Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

ΑΜΟΝΑΧΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 20.11.21 

Για τη φώκια monachus-monachus έχουν γραφεί πολλά και  συναγερμοί  έχουν «ανάψει»  δεδομένης της σπανιότητας του είδους , καθώς οι  ειδικοί μιλάνε για 600 άτομα που περιφέρονται στις ακτές «μοναχικά». Τώρα μια νέα φωνή έρχεται για τους  ανθρώπους που διάγουν μοναχικό βίο και  που σε πείσμα των εποχών είναι «αμόναχοι», τουτέστιν κάθε άλλο παρά αφημένοι στη περισυλλογή και στη  μοναξιά , αλλά είναι  λαλίστατοι και με μεγάλη επίδραση  στα πράγματα. Με αυτό το φαινόμενο ασχολείται  ο Μητροπολίτης  Αργολίδος Νεκτάριος ο οποίος  αναφέρεται στο  "γεροντισμό", που συσπειρώνει φανατισμένους οπαδούς και δημιουργεί  προβλήματα  παρέχοντας συμβουλές   για τον Κορωνοϊό στους «αμόναχους κοσμικούς».…Λέει ο Μητροπολίτης : «Γνωρίζω δυστυχώς αμόναχους μοναχούς, οι οποίοι δεν μπορούν να σταθούν στη μετάνοια τους και στο κελί τους…...Είναι οι ίδιοι τύποι που προΐστανται στις διαδηλώσεις, επικεφαλής μαινόμενωνγωνιστών", οι περισσότεροι από τους οποίους δεν μπορούν να κάτσουν σπίτι τους, να επικοινωνήσουν με τοντην σύζυγο, τα παιδιά τους και βρίσκουν άλλοθι για να καλύψουν την δική τους αποτυχία. Μοιάζουν με τους ειρηνιστές που αγωνίζονται για την ειρήνη…. ενώ στο σπίτι τους καθημερινά γίνεται Τρωϊκός πόλεμος...»

Φυσικά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενα του Μητροπολίτη για το οικιακό status ή για  τον έμπρακτο φιλειρηνισμό  των ατόμων αυτών, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για τους «αγωνιστές» κατά του εμβολιασμού ή κατά του κορωνοϊού γενικώς. Αν εξετάσουμε την ιστορία της ιατρικής είμαστε σε θέση να εγείρουμε  την αμφιβολία για χιλιάδες  χειρισμούς των γιατρών   και για χιλιάδες  φάρμακα, ταυτόχρονα όμως  έχουμε υποστεί εμβολιασμούς επί εμβολιασμών και έχουμε δεχτεί φάρμακα επί φαρμάκων. Και τελικά  τα αποδεχόμαστε όλα :  Τα αποδεχόμαστε   γιατί στο παρόν μας εξασφαλίζουν   ένα υψηλό προσδόκιμο ζωής επί  μια υψηλή ποιότητα στην καθημερινή μας διαβίωση. Η καχυποψία γι αυτά δεν έχει  νόημα , αφ’ ης στιγμής οι  γιατροί  κατά συντριπτική πλειοψηφία έχουν προκρίνει αυτές τις μεθόδους.

Σίγουρα, η πλειοψηφία ανθρώπων που ακολουθούν μια κάποια  λύση δεν εξασφαλίζει οπωσδήποτε  την ορθότητα αυτής της λύσης.
Υπάρχουν  μειοψηφικές λύσεις που έγιναν πλειοψηφικές  ξεκινώντας  από μια απλή ατομική παραδοχή ! Όμως, για να το πούμε πιο οικολογικά , υπάρχει η αρχή της πρόληψης:  Με βάση την οποία τα κράτη ακολουθούν μια διαδρομή   εφόσον οι  συντριπτικά μεγαλύτερες  πιθανότητες είναι με το μέρος της .

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου