέψουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο, προτείνοντας την αξιοποίηση των εκατοντάδων νησίδων του Νοτίου Αιγαίου ως τόπους εγκατάστασης ΑΠΕ δίνοντας στην χώρα οφέλη με περιβαλλοντικό, δημοσιονομικό και εθνικό πρόσημο, καθώς και την μεταφορά των επίγειων ανεμογεννητριών των νησιών στην θάλασσα (off shore).Οι συμμετέχοντες, που τοποθετήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση,  καταδίκασαν κάθε έργο, δράση και πρωτοβουλία που απειλεί τα νησιά με  περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική καταστροφή.

Κατόπιν αυτών,  το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι δύο Περιφερειακοί  Σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση») κοινό ψήφισμα.

Το κοινό ψήφισμα

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

​«Στην 11η/10-11-2021 Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε με την αριθμ. 84/2021 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου το ακόλουθο ψήφισμα: Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία αποφασίζει:

1) Ζητάμε την αναστολή εκτέλεσης των αδειών που έχουν εκδοθεί και τη δυνατότητα μετατροπής τους σε Off Shore, με σχετική πρόβλεψη στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2) Ζητάμε την αναστολή έκδοσης νέων αδειών μέχρι να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3) Ζητάμε, όλοι ανεξαιρέτως οι φάκελοι πάρκων ανεμογεννητριών να περνούν από τα κατά τόπους αρμόδια Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.

4) Είμαστε Υπέρ της χωροθέτησης ανεμογεννητριών σε νησίδες με Εθνικό πρόσημο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου