Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ : Έχει ο πρώην γερουσιαστής και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, John Kerry ρίζες ελληνικές;

 

Αναδημοσίευση από το αποκλειστικό άρθρο του newshub.gr.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έχει ο πρώην γερουσιαστής και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ,  John Kerry ρίζες ελληνικές; 

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα απο την ημερα κατα την οποία ο πρώην γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και νυν ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. John Kerry, βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021!

Μια βράβευση που εγινε απο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου απένειμε τα Διεθνή Βραβεία Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021, σε τρεις διακεκριμένους φιλέλληνες: τον John Kerry, τον πρώην υπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας Jack Lang και τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet.

Μια σημαντική λεπτομέρεια, που ίσως δίνει και την εξήγηση για τη στάση του κ. Kerry προς την Ελλάδα, αποκαλύπτει ο συγγραφέας Μιμης Ανδρουλάκης στο βιβλίο του «Αλλέγκρα» (2014)!

Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο με τίτλο «Αννα Τοριτσέλι» αναφέρεται στον πρώην γερουσιαστή και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ,  

λέγοντας πως έχει ρίζες ελληνικές!

Μεσολόγγι στις 20 Νοεμβρίου του 1824: Ένας απο τους σημαντικότερους Αμερικανούς εθελοντές στην Ελλάδα, ο ρομαντικός αλλά ατίθασος Τζόναθαν Μίλλερ, φτάνει στο Μεσολλόγι,  με εφόδια – τρόφιμα και ρούχα– απεσταλμένος από το Φιλελληνικό Κομιτάτο της Βοστώνης… Ο Μίλλερ, πολέμησε σε πολλά μέτωπα από το 1824 έως το 1826, έλαβε βαθμό συνταγματάρχη, ενώ στο τέλος συμμετείχε από το 1827 έως το 1828 ως εκπρόσωπος των φιλελληνικών κομιτάτων, στη διαχείριση της μεγάλης Αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα, επιτελώντας σημαντικό ανθρωπιστικό έργο. Πρίν φύγει μάλιστα απο την Ελλάδα, ο Μίλλερ υιοθέτησε ένα αγοράκι… 

(Φωτο: Ο Τζόναθαν Μίλλερ)

Γράφει ο Μίμης Ανδρουλάκης:

…«Μα κι ο ίδιος ο Μίλλερ υιοθέτησε ένα αγοράκι τεσσάρων ετών –μετά τη σφαγή του Μεσολογγίου–, που του έδωσε το προφανώς ποιητικό-ηρωικό όνομα Μιλτιάδης ενώ ήταν βαπτισμένο Λουκάς. Το έφερε στην πατρίδα του, το Βέρμοντ, κι ύστερα, όταν παντρεύτηκε, το ανέθρεψε με τη σύζυγό του στο Όσκος του Γουισκόνσιν. Ο Λουκάς-Μιλτιάδης Μίλλερ θα αποφοιτήσει από το Vermont University και αργότερα θα γίνει ο πρώτος εκλεγμένος Έλληνας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών!»…

Ο Μίλλερ όμως θα διαδραματίσει και ένα άλλο σημαντικό ρόλο, στη διάσωση της Σαπφώς, συγγενούς του Τζον Κέρι!…

Συνεχίζει ο Μ. Ανδρουλάκης:

…«Ο Μίλλερ στο Ημερολόγιό του περιγράφει τις σπαρακτικές σκηνές του θανάτου από πείνα των προσφύγων της Αθήνας στα γειτονικά νησιά, όπως στο Αγκίστρι. Εκεί ένα κοριτσάκι εννιά χρονών, η Σαπφώ –αυτό το όνομα τουλάχιστον της δίνει–, σχεδόν γυμνό πήγε στην κατοικία του Μίλλερ και τον ικέτευε να την πάρει μαζί του γιατί ήταν ορφανό. Την επομένη όμως βγήκε στη φόρα ότι η μικρή είχε μητέρα και πατέρα! Οι γονείς της για να τη σώσουν από την πείνα τής υπέδειξαν να προσποιηθεί την ορφανή. Όταν ο Μίλλερ διαμαρτυρήθηκε στη μητέρα, εκείνη του απάντησε: “Τι θες, να πεθάνει κι η Σαπφώ μαζί με τα άλλα παιδιά μου απ’ την πείνα;”

Έτσι την πήρε μαζί του στην Αμερική, όπου την υιοθέτησε ο Γουίνθροπ».

(Φώτο: Τόμας Λ. Γουίντθροπ)

«Μάλιστα, έχουμε δηλαδή πράξη υιοθεσίας από τον κυβερνήτη της Μασσαχουσέττης Γουίνθροπ, προ-προ- πάππου του Τζων Κέρρυ. Κι απ’ ό,τι φαίνεται το Σαπφώ ήταν ποιητικό ψευδώνυμο και της έδωσαν ένα άλλο όνομα, ας πούμε Ελίζαμπεθ

Τα στοιχεία που παραθέτονται μέσα από το «Αλλέγκρα» και δείχνουν πως η σημαίνουσα αυτή προσωπικότητα, η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα από το ελληνικό κράτος, έχει πιθανότατα κάτι παραπάνω από μια σχέση φιλελληνική…

Η βράβευση
 
Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα της βράβευσης, η κυρία Σακελλαροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκαν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Όπως ανέφερε, «στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: «άφθιτον κλέος αεί» – δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται». Μάλιστα, τόνισε, ότι το κλέος των φιλελλήνων που παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο, προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. «Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας, είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στον φιλελληνισμό, υποστήριξε ότι αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό, με αρχαιότατες ρίζες και υπενθύμισε ότι «εκκινεί από την αρχαία Ρώμη και τον Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, συνδέεται με την προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει στις αποσκευές της τον ελληνικό τρόπο του στοχάζεσθαι και του πράττειν, όπως τον έβλεπε να ενσαρκώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και στην κλασική τέχνη, σύμβολα της πολιτικής ελευθερίας και αντανάκλασή της».

Ακολούθησε διαδικτυακή σύνδεση με τους τιμώμενους. Τον John Kerry προσφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt. Τον Jack Lang προσφώνησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον εκπρόσωπο του πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας, αναπληρωτή επικεφαλής Αρχής κ.Nicolas Jose Croizer. Τον Charles Pictet προσφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα, στον πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Olaf Andreas Kjelsen.    

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου