Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Η Κίνα οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

 Οι Πράσινοι επικρίνουν την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις εναντίον ευρωβουλευτών και άλλων ευρωπαίων πολιτικών, μεταξύ άλλων κατά του Πράσινου Ευρωβουλευτή Reinhard Bütikofer και του Πράσινου Βέλγου βουλευτή Samuel Cogolati, επειδή επικρίνουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Οι κυρώσεις αφορούν σε ένα σύνολο 10 ευρωπαίων πολιτικών και 4 ιδρυμάτων σε λίστα κυρώσεων με τη δικαιολογία ότι «βλάπτουν την κυριαρχία της Κίνας». Οι πολιτικοί αυτοί και οι οικογένειες τους, καθώς και θεσμικοί ή άλλοι φορείς με τους οποίους συνδέονται, «απαγορεύεται» να εισέλθουν στην Κίνα.
Η κίνηση αυτή των κινεζικών αρχών ακολουθεί την απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει – για λόγους σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – κυρώσεις στην Κίνα και να συμπεριλάβει ορισμένους Κινέζους αξιωματούχους στον κατάλογο αυτών των κυρώσεων. Μεταξύ των παραβιάσεων είναι και αυτές της καταπίεσης της μειονότητας των Ουιγούρων στη Σιντσιάνγκ και των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης στο Χονγκ Κονγκ.

Συμπαραστεκόμαστε στον Reinhard Bütikofer, πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας και στον Samuel Cogolati, που κατέθεσε στο Βελγικό κοινοβούλιο ψήφισμα που χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση των Ουιγούρων, ως απόπειρα «γενοκτονίας». Συμπαραστεκόμαστε και σε όλους/όλες εκείνους/εκείνες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην Κίνα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία του λόγου και η δημοκρατία είναι αξίες για τις οποίες εμείς οι Πράσινοι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε.

Οι Πράσινοι υποστηρίζουμε τις πολυμερείς σχέσεις της ΕΕ αλλά και της δικής μας χώρας με τρίτες χώρες, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, αλλά αυτές οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται σε μια στέρεη βάση που περιλαμβάνει τον σεβασμό των ανθρωπίνων, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, την αποφυγή ενθάρρυνσης εμπορίου ανθρώπων και παιδικής εργασίας, τη διασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης. Στο όνομα των επενδύσεων και των οικονομικών σχέσεων δεν είναι νοητό να παραδίδονται όλες οι σημαντικές υποδομές μιας χώρας όπως η δική μας σε επενδυτικά σχήματα που ελάχιστα διασφαλίζουν τις αρχές αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου