Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΓΙΏΡΓΟΣ ΞΈΝΟΣ ΕΛΛΆΔΑ - ΝΊΚΗ

 Το υπέροχο έργο του αγαπημένου Γιώργου Ξένου θεωρώ ότι καθίσταται εμβληματικό για την αυριανή επέτειο. Και τούτο γιατί σωματοποιεί το Εθνος και την επικράτεια του μέσα από την υπόμνηση του γλυπτού κορμού της Νίκης της Σαμοθράκης, του οποίου το προφίλ με ένα ευρηματικό τρόπο ταυτίζεται εδώ εικαστικά με το χάρτη της Ελλάδας! Στον ιχνογραφημένο αυτό χάρτη, η Κρήτη ως βάση του αγάλματος στηρίζει τον κορμό της Νίκης, δηλαδή την ηπειρωτική χώρα και την Πελοπόννησο και απογειώνεται με τη φτερούγα που υποδηλώνει τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η εξπρεσιονιστική ζωγραφική χειρονομία του Γιώργου Ξένου σκορπίζεται γύρω από τον κορμό και πάνω από τα φτερά, αναπαριστώντας τις θάλασσες μας και την επιρροή του Ελληνισμού στον ευρύτερο χώρο υπομιμνήσκοντας τον Οικουμενισμό του.
Η εξέλιξη του σχεδίου με τις κόκκινες πινελιές καταδεικνύει την αιμάσσουσα Πατρίδα, που εδώ και 200 χρόνια αναζητά την Επαναθέσμιση ενός κοινού των Ελλήνων, προδομένο τόσο από τους εξωτερικούς συμμάχους δυνάστες όσο και από την φοβερή διχόνοια του.
Ευχαριστώ τον Γιώργο Ξένο για την άδεια του να παρουσιάσω το τόσο επίκαιρο έργο του, παρότι καμωμένο το 1990, που τιμά την πατρίδα, την γειτονιά που μεγαλωσαμε, τη φιλία μας και την φιλία των γονιών μας....
ΝΙΚΟΣ ΖΗΒΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου