Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Μελίνα Βέργη : Κακέ Λύκε, σε βλέπω…

 

Στο εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Αγωγής αναφέρεται η ανάλυση της Μελίνας Βέργη, εκπαιδευτικού και δρ. του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τον χαρακτηριστικό τίτλο Κακέ Λύκε, σε βλέπω…, την οποία δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο της συνεργασίας των Θεματικών Τεχνολογία & Γνώση και Εργασία – Κοινωνικό Κράτος – Αλληλεγγύη.

Όπως σημειώνει η συγγραφέας, “[η] Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Αγωγή επιδιώκει να παράσχει στους νέους τη γνώση, τις δεξιότητες, τις στάσεις και τις αξίες που τους χρειάζονται για να βρουν και να χαρούν την σεξουαλικότητά τους, σωματικά και συναισθηματικά, ατομικά και εντός σχέσης. Η ΟΣΑ αντιμετωπίζει την «σεξουαλικότητα» ολιστικά και στο πλαίσιο της συναισθηματικής και κοινωνικής εξέλιξης/ανάπτυξης“.

Συνδέοντας μάλιστα τις επεξεργασίες και συστάσεις διεθνών οργανισμών και φορέων με την ελληνική πραγματικότητα, υπογραμμίζει ότι “[ε]ίναι, επιτέλους, η ώρα μέσα στους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, τις εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων και των τύπων (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, μεταλυκειακή, τεχνική, τριτοβάθμια) να εφαρμοστεί η σεξουαλική αγωγή (Comprehensive Sexuality Education). Το βήμα για την προσπάθεια περιορισμού τέτοιων κακοποιητικών πράξεων, η πρωτοβουλία για παροχή έγκυρης ενημέρωσης και την (αυτό) προστασία μόνον από την Πολιτεία μπορεί να ξεκινήσει η οποία διαθέτει το απαραίτητο και αναγκαίο στελεχιακό δυναμικό (εκπαιδευτικούς και επιστήμονες), τον θεσμικό φορέα, δηλαδή τις σχολικές και εκπαιδευτικές μονάδες. Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος, δυστυχώς, δείχνουν πως δεν επιτρέπεται ούτε δικαιολογείται περαιτέρω αναβολή. Καθήκον της Πολιτείας είναι να εργαστεί για τον περιορισμό του αριθμού των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, του αριθμού κατεστραμμένων ζωών, ψυχών, προσωπικοτήτων. Καθήκον της είναι η στήριξη και αρωγή των θυμάτων.  Και, βέβαια, η απονομή Δικαιοσύνης χωρίς καθυστέρηση, για τη δικαίωση των θυμάτων“.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ανάλυση εδώ : https://poulantzas.gr/yliko/melina-vergi-kake-lyke-se-vlepo/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου