Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Toυριστικό πακέτο με πρωϊνό, ποτό στο μπαρ, ανασκαφές κλπ.


Άκουσον άκουσον !Ερώτηση προς   τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και την  Υπουργό Τουρισμού απευθύνουν οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Μαρία Κανελλοπούλου,  Τζένη Βαμβακά,Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη,Μιχάλης Κριτσωτάκης,Γιώργος Πάντζας και Θανάσης Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ)με θέμα   Ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Μεσσηνία , που προσφέρει στους πελάτες του συμμετοχή  στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης!!

        Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το γνωστό πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Πύλου, Costa Navarino προσφέρει στους πελάτες του, έναντι οικονομικού αντιτίμου, την εμπειρία  της ανασκαφής και της συντήρησης των αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης!  Η αρχαιολογική έρευνα από επιστημονική διαδικασία μετατρέπεται σε εξωτική  εμπειρία για τους τουρίστες! Η  πληροφορία αυτή υπάρχει και  από την ιστοσελίδα της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, στην οποία απευθύνεται πρόσκληση σε ομάδες ενηλίκων ατόμων, που θα διαμένουν στη Μεσσηνία, να λάβουν μέρος στο ίδιο πρόγραμμα.
     Η απαράδεκτη πρωτοβουλία των υπευθύνων  της ανασκαφής της αρχαίας Μεσσήνης να προχωρήσουν στην  οικονομική εκμετάλλευση της αρχαιολογικής έρευνας, η οποία εκτελείται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας,  ελήφθη, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, χωρίς καμία ενημέρωση ή άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  

      Προκειμένου οι επιστημονικές αρχαιολογικές εργασίες όπως η ανασκαφική έρευνα,  η συντήρηση των αρχαιοτήτων, ή η αναστήλωση των μνημείων να διεξαχθούν σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία και να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας των αρχαιοτήτων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης  των  αρχαιολογικών εργασιών, παρίστανται  μόνο  αρχαιολόγοι, άλλοι ειδικοί επιστήμονες και το εργατοτεχνικό προσωπικό. Κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί και να συμμετέχει, χωρίς άδεια από την αρμόδια υπηρεσία αρχαιοτήτων.
     Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι στη χώρα μας στην προσπάθεια τους να συνεχίσουν τις ανασκαφικές έρευνες, λόγω των μνημονιακών περικοπών, είναι τεράστια και συχνά εξαναγκάζονται να αναστέλλουν επ’ αόριστον  την επιστημονική έρευνα. Σε καμία περίπτωση όμως η έλλειψη κονδυλίων δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με την εμπορική εκμετάλλευση των επιστημονικών διαδικασιών της αρχαιολογικής έρευνας και  τον ευτελισμό πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
         Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιβάλλεται να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις, που είναι απαραίτητες για την προστασία και διάσωση του αρχαιολογικού μας πλούτου και την προώθηση της επιστημονικής γνώσης, γιατί η  έρευνα και  της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι καθήκον της πολιτείας.
Η σύνδεση με την ανασκαφική εμπειρία, μέσω οργανωμένων ξεναγήσεων και σχετικών προγραμμάτων ενημέρωσης σαφώς και αποτελεί στοιχείο της ανάπτυξης του πολιτισμικού τουρισμού και ανάδειξης των μοναδικών πολιτισμικών πόρων της Ελλάδας – όχι μόνο για τους επισκέπτες μιας χώρας, αλλά και για τους κατοίκους και τις τοπικές κοινωνίες της. Είναι όμως διαφορετική διαδικασία η ξενάγηση και η ενημέρωση και διαφορετική διαδικασία η «συμμετοχή» σε μια ανασκαφή. Και βεβαίως, η απόσταση του παραπάνω με τα «πολυτελή» τουριστικά πακέτα των 120 ευρώ είναι χαώδης και ουδεμία σχέση έχει με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου