Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

ΠΑΡΕΞ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 6.3.2021

Ο Διονύσιος Σολωμός είχε στο νου του την ελευθερία  και τη γλώσσα, αν και αρκούσε το ένα εκ των δυο…Τώρα η «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» (9 Φεβρουαρίου)  που συμπίπτει με την ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, αναλαμβάνει να υπενθυμίσει προς όλους πόσο σημαντική είναι  αυτή η γλώσσα  για την επιστήμη, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία  και άλλα τινά. Λόγου χάρη από το διάστημα :   Όπως μας πληροφορεί ο πανεπιστημιακός  Θανάσης Οικονόμου, που υπηρέτησε μέχρι πρόσφατα τη ΝΑΣΑ, οι ονομασίες «Τέμπη», «Άγραφα» , «Καλαμπάκα», «Θεσσαλονίκη»  κλπ. δόθηκαν σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη Άρη, ύστερα από δική του πρόταση !  Στον ίδιο πλανήτη η υψηλότερη κορυφή  στο ηλιακό  μας σύστημα που φτάνει τα 21 χιλιόμετρα ( 2 φορές το Έβερεστ!) έχει ονομαστεί «Όλυμπος» (Olympus Mons).

Η «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» εορτάσθηκε στο Παρίσι , στην Ουκρανία και αλλού, πιστεύω  με ένα πνεύμα όχι προτίμησης ενός γλωσσικού οργάνου-απολιθώματος !  Όμως το ίδιο δεν συνέβη και  στην Τουρκία :   


Εθνικιστές και ακροδεξιά ΜΜΕ ξεσηκώθηκαν  εναντίον μιας   εκδήλωσης που θα μεταδιδόταν διαδικτυακά στα πανεπιστήμια Άγκυρας,  Κωνσταντινούπολης και Ανατολικής Θράκης -  και στην οποία μάλιστα  θα γινόταν ειδική αναφορά στον Γιώργο Σεφέρη.

 

Στην Τουρκία  παρά την φιλότιμη προσπάθεια διαφόρων πανεπιστημιακών κύκλων έχουμε το εγχείρημα της εξάλειψης  ΚΑΙ της γλώσσας αλλά ΚΑΙ των ιχνών της ελληνικότητας. Αυτή την περίοδο  μάλιστα είναι προτιμητέοι από τους Τούρκους εθνικιστές κάποιοι όροι «στρατηγικής σημασίας» :  Παραδείγματος χάρη ο   όρος «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης » (astronaut και cosmonaut, στα τουρκικά astronot και cosmonot αντίστοιχα), που έχουν τεθεί υπό επανεξέταση από τον Ερντογκάν (εν όψει της υποσχεθείσας τουρκικής απόβασης στη Σελήνη το 2023 !). Σύμφωνα με τον Πέτρο Κράνια  έχει προταθεί να γίνει “τζατζάμπεης”(!) (Caca-bey), ύστερα από την έμπνευση του υπερεθνικιστή και εταίρου στην κυβέρνηση Ντεβλέτ Μπαχτσελί  ….

 

Εκτός από τον νεολογισμό του Ερντογκάν «γαλάζια πατρίδα» που περιλαμβάνει ό,τι αυτός θέλει να περιλαμβάνει είναι και η «Θάλασσα των νησιών» που προτείνεται  σαν υποκατάστατο του όρου «Αιγαίο». … Παρά το γεγονός ότι η ιστορία διδάσκεται στα τουρκικά  πανεπιστήμια, εδώ και πολλά χρόνια  οι ξεναγοί στην Τουρκία αποφεύγουν επιμελώς να μνημονεύσουν  την Ελληνική και την Ελληνιστική περίοδο της Μικράς Ασίας :   Το βεβαιώνουν πολλοί καλόπιστοι  Έλληνες επισκέπτες.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου