Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πτήση μέσα από τη διώρυγα της Κορίνθου !Πριν από πολλά χρόνια, επί προεδρίας  Μιτεράν στη Γαλλία , ένας ερασιτέχνης πιλότος θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την επιβολή υψηλών επιβαρύνσεων στα μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη. Και σαν μέσο διαμαρτυρίας διάλεξε μια εντυπωσιακή κάθοδο και ΔΙΕΛΕΥΣΗ  δια μέσου της «Αψίδας του Θριάμβου»  – του «Αστέρα Ντε Γκωλ», κατά πως λέγεται σήμερα….
Αυτό το μοναδικής τόλμης εγχείρημα, επανέλαβε  στις 26.3.14 με μεγαλύτερη διάρκεια και επικινδυνότητα ο παγκοσμίου φήμης πιλότος Péter Besenyei στον Ισθμό της Κορίνθου  !
Γράφει το σχετικό ρεπορτάζ, που μου έστειλε ο συνάδελφος Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας, ΧΡΗΣΤΟΣ  ΒΟΥΛΚΙΔΗΣ :  

Ο Péter Besenyei με την χαρακτηριστική φυσιογνωμία θεωρείται ένας μύθος των ουρανών και εμπνευστής του πρωταθλήματος Red Bull Air Race. …H ριψοκίνδυνη πτήση ακριβείας του έμπειρου πιλότου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 26 Μαρτίου 2014 Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το εγχείρημα που διήρκεσε συνολικά 20 λεπτά. Το ειδικά σχεδιασμένο αεροπλάνο, ένα μονοθέσιο Extra 300S D-EFBY ισχύος 300+ ίππων, βάρους περίπου 608 κιλών , μήκους 6,6 μέτρων και με άνοιγμα φτερών στα 8 μέτρα , πέρασε μέσα από τα τείχη της Διώρυγας που κατασκευάστηκε το 1893, το πλάτος της οποίας κυμαίνεται από 24 ως 50 μέτρα , σε ένα εγχείρημα που όμοιό του δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.
Η παράτολμη προσπάθεια του Péter Besenyei περιελάμβανε μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, ακόμα και για έναν έμπειρο πιλότο που έχει «γράψει» χιλιάδες ώρες πτήσεων. Ταυτόχρονα, προσέφερε θέαμα που έκοβε την ανάσα. Αφού διέσχισε με ευθυγραμμισμένη πτήση ακριβείας τον Ισθμό, σταδιακά ανέβασε το βαθμό δυσκολίας εκτελώντας πολλαπλά εναέρια tricks και παράτολμες μανούβρες που φάνταζαν αδιανόητες, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου ανάμεσα στα τοιχώματα της Διώρυγας. Ο Ούγγρος πιλότος στη συνέχεια εκτέλεσε ένα πέρασμα κάτω από την παλιά γέφυρα της Κορίνθου που ακολουθήθηκε από απότομη ανύψωση στον ουρανό και κατακόρυφη κάθοδο μέσα στον Ισθμό.

Ο Besenyei  δήλωσε: «Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η διώρυγα της Κορίνθου, ένα ιστορικό σημείο της Ελλάδας, αποτελούσε για μένα πρόκληση εδώ και πολύ καιρό. Νιώθω υπέροχα που βρίσκομαι σε αυτή τη μαγευτική και γεμάτη πλούσια ιστορία χώρα και απόλαυσα ιδιαίτερα αυτή τη μοναδική εμπειρία».

ΥΓ  Γιάννη Σχίζα: Μη χάσετε το  παρακάτω βίντεο, γιατί θα κάνετε τη ζωή σας φτωχότερη……Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου