Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Η κοινή λογική επικράτησε της μεθόδευσης!


Επιτέλους μία θετική απόφαση για τον #Ασπροπόταμο και την #Πίνδο, αλλά και με ευρύτερες προεκτάσεις...
Η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητάει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τη διακοπή της αδειοδότησης 4 Αιολικών Σταθμών στον Ασπροπόταμο, ο καθένας αποτελούμενος από 1 (!) ανεμογεννήτρια, αφού διαπίστωσε το αυτονόητο:
πως πρόκειται για μία ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ "ΣΑΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ" ενός μεγαλύτερου έργου σε μικρότερα.
❌ Με άλλα λόγια, η κατασκευάστρια εταιρεία προσπάθησε να σπάσει ένα ενιαίο έργο 4 ΑΣΠΗΕ, που χωροθετούνται σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων μεταξύ τους, σε 4 "ανεξάρτητα", μικρότερου μεγέθους έργα, ώστε να ενταχθούν στην Κατηγορία Β και να παρακαμφθεί η υποχρέωση εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων! -γνωστό το "κόλπο"
Βρέθηκε απέναντι, ωστόσο, και σε σχετικά πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (η οποία μνημονεύεται στο έγγραφο της ΓΔΠΠ) που έκρινε σε ανάλογη περίπτωση ΠΑΡΑΝΟΜΗ την κατάτμηση ομοειδών έργων σε όμορες περιοχές από τον ίδιο κατασκευαστή.
Είναι βέβαιο ότι το σκεπτικό της απόφασης θα βρει εφαρμογή και σε άλλες κραυγαλέες απόπειρες κατάτμησης έργων ΑΠΕ, πρακτική η οποία "φούντωσε" μετά την ⚠απόφαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη να αναθεωρήσει –χωρίς καμία τεκμηρίωση– στα 10 MW την ισχύ των έργων ΑΠΕ που κατατάσσονται στην Κατηγορία Β.
Η συγκεκριμένη μεθόδευση – συνοδευόμενη από παρουσίαση της οικολογικής αξίας του Ασπροπόταμου - είχε επισημανθεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με επιστολή της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και της Καλλιστώ, από κοινού με τις τοπικές περιβαλλοντικές κινήσεις Δίκτυο φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποτάμου και Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων


Ας ελπίσουμε αυτή η εξέλιξη να είναι μία νέα εκκίνηση για τη διαφύλαξη της μοναδικότητας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Ασπροπόταμου.
(και όχι μόνο...)
📄👉 Η επιστολή της Γεν. Διεύθυνσης Περιβ/κής Πολιτικής του ΥΠΕΝ για τη διακοπή αδειοδότησης των 4 Αιολικών Σταθμών: https://files.ornithologiki.gr/.../YPEN_Apofasi_Diakopi...
📄👉 Η κοινή επιστολή που στάλθηκε από την Elliniki Ornithologiki Etaireia, την Καλλιστώ και τοπικές περιβαλλοντικές κινήσεις: https://files.ornithologiki.gr/.../Epistoli_Aiolika...
μη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου