Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Λέμε όχι στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε θάλασσες και παραλίες

                          
Η προστασία των ελληνικών ακτών είναι μια μάχη που θα ώσουμε όσες φορές χρειαστεί. Πριν πέντε χρόνια, 150.000 πολίτες στάθηκαν ασπίδα στον αγώνα για ζωντανές θάλασσες και ακτές. Μαζί καταφέραμε την απόσυρση ενός καταστροφικού νομοσχεδίου για τις ελληνικές παραλίες της τότε κυβέρνησης, έχοντας την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πέντε χρόνια μετά, η σημερινή κυβέρνηση που το 2014 από τα έδρανα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκε σε εκείνο το σχέδιο, προσπαθεί με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει ακόμα πιο καταστροφικές ρυθμίσεις για τις ελληνικές θάλασσες και ακτές.
Συγκεκριμένα με το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών:
  • Επιτρέπει την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων στην παράκτια ζώνη.
  • Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και παρόχθιων περιοχών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και θωράκιση από την κλιματική αλλαγή.
  • Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο. 
Μαζί όμως μπορούμε να το σταματήσουμε!
Υπογράψτε την παρακάτω διαμαρτυρία προς τον Πρωθυπουργό, την Υφυπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε μια εβδομάδα, οι υπογραφές όλων μας θα παραδοθούν ως μαζική διαμαρτυρία.



Προς:
  1. τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
  2. την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου
  3. τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Με αγανάκτηση βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα απόπειρα νομοθέτησης της καταστροφής της παράκτιας ζώνης της Ελλάδας.

Είμαστε πολίτες μιας χώρας που θα έπρεπε να υπερηφανεύεται για τον μοναδικό παράλιο και θαλάσσιο πλούτο της. Κάθε κυβέρνηση, κάθε αντιπολίτευση, κάθε υπουργός και βουλευτής θα έπρεπε να μεριμνά για τη θωράκιση του αιγιαλού, της παραλίας, των οχθών ποταμών και λιμνών, και της θάλασσας – όχι να αντιμετωπίζει αυτά τα κρίσιμα κοινά αγαθά σαν οικόπεδα για οικοδομές, διάνοιξη  δρόμων, εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Από την κυβέρνηση ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.
Από τους αρχηγούς και τους βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητάμε την απερίφραστη καταδίκη και καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Η παράκτια και παρόχθια ζώνη και οι θάλασσές μας είναι πολύτιμη πηγή ζωής και κρίσιμη ασπίδα προστασίας όλων μας από την κλιματική αλλαγή. Ζητάμε άμεσα δημόσια και διαφνή διαβούλευση για ένα σωστό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της παράκτιας ζώνης της Ελλάδας, το οποίο θα διέπεται από τρεις θεμελιώδεις αρχές:
α) Αντιμετώπιση της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης και της θάλασσας ως πολύτιμου, αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου.
β) Ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης ως κρίσιμης φυσικής προστασίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
γ) Απαρέγκλιτη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παράκτιας και της παρόχθιας ζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου