Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Έργα περίφραξης στην Σαμοθράκη από το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης

 

Περίφραξη δασικών εκτάσεων (Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ :

Έχουμε σε πάμπολλες περιπτώσεις αναφερθεί  στα δάση της Σαμοθράκης, και ειδικά σε αυτό που αναπτύσσεται στο Ψηλότερο βουνό της , το Σάος  των 1611 ή κατ' άλλους των  1621 μέτρων. Έχουμε αναφερθεί "μέχρι αηδίας" στο δάσος που έχει καταντήσει να είναι "δασικό γηροκομείο", καθώς όλα τα νεαρά άτομα κατατρώγονται από τις κατσίκες που βόσκουν ανεξέλεγκτα, μέχρι την κορυφή του βουνού. Τα μέτρα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άμεσα  αυτή την κατάσταση θα ήταν μια "γενναία περίφραξη" ενός εκτεταμένου μέρους, πολύ μεγαλύτερου από 50  και 100 στρέμματα. Αντί γι αυτό είχαμε μια περίφραξη 39,1 στρεμμάτων από το δασαρχείο, που απέδωσε όμως. Δεν μένει παρά να ευχηθούμε διατήρηση αυτής της περίφραξης από τiος ποικίλες απειλές, στις οποίες πρέπει να συμπεριλάβουμε τους κατσικο-βοσκούς, και παραπέρα να έχουμε μετεξέλιξη όλου του βουνού σε περιοχή  "εναλλασσόμενης - ελεγχόμενης" βόσκησης. Αυτή θα ήταν η τελική λύση....Ακολουθεί το κείμενο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονιας - Θράκης   

 Η Σαμοθράκη, σε αναλογία με την έκτασή της, έχει εντυπωσιακά μεγάλη ποικιλία βλάστησης με πάνω από 1441 είδη χλωρίδας, από τα 5.800 περίπου που φύονται στη χώρα μας, να απαντώνται στο νησί. Πέρα από τα πλατάνια, τις βελανιδιές, τις καστανιές, τα σφενδάμια και τις φτέρες υπάρχουν και κάποια σπάνια είδη όπως ο Ίταμος (Taxus baccata), οι υπεραιωνόβιοι άρκευθοι (Juniperus excelsa και Juniperus foetidissima) και η Centaurea (Centaurea samothracica), ένα ποώδες φυτό της οικογένειας Μαργαρίτα που ανακαλύφθηκε το 2005.

Παρ’ όλη όμως την πλούσια βλάστηση του νησιού σε πολλά βουνά της προβάλλουν γυμνά βράχια εξαιτίας της υπερβόσκησης.

Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας έτσι και εδώ μεγάλος αριθμός αιγών βόσκουν ανεξέλεγκτα στις δασικές εκτάσεις προκαλώντας ζημίες στην υψηλή βλάστηση, μείωση της βιοποικιλότητας και της φυσικής αναγέννησης, απογύμνωση, συμπίεση και υποβάθμιση του εδάφους.

Μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019-2020 το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης στην προσπάθεια του να προστατεύσει και να αυξήσει τη βιοποικιλότητα, με τη μείωση της βοσκητικής πίεσης, προχώρησε στην περίφραξη 39,1 στρ. σε διάσπαρτες θέσεις στις περιοχές “Kουφούκλιο” και “Μαρτίνη” Σαμοθράκης.

Τα αποτελέσματα του έργου ήταν εντυπωσιακά. Στο έδαφος άρχισε να παρατηρείται αναγέννηση των αυτόχθονων δασικών ειδών και αναμένεται σε μερικά χρόνια να επανέλθει το δάσος στην πρότερή του μορφή. Το έργο της περίφραξης δασικών εκτάσεων θα συνεχιστεί και φέτος από την ίδια πηγή χρηματοδότησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου