Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Τόνια Μασουρίδου : Μια Ελληνίδα στους Ινδιάνους Μοχώκ

 

                   
 Topic: Το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης-Αρχείο Πολέμου 
Time: Nov 27, 2021 07:00 PM Athens
Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85010577279?pwd=NDFDeXdSQm1JL2l0TFRNSGtKWjZ4dz09
 
Meeting ID: 850 1057 7279
Passcode: 607563 
                                                                                                                                                                                                                                                                         σχετικά με το θέμα
 
Η Τόνια Μασουρίδου το 1995, μετά τον γάμο της με έναν γαλλοκαναδό καθηγητή,  μετανάστευσε στο Μόντρεαλ για έξη χρόνια. Εκεί, μεταξύ άλλων έκανε πολλές εκπομπές στο ελληνικό ραδιόφωνο, καθώς και ντοκυμανταίρ που αφορούσαν την Ελλάδα για την καναδική τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών της αναζητήσεων συνάντησε τους ινδιάνους Μόχωκ από κοντά, στο χωριό τους το Καναγουάκι,  που βρίσκεται στην μια όχθη του ποταμού Σαιν Λωράν (Άγιος Λαυρέντιος). Κάλεσε μερικούς από αυτούς στο σπίτι, όπου συζήτησαν για πολλά από τα προβλήματα τους, τα οποία αφορούν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Τους μίλησε για την Ελλάδα και την ιστορία της, και την  άκουσαν με μεγάλη προσοχή δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον. Έκανε παρέα μαζί τους, γνώρισε τον παλιό και τον νέο αρχηγό τους, την κάλεσαν  στα δικά τους σπίτια και πληροφορήθηκε πολλά σπουδαία πράγματα για την πορεία τους μέσα στους αιώνες. 

Στην αποψινή εκδήλωση μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία «αντι-ιστορίας»: να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις σκέψεις μιας από τις λίγες Ελληνίδες που είχαν την τύχη να ζήσουν με τους Μοχώκ και γίνουμε κοινωνοί της διαδρομής ενός λαού που απουσιάζει από τις επίσημες ιστορικές αφηγήσεις.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    Τόνια Μασουρίδου
Η Τόνια Μασουρίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου εδώ και αρκετά χρόνια, στον τομέα των δημοσίων σχέσεων αλλά και ως μεταφράστρια και κειμενογράφος. Έχει συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους Τερζόπουλου, Καστανιώτη, Πατάκη, Εξάντα, Κότινο και τις εκδόσεις Παρισιάνου. 
Επίσης, εδώ και επτά χρόνια παρουσιάζει στον πολυβραβευμένο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό "ngradio" την εκπομπή "Ταξιδεύοντας με τις τέχνες", με συνεντεύξεις από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης. 
Εκπομπές έχει κάνει επίσης στο ελληνικό ραδιόφωνο του Μόντρεαλ και έχει συνεργαστεί με την καναδική τηλεόραση στη δημιουργία ελληνικών ντοκιμαντέρ. Με το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ έχει οργανώσει φεστιβάλ κινηματογράφου και εκθέσεις βιβλίου.
Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Λέξη", "Γυναίκα", "Νέα Πορεία", "Βιβλιοφιλία" καθώς και σε λευκώματα του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο ένθετο "Φιλολογική Βραδινή".
Έχει κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία: "Γλυσίνα ακουμπισμένη σε πεύκο" από τις εκδόσεις Μαΐστρος "Ένα χελιδόνι, μια ηλιαχτίδα και τα πρώτα μηνύματα χαράς" από τις εκδόσεις Πασχαλίδη, "Στην εποχή της γιαγιάς Πελαγίας" από τις εκδόσεις Παρισιάνου, "Επτά μελωδικές ιστορίες" από τις εκδόσεις Παρισιάνου και τη  συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Η ταξιδιώτισσα του τραίνου" από τις εκδόσεις Βεργίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου