Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Δήμοι δήμιοι

 


Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 4.3.23 

Τέτοιο καιρό, πώς να μιλήσεις για άλλο θέμα  από τη φονική σύγκρουση ! Πώς να μην εμπλακείς στη  συζήτηση για τα αίτια της τραγωδίας, για την παλαιότητα των συρμών, για τα διάφορα   σφάλματα, για την  πανταχού δολοφονική παρουσία της ιδιωτικής και ανεξέλεγκτης διαχείρισης ! Στη Γαλλία τα τραίνα προκρίθηκαν έναντι των τοπικών αεροπορικών γραμμών, αλλά ήταν τραίνα  τεχνολογικώς εγγυημένα , πλήρως ασφαλή ! Μια ελληνίδα μηχανοδηγός στη Γερμανία,  η Σοφία Παλαμίδη,  λέει στο   Reader ότι κανένα ανθρώπινο λάθος δεν μπορεί να καταλήξει σε σύγκρουση δύο τραίνων !  

  Όμως η ζωή προχωράει, δείχνοντας  ενδιαφέρον όχι μόνο στα ζητήματα που είναι  αμέσως  κρίσιμα  αλλά και σ’ αυτά που την καθορίζουν μακροπρόθεσμα : Αυτά που την κάνουν    αξιοβίωτη ή αντίθετα την καταδικάζουν να σέρνεται πίσω από τα γεγονότα . Ο  Keynes έλεγε ότι μακροχρονίως πεθαίνουμε όλοι, αλλά όταν ψιλοκόψουμε  σε φέτες χρόνου αυτό το «μακροχρονίως» διαπιστώνουμε ότι περιέχει άπειρες στιγμές  ζωής.

Πάμε λοιπόν στο πιο ασήμαντο, που είναι η βλάστηση  στις πόλεις και μάλιστα όχι υπό την συγκεντρωτική μορφή  των πάρκων αλλά υπό τις πενταροδεκάρες της παρόδιας βλάστησης . Εδώ διαπιστώνουμε  ότι κυριαρχεί μια μόδα μεταξύ  πολλών  δημαρχιακών αρχών, που  είναι η ξυλοκοπική παντός του ξυλοκοπίσιμου. Οι δήμοι παρέχουν εργασίες στις διάφορες εταιρείες διαχείρισης πρασίνου – με το αζημίωτο βέβαια για αμφοτέρους  : Οι εταιρείες στη συνέχεια αναθέτουν την εργασία σε ανθρώπους που θεωρούν κάθε κοπή δένδρου ως κλάδεμα.

Κάποτε  οι δήμαρχοι φυτεύανε κυρίως  λεύκες γιατί το είδος τους φαινόταν πολύ σικ. Στη συνέχεια πέρασαν στους  φοίνικες – αλλά  αυτοί αποδείχθηκαν άτυχοι   και εξαρθρώθηκαν από κάποια  ασθένεια . Τώρα μια νέα μόδα κυριαρχεί :  Για να πουλήσουν ενδιαφέρον στους δημότες οι Δήμοι γίνονται δήμιοι του πράσινου ! Διαβάζουμε μια είδηση :

«Συνεχίζεται η επιχείρηση αποψίλωσης της πόλης από την δενδροκτόνο Δημοτική Αρχή της Έδεσσας… .Στα δυό δένδρα …που αποκεφαλίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις κάποιων ανάλγητων περιοίκων … έρχονται να προστεθούν οι  εκατόμβες κομμένων, ακρωτηριασμένων και κακοποιημένων δένδρων ,ανάμεσά τους και αιωνόβιων πλατανιών ως αποτέλεσμα της δενδροφοβικής  πολιτικής ...»

Ευτυχώς, υπάρχει ο Συνήγορος του Πολίτη  που παρεμβαίνει στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για να ζητήσει στα αρμόδια υπουργεία την τήρηση κάποιων αρχών,  γι αυτό το ατυχές πετσόκομα των δέντρων…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου