Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ

 

Φωτογραφία ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 

 Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή  12.3.2021

Κάποτε, όταν πλησίαζε η «Καθαρά Δευτέρα», προετοιμάζαμε τους αετούς . Οι αετοί μας ήταν αυτοσχέδιοι, είχανε – με ελάχιστες εξαιρέσεις - το συγκεκριμένο ρομβοειδές σχήμα, πετάγανε σε όλες τις γειτονιές και πλημμύριζαν πραγματικά τον ουρανό. Ο χώρος της περιαστικής Αθήνας προσέφερε την άπλα, αν και η υπόθεση  εξαρτιόταν και από τις μετεωρολογικές συνθήκες, από το αν φύσαγε πολύ ή καθόλου. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θυμάμαι πολλούς αετούς μπλεγμένους στα πιο ψηλά σημεία σε δέντρα ή σε στύλους, να είναι χαμένοι για πάντα. Πάντως το ράδιο μας προϊδέαζε  για τα ατυχήματα  που συμβαίνανε όταν κάποιοι αετοί μπλέκανε  στα καλώδια της ΔΕΗ : Δεν ήταν καθόλου αστείο, είχανε πεθάνει άνθρωποι από αυτό….

Χρησιμοποιούσαμε κόλα από αλεύρι και νερό, ήμασταν αυτοδίδακτοι κατασκευαστές αετών, όμως μερικοί ήταν πιο εξπέρ,  λ.χ. ο μεγαλύτερος αδελφός μου. Οι αετοί πετάγανε στους ουρανούς για πολύ καιρό, μέχρι  τις αρχές του καλοκαιριού. Στις πλατείες και σε άλλα ανοιχτά μέρη  ,  αχοβολούσε η πιτσιρικαρία που δεν είχε απομακρυνθεί και πολύ από το σπίτι,  οπότε βρίσκανε την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους κάτι ασυνήθιστοι τύποι . Αυτοί συνήθως δένονταν και λύνονταν, κάνανε διάφορα  κόλπα, στο τέλος δε  περιέφεραν τη τραγιάσκα τους  με την παράκληση για τη φασολάδα του αθλητή…

Οι Αθηναίοι πήγαιναν συνήθως στου Φιλοπάππου και από κοντά ακολουθούσαν οι επίσημοι και οι πολιτικοί, για να δοκιμάσουν τη λαγάνα του λαού. Εμείς οι «βλάχοι της Ηλιούπολης», σύμφωνα με μια επιθετική προσφώνηση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Καλλιθέας προς τον Χαραυγιακό ( ομάδας της Ηλιούπολης )παραμέναμε οίκαδε σε ευρεία έννοια.

Το φαγητό στην αρχή της δεκαετίας του 50  είχε λαγάνα, χαλβά, κρεμμύδια, πιπεριές τουρσί, ταραμοσαλάτα.. Ήτανε νόστιμο,  ή τουλάχιστον δεν είχε σχέση με τα σημερινά μπουρδουκλώματα τροφίμων .   

Μεταγενέστερα  άρχισαν οι αετοί να αγοράζονται, μπήκαν οι μπριζόλες και τα παϊδάκια στο άτυπο μενού, άρχισαν τα τσικνίσματα , η τσικνοπέμπτη έκανε μια νεώτερη  εμφάνιση.  Η πυκνότητα του πληθυσμού εξαφάνισε τις παλιές αλάνες και έφερε την  ύφεση του εθίμου, η περιαστική αττική γέμισε από κατοικίες, η  «καθαρά Δευτέρα»  έγινε καθαρή Δευτέρα…Ήρθε η εποχή των εξοχικών κι ακόμη των ταξιδιών, που έδιωξε τον κόσμο από τις πόλεις τον ελεύθερο χρόνο  και τον αποξένωσε ως ένα βαθμό  από τα παραδοσιακά έθιμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου