Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Όποιος σπέρνει ανεμογεννήτριες,θερίζει θύελλες...




 Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 12 μ συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ έξω από το Υπουργείο «Πολιτισμού» (Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας)

Η Μάνη, μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας, με τεράστιο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο πολιτιστικό απόθεμα, με μνημεία όλων των εποχών, με καθοριστική συμβολή των ανθρώπων της σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, βρίσκεται προ μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής.
Μια περιοχή πραγματικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με κτίσματα, τοποθεσίες, τοπία και μνημεία τα οποία διακρίνονται για την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία τους, απειλείται με αφανισμό.
Η απειλή προέρχεται από την επιχειρούμενη εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης, που αν τελικά πραγματοποιηθεί το μοναδικό μανιάτικο τοπίο θα μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, ενώ θα ακυρωθεί η όποια προοπτική τουριστικής ανάπτυξης .



Τις πόρτες άνοιξαν διάπλατα αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να είναι οι θεματοφύλακες ενός τέτοιου θησαυρού, υπακούοντας σε άλλες σκοπιμότητες και υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία μπορούν να υπαγορεύουν και πολιτικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συνεδρίαση 25ης Οκτωβρίου 2016) και το ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, συνεδρίαση 15ης Δεκεμβρίου 2016) αποφάσισαν και η Υπουργός «Πολιτισμού» Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε, να μοιράσουν ως πρώτη δόση 42 ανεμογεννήτριες στους παραδοσιακούς οικισμούς της Μάνης.

Ωστόσο, δεν βρήκαν χρόνο, τόσο η Υπουργός «Πολιτισμού», όσο και η Γενική Γραμματέας του ΥΠ«ΠΟ», Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, η οποία μάλιστα έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στη διεκπεραίωση των απαιτήσεων των εταιρειών, να ακούσουν τους εκπροσώπους των πολιτών που αγωνίζονται για τη σωτηρία της Μάνης, γιατί προφανώς είχαν άλλες συναντήσεις και άλλες προτεραιότητες.
Να σημειωθεί, ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών, φαίνονταν ενήμεροι για το τι θα αποφασιστεί από το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ, πολύ πριν συνεδριάσουν τα όργανα και σίγουροι για τις υπογραφές της Υπουργού «Πολιτισμού», παρά τις διαβεβαιώσεις που η ίδια έδινε σε άλλες κατευθύνσεις.
Οι αποφάσεις αυτές είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες αλλά και νομικά έωλες. Αρκεί κανείς να διαβάσει τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ και θα διαπιστώσει ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες με τις τοποθετήσεις τους ρίχνουν το κύρος και την αξιοπιστία των συγκεκριμένων οργάνων.
Οι αποφάσεις αυτές συνιστούν «μνημεία» αντιφάσεων, αντιεπιστημονικών προσεγγίσεων, ψεμάτων αλλά και γελοιοτήτων, όπως ο ισχυρισμός ότι τάχα οι ανεμογεννήτριες θα αποτελέσουν τα… μνημεία του μέλλοντος (τοποθέτηση αρχαιολόγου στο ΚΑΣ), προκειμένου να στηθεί το σκηνικό και να μπουν οι υπογραφές. Τους ήταν αρκετές οι διαβεβαιώσεις των εταιρειών, πως οι ανεμογεννήτριες (42 αρχικά που στη συνέχεια θα γίνουν τουλάχιστον 217), ύψους 120 μέτρων, «δεν» θα φαίνονται από προστατευόμενους οικισμούς, μάλιστα τους δείξανε και σχετικές φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις.
Σημειώνεται πως η χερσόνησος της Μάνης (η πλευρά που βρίσκεται στη Λακωνία) είναι μια χερσόνησος (νότιος Ταΰγετος και Σαγγιάς), μήκους περίπου 35 χλμ και μέσου πλάτους 7 χλμ, επί της οποίας στα ανατολικά και στα δυτικά βρίσκονται: 94 από τους συνολικά 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, 269 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, 1.000 πολεμικοί πύργοι και πυργόσπιτα, πάνω από 600 παλαιοχριστιανικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, ανεξερεύνητοι μεγαλιθικοί οικισμοί και παλαιόχωρες επί του ορεινού όγκου, δεκάδες σπήλαια με πλέον γνωστά αυτά του Δυρού.
Είναι μια περιοχή με μεγάλη ποικιλία στη χλωρίδα (1 από τους 17 βοτανικούς κήπους της Ελλάδας, με 600 είδη φυτών) και πανίδα (με καταγεγραμμένα περισσότερα από 160 είδη). Αποτελεί περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και ειδικότερα Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ως ένα από τα δύο στην Ελληνική Επικράτεια μεταναστευτικά περάσματα πτηνών, με εθνική και ευρωπαϊκή σημασία, με κωδικό «GR2540008 Νότια Μάνη» και Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας με κωδικό «GR121 Νότια Μάνη, νότιος Ταΰγετος-Σαγιάς και Ακρωτήριο Ταίναρο» (85 τουλάχιστον είδη μερικά από τα οποία χαρακτηρίζονται απειλούμενα, όπως τα ελάχιστα άτομα βασιλαετού και χρυσαετού).
Ως προς το πολιτιστικό σκέλος, το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ αρκέστηκαν στην αρχαιολογική έρευνα και στην εξέταση του χώρου δι’ ...ελικοπτέρου των εταιρειών και μέσω drone με κάμερα, λες και η Μάνη είναι σε άλλο πλανήτη. Αυτό παρά το γεγονός ότι η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Καλούμε την Υπουργό «Πολιτισμού» Λυδία Κονιόρδου, εάν θεωρεί πως την εξαπάτησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου της και της απέσπασαν την υπογραφή της, να ζητήσει άμεσα αυτοψία, πράγμα, βέβαια, που της είχε προταθεί αλλά η Γενική Γραμματέας βιαζόταν να κλείσει το θέμα.
Βιάστηκαν, να μπουν οι υπογραφές της Υπουργού «Πολιτισμού» πριν καν το θέμα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (η εκδίκαση της προσφυγής 28 συλλόγων και 1.150 πολιτών έχει οριστεί για τις 26/4/17 μετά από πέντε αναβολές), προκειμένου να πάνε οι εταιρείες πιο «θωρακισμένες» στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει την υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου για αδειοδότηση των πρώτων αιολικών πάρκων στην οροσειρά της Μάνης.
Η Επιτροπή Αγώνα για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη, που συντονίζει τις ενέργειες των 28 συλλόγων και των 1.150 πολιτών, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της πρώτης υπουργικής απόφασης του 2012 με την οποία αδειοδοτούνται τα τέσσερα πρώτα αιολικά πάρκα με 42 τεράστιες ανεμογεννήτριες, διοργανώνει το αμέσως επόμενο διάστημα σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης, όσο και σε επίπεδο κινητοποίησης αλλά και νομικές ενέργειες:
Συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 στις 12 το μεσημέρι (στη Συμβολή Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα μεταξύ τους Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), για την καταγγελία των αποφάσεων του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ αλλά και της στάσης της Υπουργού «Πολιτισμού» και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου. Με αίτημα η Υπουργός να δώσει άμεσα εντολή γιααυτοψία.
Ανάληψη πρωτοβουλίας ενημέρωσης των Μανιατών στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη και στην Αθήνα.
Συγκέντρωση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με αίτημα την ακύρωση-ανάκληση των πραξικοπηματικών παρεμβάσεων του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναίρεσε το καθεστώς προστασίας της Μάνης, ως στενωπός διέλευσης αποδημητικών, υπό τον όρο οι ανεμογεννήτριες να… διαθέτουν ραντάρ,ώστε να αποτρέπεται η πρόσκρουση των διερχόμενων πουλιών.
Αξιοποίηση όλων των νομικών όπλων, ώστε να μπουν εμπόδια και να ακυρωθούν οι παράνομες αποφάσεις οργάνων και υπουργών.
Ανάληψη πρωτοβουλίας για ανοιχτή τοποθέτηση επί του θέματος των βουλευτών και των πολιτευτών του νομού Λακωνίας αλλά και των βουλευτών με καταγωγή από τη Μάνη.
Ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, για την κατοχύρωση και καθιέρωση της Μάνης σαν Προστατευόμενο Ιστορικό Μνημείο και Περιοχή Ειδικής Προστασίας.
Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας αυτός είναι επίπονος και επίμονος. Θα επιμείνουμε μέχρι τη νίκη!
Πέντε χρόνια που τρέχουμε σε γραφεία, υπηρεσίες συμβούλια και αυτοψίες. Πέντε χρόνια, που εμπράκτως - και αφελώς από ό,τι φαίνεται... - δηλώνουμε την πίστη μας στους θεσμούς και τους νόμους.
Πέντε χρόνια η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για να κλονίσει αυτήν την πίστη και τα κατάφερε! Δεν πρόκειται όμως κανείς και με τίποτα να κλονίσει εμάς.
Η στάση τους αυτή, είναι σίγουρο  ότι αργά ή γρήγορα θα μας κατεβάσει στους δρόμους ή θα μας ανεβάσει στα βουνά!
Ως επίλογο-προειδοποίηση κάνουμε μια υπενθύμιση της διαχρονικότητας αυτού του τόπου, που δεν χρειάζεται μετάφραση, γιατί για τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες είναι μέρος της συνείδησής τους:
- «Ὦ ξεῖν', ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ὅτι τῇδε κείμεθα τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι» (Θερμοπύλες 489 πΧ, Σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδα και τους 300 πολεμιστές του).
- «Τὸ τὴν Πόλιν σοι δοῦναι οὐτ᾿ ἐμόν ἐστιν οὐτ᾿ ἄλλων τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν» (Αυτοκράτορας Κωνσταντῖνος ΙΑ´ Παλαιολόγος, 1453).
- «ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» (Με το σύνθημα αυτά οι Μανιάτες κήρυξαν την Επανάσταση του 1821)
ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ:
ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ή ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ  ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

--------------------------------------------------------------------------------------------
Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα:

Ενημερωτικό για τα «αιολικά πάρκα» στη Μάνη και τη στάση του Υπουργείου «Πολιτισμού»
Η εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών σταθμών στη Μάνη υποχρεωτικά απαιτεί τη θετική γνωμοδότηση δύο οργάνων, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΝΣΜ). Για να ισχύσει η γνωμοδότηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση των αιολικών απαιτείται η υπογραφή του Υπουργού «Πολιτισμού», στο Υπουργείο του οποίου/ας υπάγονται τα ανωτέρω όργανα.
Το ΚΑΣ είχε ήδη από το 2010 συναινέσει για την εγκατάσταση χαρακτηρίζοντας τη μανιάτικη ενδοχώρα άνευ σημασίας και τις επιπτώσεις στο μανιάτικο τοπίο, φυσικό και ανθρωπογενές, ανεκτές. Ο χαρακτηρισμός αυτός προέκυψε από μια, εξόδοις των εταιρειών, πτήση με ελικόπτερο πάνω από την επίμαχη περιοχή των 110.000.000 τ.μ. Επιβάτες ήταν αρχαιολόγοι της ΕφΑΛακ (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας), οι οποίοι αρνήθηκαν να γνωμοδοτήσουν θετικά για το έργο θεωρώντας ότι η περιοχή χρειάζεται επισταμένη μελέτη, σύμφωνη με τις προδιαγραφές μιας επιστημονικής έρευνας.
Το ΚΑΣ αγνόησε την έκθεση των αρχαιολόγων της τοπικής Εφορείας, υιοθέτησε την άποψη των εταιρειών που είδαν την περιοχή ως επένδυση και άναψε το πράσινο φως για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Οι εταιρείες περιέλαβαν αυτή τη θετική γνωμοδότηση στα δικαιολογητικά τους ώστε να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσαν. Στο ΚΝΣΜ όμως δεν κατέθεσαν όπως ορίζει ο νόμος φάκελο, με αποτέλεσμα ο φάκελος να είναι ελλιπής. Παρόλα αυτά η ΜΠΕ εγκρίθηκε με υπογραφή του τότε υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα μας για αποτροπή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών ανοίξαμε δυο μέτωπα:
Το ένα στο ΚΑΣ, όπου ζητήσαμε επανεξέταση και νέα γνωμοδότηση. Τη βασίσαμε σε επανειλημμένες αυτοψίες, περπατώντας και όχι πετώντας με ελικόπτερο, που επιχειρήσαμε στην επίμαχη περιοχή. Με βάση αυτή συντάξαμε μια έκθεση με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, την οποία καταθέσαμε στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Οι αρχαιολόγοι της εφορείας συναίνεσαν σε αυτό και ο υπουργός Πολιτισμού  Γ. Μπαλτάς ζήτησε από το ΚΑΣ επανεξέταση.
Το άλλο μέτωπο άνοιξε στο ΚΝΣΜ, το οποίο αγνοούσε ότι στη Μάνη θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα αφού οι εταιρείες παρέλειψαν, ορθότερα «παρέλειψαν», να ζητήσουν γνωμοδότηση. Τους ενημερώσαμε εμείς και το συμβούλιο τους ζήτησε να καταθέσουν φάκελο ώστε να εξετασθεί κατά πόσο είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση.
Παρά ταύτα και τα δύο συμβούλια ενέκριναν την εγκατάσταση των αιολικών, κάτι που αποδέχτηκε και η Υπουργός «Πολιτισμού» Λυδία Κονιόρδου υπογράφοντας τις αντίστοιχες για το κάθε συμβούλιο τελικές αποφάσεις. Για τις αποφάσεις αυτές και τον τρόπο που λήφθηκαν έχουμε σοβαρές ενστάσεις τις οποίες παραθέτουμε.
α. Και το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ εξέδωσαν απόφαση αντίθετη με την εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Και όχι οποιαδήποτε εισήγηση. Η ΕφΑΛακ ξεκάθαρα τόνισε ότι η εγκατάστασή τους συνιστά άμεσο και έμμεσο κίνδυνο όχι μόνο για ό,τι υπάρχει στις λάκκες του Σαγγιά αλλά και για τη Μάνη ως σύνολο. Τα δυο όργανα όχι μόνο αγνόησαν μια τόσο σαφή γνωμοδότηση αλλά δεν κάλεσαν τους αρχαιολόγους της Εφορείας να στηρίξουν τη θέση τους. Φρόντισαν όμως να είναι παρόντες οι εκπρόσωποι των εταιρειών.
β. Στην συνεδρίαση του ΚΝΣΜ της 15-12-2016 δεν ήταν μόνο η ΕφΑΛακ απούσα. Δεν προσκλήθηκαν ούτε οι εκπρόσωποι των μανιάτικων συλλόγων που αντιτίθενται στην εγκατάσταση. Να σημειώσουμε ότι εμείς είμαστε που κινήσαμε τη -νόμιμη και απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις- διαδικασία εξέτασης από το ΚΝΣΜ. Παρόλα αυτά και ενώ είχαμε προσκληθεί στην προηγούμενη αναβληθείσα συνεδρίαση και κοινοποιούνταν σε εμάς όλες οι ενδιάμεσες ενέργειες του Συμβουλίου, για την επίμαχη συνεδρίαση δεν ενημερωθήκαμε. Οι Μανιάτες απόντες, οι αρχαιολόγοι της περιοχής απόντες και οι εταιρείες των αιολικών παρούσες. Τα συμπεράσματα αναπόφευκτα.
γ. Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ της 25-10-2016 η εισηγήτρια κα Φουντά είχε στα χέρια της το οπτικό υλικό που είχαμε αποστείλει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και συμπληρωματικό υλικό που της είχαμε παραδώσει μετά από αίτημά της. Το υλικό αυτό είχαμε και μαζί μας αλλά επίσης δεν μας ζητήθηκε να το παρουσιάσουμε. Ξαφνικά όταν μπήκαμε εμείς στην αίθουσα του ΚΑΣ για να εκθέσουμε τις απόψεις μας κατά την προεδρεύουσα κα Βλαζάκη “ήταν όλοι πολύ κουρασμένοι, έπρεπε να τελειώνουμε”. Αντιθέτως η κα Φουντά, η οποία εισηγήθηκε θετικά για το έργο, παρουσίασε το οπτικό υλικό που είχαν επισυνάψει στο υπόμνημά τους οι εταιρείες και ενθαρρύνθηκαν να μοιράσουν και άλλο. Ανάλογο σενάριο παίχτηκε και στο ΚΝΣΜ όπου το οπτικό υλικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση ήταν πάλι των εταιρειών. Έν προκειμένω λοιπόν οι εταιρείες από κρινόμενες ως προς τις συνέπειες που θα είχε η επένδυσή τους προβιβάστηκαν στο ρόλο του αποκλειστικού πραγματογνώμονα. Η πλειοψηφία των μελών ΚΑΣ και του ΚΝΣΜ θεώρησαν τόσο έγκυρες τις απόψεις τους ώστε ούτε καν αυτοψία δε ζήτησαν. Εδώ θα θέλαμε να καταθέσουμε ότι γενικότερα η εντύπωση που αποκόμισαν όσοι εκπροσώπησαν τη Μάνη στο ΚΑΣ την 25-10-2016 ήταν ότι ενοχλούσαμε. Ότι χαλάσαμε την ησυχία και την αρμονική σχέση του ΚΑΣ με τις εταιρείες που τα είχαν τόσο καλά βρει μεταξύ τους. Κάτι σαν γραφικοί ντόπιοι που αντί να ανακατεύονται στα μεγάλα και τα σπουδαία του κράτους των Αθηνών έπρεπε να καθίσουν στα χωριά τους και να αφήσουν τους ειδήμονες να αποφασίσουν για τον τόπο τους.
ε. Ειδικά στο ΚΝΣΜ, η εισήγηση της κας Αμαλίας Ανδρουλιδάκη ήταν αρνητική στην εγκατάσταση των αιολικών. Να σημειωθεί ότι η κα Ανδρουλιδάκη είχε χρόνια υπηρετήσει στη Λακωνία. Είχαμε λοιπόν την εισηγήτρια και την τοπική εφορεία αντίθετες, τους μόνους αυτόπτες που είχαν άμεση άποψη για τις συνέπειες του έργου. Παρόλα αυτά η ζυγαριά έκλινε υπέρ των εταιρειών. Αναρωτιόμαστε τι άλλο προστέθηκε στη ζυγαριά για να υπερνικήσει το βάρος των επιστημονικών απόψεων.
στ. Η κα Βλαζάκη, η οποία προήδρευε και στις δυο συνεδριάσεις, όταν άρχισαν στη συνεδρίαση του ΚΝΣΜ να δυσκολεύουν τα πράγματα για τους εκπροσώπους των αιολικών, αναφορικά με τη θέση και την ορατότητα των Α/Γ από τους οικισμούς, εκβίασε τη θετική απόφαση με το εξής επιχείρημα “αν πούμε όχι τώρα, έχουμε πρόβλημα γιατί το ΚΑΣ έχει πει ναι και έχει βγει και υπουργική απόφαση”. Με άλλα λόγια η γνωμοδότηση του ενός οργάνου πρέπει να ευθυγραμμίζεται με ένα άλλο αρκεί αυτό να έχει προηγηθεί. Και να προεδρεύει και στα δύο η κα Βλαζάκη προσθέτουμε εμείς.
ζ. Αξίζει να παραθέσουμε τρία αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων, αφού αρχίσουμε με ένα της ΕφΑΛακ.
Ας δούμε τι κατέθεσε στις συνεδριάσεις η ΕφΑΛακ: ”τα ανωτέρω αιολικά πάρκα συνιστούν επέμβαση μείζονος σημασίας από την οποία θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη τόσο στους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τα μεμονωμένα μνημεία όσο και στο άμεσο περιβάλλον τους, το ιδιότυπο δηλαδή τοπίο της Λακωνικής Μάνης”.
Εκ των τοποθετήσεων παραθέτουμε πρώτα απόσπασμα από αυτήν του κ. Μανόλη Κορρέ, υπεύθυνου για το σημαντικότερο αναστηλωτικό πρόγραμμα της χώρας μας, του συμπλέγματος της Ακρόπολης και του Παρθενώνα. Ο κ. Κορρές έφυγε για λόγους ανωτέρας βίας πριν την ψηφοφορία, όχι όμως πριν εκτιμήσει ότι η περιοχή χρειάζεται επισταμένη μελέτη της μανιάτικης ενδοχώρας πριν αδειοδοτηθεί ο,τιδήποτε. Μεταξύ άλλων παρατήρησε τα εξής“Για τα μεγαλιθικά -τους τύπους οικισμών και κτισμάτων που βρίθουν στις λάκκες του Σαγγιά-δεν υπάρχει ακριβής χρονολόγηση, είναι άχρονοι...είναι αρχετυπικές μορφές αυτές. Επειδή τέτοια κτίσματα υπάρχουν λιγοστά στην Ελλάδα και αποτελούν μια μεμονωμένη περίπτωση δεν είναι απίθανο να οφείλονται στους Κάρες διότι στην Καρύα στη ΝΔ άκρη της Μ. Ασίας υπάρχει ένας παρόμοιος αρχιτεκτονικός πολιτισμός.”
Δεύτερο απόσπασμα από την εισήγηση της κας Ανδρουλιδάκη στη συνεδρίαση της 15-12-17 του ΚΝΣΜ. “Η Μάνη με τα αναρίθμητα διάσπαρτα μνημεία της και προστατευόμενους οικισμούς αποτελεί μια μοναδική και ανεκτίμητη περιοχή διεθνούς εμβέλειας και μέγιστης σημασίας (νοτιότερο σημείο της χερσαίας Ευρώπης) η προστασία της οποίας δεν εξαντλείται στην υποτίμηση της απόστασης των ανεμογεννητριών από τα μεμονωμένα μνημεία.”
Και τρίτο και τελευταίο της κας Πολυξένης Αδάμ Βελένη, αρχαιολόγου και Διευθύντριας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η οποία στη συνεδρίαση της 25-10-1916 του ΚΑΣ τάχθηκε υπέρ των εταιρειών : “νομίζω ότι εμείς απλά θα προσθέσουμε άλλο ένα τέτοιο ένα μνημείο, γιατί κι αυτό ένα μνημείο είναι, μια ανεμογεννήτρια, γιατί βλέπουμε πια τόσο εχθρικά μια ανεμογεννήτρια, δεν το καταλαβαίνω. Είναι ένα μνημείο της εποχής μας. Λοιπόν κάποια στιγμή θα έχει κι αυτό μια ιστορικότητα μέσα σε αυτόν τον ιστορικό τόπο που έχει διαμορφωθεί στη Μάνη”.
Αφού λοιπόν οι ανεμογεννήτριες συνιστούν πολιτισμικό μνημείο για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της χώρας μας, μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά από αυτό. Ευχόμαστε μόνο να μην προχωρήσει ακόμα περισσότερο και γνωμοδοτήσει μελλοντικά για κατεδάφιση των μανιάτικων οικισμών, επειδή δεν συνάδουν αισθητικά με το πλαστικό, το αλουμίνιο, τα μπάζα, τα καλώδια και τους εκβραχισμούς. Τον νέο πολιτισμό των εθνικών και πολυεθνικών εργολάβων.
η. Τέλος δεν κατανοούμε για ποιο λόγο η υπουργός πολιτισμού κα Κονιόρδου αρνήθηκε να μας δει πριν υπογράψει τις αποφάσεις, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του γραφείου της. Έστω να ακούσει ένα άλλο λόγο, πέρα από αυτό των εργολάβων, εθνικών, πολυεθνικών και τοπικών. Αναρωτιόμαστε όμως ποια πολιτική εξυπηρετούν αυτά τα δώρα στους μεγαλοεργολάβους και τις πολυεθνικές. Πάντως σίγουρα ούτε τον πολιτισμό ούτε το περιβάλλον. Ούτε εμάς, τους ταλαιπωρημένους πολίτες μιας υπερχρεωμένης χώρας, η οποία ξαφνικά και επιλεκτικά γίνεται πιο γενναιόδωρη από την Ελβετία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εύκολο να πει κανείς όχι στην εγκατάσταση αιολικών. Εκατό εκατομμύρια περιμένουν στη Γερμανία η ENERCON και η REPOWER και μάλλον έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους. Δυο εκατομμύρια θα φεύγουν εγγυημένα και μηνιαίως από τις τσέπες των πολλών για εκείνες των λίγων για τα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια μέσω της επιδοτούμενης τιμής των 42 πρώτων ανεμογεννητριών. Με αμφίβολο αν όχι ανύπαρκτο ενεργειακό όφελος.
Δεν είναι εύκολο να σταθεί κανείς εμπόδιο και το έχουμε ζήσει από πολύ κοντά. Έχουμε όμως τη δικαιολογημένη απαίτηση η πολιτεία και τα όργανά της να σταθούν δίπλα μας και όχι απέναντί μας. Γιατί δυστυχώς αυτό το τελευταίο έχουμε αποκομίσει μετά από πέντε χρόνια αγώνα.
Πέντε χρόνια που τρέχουμε σε γραφεία, υπηρεσίες συμβούλια και αυτοψίες. Πέντε χρόνια που εμπράκτως δηλώνουμε την πίστη μας στους θεσμούς και τους νόμους.
Πέντε χρόνια η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για να κλονίσει αυτήν την πίστη.
Με τη στάση της αυτή φοβόμαστε ότι αργά ή γρήγορα θα μας κατεβάσει στους δρόμους.
Ή θα μας ανεβάσει στα βουνά.

23 Φεβρουαρίου 2017
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ (Συντονίζει τους 28 συλλόγους και φορείς τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και τους 1.150 Μανιάτες και φίλους της Μάνης που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του 2012 με την οποία αδειοδοτούνται οι 42 πρώτες ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν σε πρώτη φάση πάνω από την Αρεόπολη και μέχρι την Τριανταφυλλιά)

[ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΜΑ ΜΑΣ: ΤΟΝ ΓΡΑΦΙΣΤΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΟΛΗ, ΤΟΝ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΣΑΒΒΑ ΜΗΤΣΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου