Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Δημήτρης Δημητρόπουλος,"Λόγος Γυναικών"

 

Oι εκδόσεις αντίποδες και το βιβλιοπωλείο Επί λέξει (Ακαδη­­­μίας 32) σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του βιβλίου Λόγος γυ­ναικών; του Δημήτρη Δημητρόπουλου,
την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 19:00.

https://www.facebook.com/events/717387819846732

Με τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι ιστορικοί: 
Ελευθερία Ζέη,
Άννα Ματθαίου,
Νικόλας Πίσσης,
Βάσω Σειρηνίδου.

 

 

ISBN: 978-618-5267-65-0 

Σελ.: 256
Σχήμα: 14x21 εκ.
Τιμή: 17,70€

 

 

Δέκα γυναίκες ανάμεσα στο 1822 και στο 1827 απευθύνονται σε μία διοικητική αρχή της αναδυόμενης επαναστατικής εξουσίας. Δέκα ιστορίες από τα χρόνια της ελληνικής Επανάστασης: ιστορίες πολέμου, ιστορίες αδικίας, ιστορίες έμφυλων και κοινωνικών σχέσεων. Ιστορίες που φωτίζουν την καθημερινότητα ενός κόσμου που αλλάζει και την ίδια στιγμή μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στους αόρατους πρωταγωνιστές του: τις ανώνυμες γυναίκες του ελληνικού 19ου αιώνα. Μέσα από τη φωνή τους, τα παράπονά τους, την ίδια τη λογική της διατύπωσης ενός γραπτού αιτήματος αναδύεται η συγκλονιστική μετάβαση στην επικράτεια του πολίτη. Του ανθρώπου που αναγνωρίζει την νέα εξουσία και την ίδια στιγμή νοιώθει το δικαίωμα να απευθυνθεί σε αυτήν. Ο Λόγος γυναικών; δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο για το 1821. Και το ερωτηματικό στον τίτλο του υπονομεύει τις προκατασκευασμένες μας βεβαιότητες για το παρελθόν και το παρόν. 

Διαβάστε εδώ μία από τις ιστορίες: https://antipodes.gr/book/logos-gynaikon/

 

 

 

 

«Το βιβλίο αποτελείται από συμβάντα της ζωής ανθρώπων, στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Ελλειπτικές, μικρές ιστορίες, που δεν τις γνωρίζουμε και ολόκληρες, έχουν όμως τη δύναμη να μας δώσουν μια μυρωδιά από το περιβάλλον που συνέβησαν. Οι πηγές, τα ιστορικά τεκμήρια αποτελούν την πρώτη ύλη. Έγγραφα της περιόδου αυτής που εδώ δίνουν το ερέθισμα για το άνοιγμα μιας συζήτησης· μιας συζήτησης ανοικτής από την οποία δεν μπορούν να αποκλειστούν οι παρανοήσεις. Έχει ειπωθεί ότι οι πηγές είναι μια δεξαμενή στην οποία πρέπει να ξέρεις για να ψαρέψεις. Πράγματι, νομίζω, ότι τα ιστορικά τεκμήρια μιας εποχής, τα περιλάλητα "αρχεία", μπορούν όχι μόνο να σιωπούν, μα και να εγκλωβίζουν ή να παραπλανούν. Αποτελούν μια από τις οδούς προς τη γνώση, κακοτράχαλη και λασπερή, που απαιτεί ο διαβάτης να έχει τα κατάλληλα παπούτσια για να την περπατήσει. Η προεργασία, η κριτική βάσανος, η εγρήγορση και η εμβάθυνση, ο σεβασμός στο κείμενο είναι προϋποθέσεις του εξοπλισμού του. Και εντέλει στη διαδρομή η διατύπωση ενός ερωτήματος, μιας ερευνητικής υπόθεσης είναι μια συνάντηση περιεργειών που δημιουργήθηκαν έξω από τις πηγές, με τις πληροφορίες που αναδύονται από αυτές.»

 

 

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος είναι ιστορικός και εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει ασχοληθεί με την κοινωνική και οικονομική ιστορία κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και με την Επα­­­νάσταση του 1821.

 

 

Copyright ©2021 Αντίποδες

Μαντζάρου 8, 10672, Αθήνα
www.antipodes.gr
ekd.antipodes@gmail.com

Τηλ.: 210-6471188


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου