Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Το Καλλίδρομο κινδυνεύει




του Ανδρέα Πιλάλη
Το πανέμορφο βουνό μας το Καλλίδρομο (Καλλίδρυμο) που αιώνες στέκει ανέγγιχτο και παρθένο, που πάνω του γράφτηκε από την αρχαιότητα έως σήμερα ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, φαίνεται να κινδυνεύει.

Κινδυνεύει να γίνει βορά στα χέρια μεταλλευτικών εταιρειών που ζητάνε έρευνες, εξορύξεις και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που πιθανόν κρύβει στα σπλάχνα του.
Το βουνό όπου λατρευόταν ο Απόλλωνας και οι νύμφες, που στις Θερμοπύλες θριάμβευσαν οι ελληνικές αξίες με τον Λεωνίδα και τους τριακόσιους, που στα υψώματά του και στη Νευρόπολη πολέμησαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του ’21 για τη Λευτεριά του γένους, καθώς και οι καπεταναίοι της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών.

Το βουνό που έδωσε και δίνει τη ζωή στους κατοίκους των χωριών του, που οι φυσιολάτρες και οι ορειβάτες απολαμβάνουν τη μεγάλη βιοποικιλότητα που έχει, τις πανέμορφες λίμνες του, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές  λόγω της μικρής απόστασής του από τα αστικά κέντρα.

Και εκεί που λέγαμε ότι «ο Γερο-Καλλίδρομος» θα ησυχάσει, θα προστατευτεί από τα προγράμματα NATURA 2000 και LIFE που έγιναν για αυτόν και προτάσσουν την ήπια ανάπτυξη, ότι επιτέλους θα προωθηθεί ο ιαματικός τουρισμός λόγω Θερμοπυλών, εμφανίστηκαν και οι … επενδυτές.


Μεταλλευτική εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες ζητά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την οριστική παραχώρηση 10.000 στρεμμάτων! πάνω από τα χωριά Μπράλος, Παλαιοχώρι και Δρυμαία για έρευνα και εκμετάλλευση. Στο άκουσμα αυτής της είδησης ξαναγεννήθηκε πάλι το άτυπο μέτωπο συλλόγων, φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, κοινοτήτων και του Δήμου Αμφίκλειας, με αίτημα κατ’ αρχήν προς την Περιφέρεια για την άμεση ενημέρωσή μας ως προς τα σχέδια της εταιρείας.

Στόχος μας να μην επιτρέψουμε να καταστραφεί το βουνό μας και τα χωριά μας όπως η διπλανή Γκιώνα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε από τις αρμόδιες αρχές και την Πολιτεία μια ήπια βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του τόπου μας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας εν αναμονή της απάντησης της Περιφέρειας, να είναι σε εγρήγορση για να προστατέψουν τον τόπο τους από τα σχέδια κάποιων που ονειρεύονται επενδύσεις και ανάπτυξη με φουρνέλα και μεταλλεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου