Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Σταθμός Βενιζέλου: Η διεθνής εκστρατεία για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων συνεχίζεται

 

Η διεθνής εκστρατεία υπέρ της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου κλιμακώνεται με αυξανόμενο ενδιαφέρον από κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα ολόκληρου του πλανήτη (επισυναπτόμενη επιστολή 1). 119 επιστήμονες μεταξύ των οποίων οι Roderick Beaton, Mark Mazower, John Haldon, Edmund Keeley, Αλέξανδρος Νεχαμάς, Jean-Pierre Sodini, Jean-Michel Spieser και τόσοι άλλοι τονίζουν την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων.  

 

Παράλληλα, 12 διακεκριμένοι Πολιτικοί Μηχανικοί από την χώρα μας με πολυετή εμπειρία στη μελέτη, επίβλεψη και διαχείριση έργων αποκατάστασης μνημείων και προστασίας αρχαιολογικών χώρων παίρνουν δημόσια θέση για το θέμα, τονίζοντας ότι η βέλτιστη λύση για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης επιτυγχάνεται με την κατά χώραν διατήρηση του βυζαντινού πολεοδομικού συνόλου και επισημαίνοντας ότι δεν είναι αργά να εγκριθεί και να εφαρμοστεί η σχετική μελέτη (επισυναπτόμενη επιστολή 2). Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι η πιθανή απόσπαση και επαναφορά των αρχαιοτήτων πρακτικά σημαίνει μεγάλη επιπλέον καθυστέρηση, αφού ουσιαστικά διπλασιάζονται οι τεχνικές και κατασκευαστικές δυσκολίες καθώς και το οικονομικό βάρος του εγχειρήματος. Σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να κάνει ανασκαφές στα υποκείμενα στρώματα που θα αποκαλυφθούν, πράγμα που συνεπάγεται μεγάλο ρίσκο πρόσθετων καθυστερήσεων.

 

Εξάλλου, περισσότερες από 60.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει το σχετικό ψήφισμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα AVAAZ: https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/prothypoyrgos_kos_kyriakos_mitsotakis_ypoyrgos_pol_metro_thessalonikis_na_diatirithoyn_in_situ_ta_arhaia_sto_stathmo_venizeloy/

 

Ακαδημαϊκοί, τεχνικοί επιστήμονες και χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες ενώνουν την φωνή τους σε μια έκκληση για την διάσωση αυτής της πολιτισμικής κληρονομιάς, εφ’ όσον μάλιστα η διατήρηση των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων κατά χώραν παραμένει εφικτή και ίσως μάλιστα η μόνη εφικτή λύση που σέβεται την καταληκτική ημερομηνία για το μετρό του Δεκεμβρίου 2023. Έλληνες και ξένοι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι εφικτή η λειτουργία των 12 σταθμών του μετρό το συντομότερο, με την προσθήκη του Σταθμού Βενιζέλου μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των εξαιρετικών αρχαιοτήτων και της κατασκευής του.

 

Η πολιτισμική μας κληρονομιά αποτελεί κεντρικό και συστατικό στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας που δικαιολογεί τη θέση της χώρας στον κόσμο. Η προστασία και ανάδειξή της απαιτεί μια ευρύτερη συναίνεση που σέβεται την γνώμη κορυφαίων ειδικών σε όλο τον πλανήτη, αλλά και τις επόμενες γενιές στις οποίες θα πρέπει να παραδοθεί αλώβητη..

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr

 

Κατερίνα Στεμπίλη 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240    

Email: sepi@ellinikietairia.gr    

www.ellet.gr               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου