από την "Εφημερίδα των Συντακτών"
Λύσεις απέναντι σε ένα ζήτημα που απειλεί να επιφέρει βαριές αρνητικές εξελίξεις σε μια σημαντική μερίδα κτηνοτρόφων και αγροτών, αναζητούν κυβέρνηση και συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος). Το πρόβλημα έγκειται στο ότι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων και βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί από παραγωγούς για να λάβουν κοινοτικές ενισχύσεις, χαρακτηρίζονται δασικά με τους νέους δασικούς χάρτες, οι οποίοι -να σημειωθεί- έχουν αναρτηθεί για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, αλλά δεν έχουν ακόμη κυρωθεί. Πρόκειται για ένα γεγονός που αυτομάτως φέρνει στην επιφάνεια δύο βασικές αρνητικές προοπτικές στους παραγωγούς:
α) να μείνουν εκτός επιδοτήσεων ή να λάβουν μειωμένα ποσά (οι ενισχύσεις υπολογίζονται με βάση την εκμεταλλεύσιμη έκταση και όχι την ποσότητα παραγωγής) καθώς θα οδηγηθούν προσεχώς να δηλώσουν μικρότερες εκτάσεις στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου αγροτικών επιδοτήσεων)
β) να επιβληθούν καταλογισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους ζητηθεί να επιστραφούν αναδρομικά οι επιδοτήσεις που λάμβαναν στη διάρκεια προηγούμενων ετών.
Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει ότι οι δηλώσεις για τις ενισχύσεις γίνονται με ευθύνη και υπόδειξη του παραγωγού.
Σαφείς εκτιμήσεις για το μέγεθος των συγκεκριμένων εκτάσεων ή το πλήθος των αγροτών και των κτηνοτρόφων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις επιδοτήσεις δεν υπάρχουν. Ωστόσο, από τη μία έχουν καταγραφεί υπολογισμοί που θέλουν τις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασική γη να ανέρχονται στο 1/3 των αγροτεμαχίων που δηλώνονται στον ΟΣΔΕ, ενώ από την άλλη στελέχη αρμόδιων για τις αγροτικές επιδοτήσεις υπηρεσιών περιορίζουν το πρόβλημα σε ποσοστό κάτω του 20% των δηλωθέντων εκτάσεων. Πάντως, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας και Ευβοίας, περιοχές που έχουν πληγεί από ισχυρές πυρκαγιές στο παρελθόν. Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα της «εμπλοκής» με τις επίμαχες εκτάσεις είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι να εμφανίζονται ως καταπατητές.
Ενόψει της έναρξης των δηλώσεων στον ΟΣΔΕ στις επόμενες εβδομάδες, στις προθέσεις των συναρμόδιων υπουργείων είναι το ζήτημα να διευθετηθεί «εν τη γενέσει» του. Παρ' όλα αυτά, η διϋπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κατέληξε σε κάποια τελεσίδικη απόφαση, με τις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις να παραμένουν προς αναζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα δασαρχεία (όπως περιοχές με νόμιμη αγροτική χρήση, που εμφανίζονταν στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης), καθώς και η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στον ΟΣΔΕ και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες, με βάση το νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.
Καθησυχαστικός ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην αρμόδιος για το περιβάλλον υπουργός), Γιάννης Τσιρώνης, εξερχόμενος της συνάντησης είπε σε δημοσιογράφους: «Κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα γίνουν και νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δεν θα επηρεασθούν καθόλου η αγροτική εκμετάλλευση και οι επιδοτήσεις». Περαιτέρω διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν.
Τέλος, υπενθυμίζεται αφενός ότι η προθεσμία υποβολής ενστάσεων ολοκληρώνεται 45 ημέρες από την ανάρτηση του χάρτη, αφετέρου ότι με τον αντιδασικό νόμο 4280/2014, που εξακολουθεί να ισχύει, προβλέπεται ότι όσοι χρησιμοποιούν εκχερσωμένες εκτάσεις έχουν δικαίωμα να τις αγοράσουν από το Δημόσιο καταβάλλοντας μόνο το ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου