Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Γεωργικό & Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ στη Νέα Αγχίαλο



Από την Πέμπτη, 28 Αυγ 2014, μέχρι την Κυριακή, 31 Αυγ 2014, στην Νέα Αγχίαλο Βόλου (Μαγνησία) οργανώνεται από την Ένωση Καταστηματαρχών Νέας Αγχιάλου και τον Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας το Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ Ελλάδος.
Σε μια έκταση 15 στρεμμάτων, περιφραγμένη, περιποιημένη, με εγκαταστάσεις φωτισμού και φύλαξη, δίπλα στην θάλασσα, το Γεωργικό & Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ταυτόχρονα έκθεση Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, κύκλους συζητήσεων και ομιλιών κάθε βράδυ & Γευστικές δοκιμές.
Η έκθεση θα γίνει σε stand. Ο κάθε εκθέτης-παραγωγός μπορεί να ενοικιάσει τέντα STAND και να δειγματίσει τα προϊόντα του, αλλά μπορεί να τοποθετήσει τη δική του κατασκευή, αν έχει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο που θέλει να παρουσιάσει την γεωργική και κτηνοτροφική του δραστηριότητα.
Στόχος των οργανωτών είναι, το Γεωργικό & Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ, να φέρει τον κόσμο κοντά στην Ελληνική γη, στα προϊόντα που παράγει, στις παραδόσεις τους, αλλά και τους τρόπους παραγωγής τους, και τέλος τη γνωριμία των παραγωγών και των προϊόντων τους σε όλη την Ελλάδα… αλλά και στο εξωτερικό.
Με την Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας στο κέντρο της Ελλάδος, όλοι οι παραγωγοί ισομοιράζονται τις αποστάσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι η προσφορά των επιχειρηματιών του τουρισμού να στηρίξουν το Γεωργικό & Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ με ειδικές τιμές για την φιλοξενία των ενδιαφερομένων στα ξενοδοχεία που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο Φεστιβάλ.
Διότι τελικά το κόστος συμμετοχής δεν είναι μόνο κάποιο συμβολικό ποσό (225€+ΦΠΑ), αλλά το κόστος ξενοδοχείων και διατροφής για τις τρείς νύχτες, αν δεν είσαι από την Νέα Αγχίαλο).
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφουμε εφέτος μια κάποιας μορφής έξαρση δραστηριοτήτων προβολής κυρίως των τοπικώς παραγόμενων φημισμένων αγροτικών προϊόντων. Είναι πολύ καλή εξέλιξη η προσπάθεια να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα, που δημιουργούν δυνατότητα ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης. Η νομοθεσία τώρα τελευταία δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δίνει την δυνατότητα στους αγρότες, να προσεγγίζουν τον καταναλωτή, τυποποιώντας, μεταποιώντας και συσκευάζοντας την δικιά τους παραγωγή.
Δυστυχώς η τόσο ωραία προσπάθεια των Εκθέσεων, Πανηγυριών, Φεστιβάλ και Γιορτών τείνει να λειτουργήσει ως «φάκα» της Εφορίας, η οποία επιφυλάσσει αλλαγή του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26% στην περίπτωση που προσπαθήσουν να εισπράξουν μέρος από την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων από αυτούς αγροτικών προϊόντων με την μεταποίηση και συσκευασία των προϊόντων τους. Φαίνεται ότι μερικοί πιέζουν ασφυκτικά για να παραμείνουν οι σημερινοί αγρότες στο περιθώριο του «αγροτοεργάτη» χωρίς να ωφελούνται καθόλου από τον πλούτο που παράγουν.
Πλέον οι δραστηριότητες αυτές, όπως το Γεωργικό & Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ, πέραν της έκθεσης και των εμπορικών πράξεων, μπορούν να λειτουργήσουν και ως πλατφόρμες συνάντησης, ενημέρωσης, συζήτησης και συναντίληψης για από κοινού προώθηση λύσεων σε αγροτικά και τοπικά, αφού ουσιαστικά καμιά αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση δεν λειτουργεί. Και με αυτήν την έννοια, το Γεωργικό & Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ Νέας Αγχιάλου, με την έκθεση, τις ομιλίες και τις γευσιγνωσίες, είναι μια ευκαιρία για όλους όσους ενδιαφέρονται για τα αγροτικά, αλλά και την τοπική ανάπτυξη, από 28 έως 31 Αυγ 2014, για επαφές και σχεδιασμό. Πληροφορίες: Ειρήνη Αιμονιώτη, 6949982514, eiriniaimonioti@gmail.com


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου