Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2017


 

απονέμεται στην Αρχαία Καρθαία, στην Κέα

 

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17:30 στην Κέα, θα πραγματοποιηθεί η τοπική τελετή βράβευσης του έργου αποκατάστασης της Αρχαίας Καρθαίας με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2017. Τα αποκαλυπτήρια του βραβείου που απονεμήθηκε στο έργο «Συντήρηση και Ανάδειξη αρχαίας Καρθαίας Κέας» θα πραγματοποιηθούν μετά από περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας με ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν: η κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α., ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου, Δήμαρχος Κέας, εκ μέρους της Europa Nostra η κα Φανή Μαλλούχου-Tufano, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στον τομέα «Συντήρηση», η Ομ. Καθ. κα Ευαγγελία Σημαντώνη-Μπουρνιά, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Έργου «Συντήρηση και Ανάδειξη Μνημείων Κέας» και ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Θα ακολουθήσει παράσταση στο αρχαίο θέατρο. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η ακροτελεύτια Ραψωδία Ω από την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου ως μια δράση λόγου και μουσικής, σε μετάφραση του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη.

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχισθούν και την επόμενη ημέρα. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται για το πρωί ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας στην Ιουλίδα και στον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης στο Βουρκάρι από προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Το απόγευμα θα ακολουθήσει παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας, των μνημείων του και των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης που έλαβαν χώρα σε αυτόν από το 2002 έως το 2015. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στην Κορησσία, στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» με προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού από την Ομ. Καθ. κα Ευαγγελία Σημαντώνη-Μπουρνιά, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής που διηύθυνε τις εργασίες. Χαιρετισμό θα απευθύνει η κα Sneska Quaedvlieg Mihailovic, Γενική Γραμματέας της Europa Nostra.

 

Το συναρπαστικό αυτό έργο, το οποίο διηύθυνε Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στο παρελθόν με την συντήρηση, μερική αποκατάσταση και ερμηνεία των καταλοίπων της αρχαίας πόλης της Καρθαίας στην Κέα. Η Καρθαία ήταν μία σημαντική πόλη-κράτος, η οποία άνθισε στην αρχαϊκή περίοδο και εγκαταλείφθηκε κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.

Η θέση αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα στον Ελλαδικό χώρο καλής διατήρησης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της ρυμοτομίας της πόλης. Ιστορία και φύση ευρίσκονται σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους, ενώ η ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας της θέσης και του ιδιαίτερου οικοσυστήματός της σχεδιάστηκαν με προσοχή, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητά τους.

Τα κατάλοιπα της πόλης, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο ναούς όσο και δημόσια κτήρια, ευρίσκονται στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού και είναι προσβάσιμα μέσω παραδοσιακών μονοπατιών και διά θαλάσσης. Η απομόνωση της θέσης αποτέλεσε πρόκληση για τους ερευνητές και τους εργαζόμενους, γεγονός που καθιστά τις προσεκτική και ισορροπημένη αναστηλωτική επέμβαση ακόμα πιο εντυπωσιακή. Αυτή η πτυχή των εργασιών επισημάνθηκε από την κριτική επιτροπή, η οποία δήλωσε: «Η εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην θέση εμπλούτισε την κατανόησή εκ μέρους μας του πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε αυτήν και έκανε προσβάσιμο αυτό που, πριν την επέμβαση, ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο».

Η εντυπωσιακή αυτή θέση έγινε ευκολότερα προσβάσιμη με την βελτίωση των μονοπατιών και των εγκαταστάσεων, και καθιστώντας τα αρχαία κτήρια κατανοητά από το κοινό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, ενώ ένα ξύλινο ενημερωτικό περίπτερο κατασκευάστηκε στον κοντινότερο σύγχρονο οικισμό. Η μερική αποκατάσταση των ερειπίων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινότητας για το παρελθόν της και τόνωσε τον τουρισμό στην περιοχή.

«Η δημιουργία αυτού του αρχαιολογικού πάρκου για μία θέση του 5ου αι. π.Χ. αποτελεί ένα εξαίρετο μάθημα για την ανακάλυψη και ανάδειξη του Κλασικού τοπίου στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν οξεία αντίληψη της σημασίας της θέσης και ανέκτησαν τον σύνδεσμο μεταξύ αστικού και φυσικού τοπίου, ο οποίος υπήρξε θεμελιώδης για την αρχαία κοινωνία που έζησε εδώ», τόνισαν οι κριτές.

 

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - πληροφορίες

 

 

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra παρουσιάσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και από τότε απονέμονται από την Europa Nostra. Τα Βραβεία τιμούν και προωθούν τις καλές πρακτικές στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς: αποκατάσταση, έρευνα, διαχείριση, εθελοντισμό, εκπαίδευση και επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην ισχυρότερη δημόσια αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου για την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης. Τα Βραβεία έχουν την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Από το 2002, ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων έχουν επιλέξει 455 βραβευμένα έργα από 34 χώρες.  Συνολικά 102 Grand Prix των €10,000 έχουν απονεμηθεί σε εξέχουσες πρωτοβουλίες πολιτιστικής κληρονομιάς που επιλέχθηκαν από τα βραβευμένα έργα.

Τα Βραβεία ΕΕ για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra έχουν ενισχύσει τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές, ενθαρρύνοντας τη δια-συνοριακή ανταλλαγή γνώσης και ενώνοντας τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ευρύτερα δίκτυα. Έχουν ακόμα επιφέρει σημαντικά οφέλη στους νικητές, όπως μεγαλύτερη εθνική και διεθνή προβολή, ευκαιρίες για χρηματοδότηση και αυξημένο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, έχουν ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας τον εγγενή Ευρωπαϊκό της χαρακτήρα. Τα Βραβεία αποτελούν συνεπών ένα εργαλείο - κλειδί για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Το 2018, τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards θα χρησιμοποιηθούν ως βασικό εργαλείο προώθησης των βασικών στόχων και μηνυμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αιτήσεις συμμετοχής για αυτή την Ειδική Έκδοση των Βραβείων μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017 μέσω του δικτυακού τόπου: www.europeanheritageawards.eu/apply

 

Η Europa Nostra είναι η Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανισμών για την πολιτιστική κληρονομιά. Με την στήριξη ενός ευρύτατου δικτύου δημόσιων φορών, ιδιωτικών εταιρειών και προσώπων και καλύπτοντας 40 χώρες σ’ όλη την Ευρώπη, αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Με έτος ίδρυσης το 1963, η Europa Nostra αναγνωρίζεται σήμερα ως το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Plácido Domingo, παγκοσμίου φήμης τενόρος και διευθυντής ορχήστρας. Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των Ευρωπαϊκών μνημείων, χώρων και φυσικών τοπίων που βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος ‘The 7 Most Endangered’. Επιβραβεύει την αριστεία μέσω των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards. Συνεισφέρει στην διαμόρφωση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά, μέσω δομημένου διαλόγου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον συντονισμό της πλατφόρμας European Heritage Alliance 3.3. Η Europa Nostra στήριξε και θα συνεισφέρει ενεργά στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.   

 

Creative Europe είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς τους στον αριθμό θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Με προϋπολογισμό €1,46 δις. για το 2014-2020, υποστηρίζει οργανισμούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, καλών τεχνών, εκδόσεων, του κινηματογράφου, τηλεόρασης, μουσικής και βιντεοπαιχνιδιών καθώς και δεκάδες χιλιάδων καλλιτεχνών και επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων. Η χρηματοδότηση θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη, να πλησιάσουν νέα κοινά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτεί η ψηφιακή εποχή.

 

ΕΠΑΦΕΣ
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Αντιπροσωπεία της Europa Nostra στην Ελλάδα
Κατερίνα Στεμπίλη, sepi@ellinikietairia.gr
+30 210 3225245, εσωτ. 2
 
Europa Nostra
Joana Pinheiro
Communication Coordinator
+31 70 302 40 55
 
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΪΕΣ
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Κατερίνα Στεμπίλη 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240
   

Email: sepi@ellinikietairia.gr    


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου