Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Το Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς»– για την Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς

 

ανακοινώνεται σήμερα από την EUROPA NOSTRA

και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

 

 

Βρυξέλλες / Χάγη /  Αθήνα , 7  Μαρτίου 2023

 

Η EUROPA NOSTRA και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ανακοινώνουν με ιδιαίτερη υπερηφάνεια το Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» για την Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς / Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage. Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Κώστας Καρράς εργάστηκε ακούραστα για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Ευρώπης με στόχο τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και όμορφου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Το βραβείο «Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage» θα τιμήσει την παρακαταθήκη αυτού του εμβληματικού υποστηρικτή της κοινής κληρονομιάς και των αξιών της Ευρώπης και θα εμπνεύσει και θα ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση των αξιών που υποστήριξε.

 

Το Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» θα απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν ευρωπαίο πολίτη, μια ομάδα ατόμων ή μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών με έδρα την Ευρώπη[1] για μια επιτυχημένη και υποδειγματική εκστρατεία κινητοποίησης του κοινού με σκοπό τη διάσωση της απειλούμενης κληρονομιάς στη χώρα τους ή σε άλλη περιοχή στην Ευρώπη. Ο νικητής του Βραβείου θα λάβει χρηματικό έπαθλο 10.000€ και πιστοποιητικό.

 

Ο Κώστας Καρράς (1938-2022) ήταν οραματιστής οικολόγος, διαπρεπής ιστορικός και διανοούμενος καθώς και διακεκριμένος επιχειρηματίας, ουμανιστής και ιδεαλιστής – ένας αληθινός Έλληνας και ένας αληθινός Ευρωπαίος. Εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της Europa Nostra το 1976. Υπό την καθοδήγησή του, η Europa Nostra έχτισε ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό κίνημα κληρονομιάς βασισμένο στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Ίσως η πιο ουσιαστική παρακαταθήκη του είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την οποία ίδρυσε με τη σύζυγό του Λυδία Καρρά το 1972.

 

«Ο Κώστας πίστευε ακράδαντα ότι η πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, και τα δύο θεμελιώδη για την ευημερία των ανθρώπων και των κοινωνιών. Πρωτοστάτησε και διαμόρφωσε το έργο πολλών. Ήταν πεπεισμένος ότι ο ισχυρός ρόλος της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δημοκρατικού τρόπου ζωής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικά», τόνισε η Λυδία Καρρά, σημερινή Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ.

 

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra, Καθ. Δρ. Hermann Parzinger, δήλωσε: «Ο αγώνας του Κώστα Καρρά για την ομορφιά, την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς  συμβάδιζε  πάντα με τον ζωτικό αγώνα για την ειρήνη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δίνοντας  στο Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών για τη Διασφάλιση της Απειλούμενης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς  το όνομα του Κώστα  Καρρά, επιθυμούμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν θρυλικό ήρωα της κληρονομιάς και των αξιών της Ευρώπης και να εμπνεύσουμε ευρωπαίους πολίτες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την ήπειρό μας να ακολουθήσουν τη δύναμη  του παραδείγματός του. Η Europa Nostra είναι περήφανη που καθιέρωσε αυτό το  υψηλού κύρους Βραβείο με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, την αντιπροσωπεία της χώρας μας στην Ελλάδα.»

 

Οι αιτήσεις για την πρώτη έκδοση του Βραβείου Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage μπορούν να υποβληθούν έως τις 6 Απριλίου 2023. Η παρούσα Αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί και να αποσταλεί μέσω email στη Διεύθυνση info@europanostra.org ή sepi@ellinikietairia.gr.

 

Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από διεθνή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Europa Nostra και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ καθώς και εκπροσώπους σημαντικών οργανισμών πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος από την Ευρώπη.

 

Η Τελετή Απονομής του Βραβείου Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου 2023, κατά τη διάρκεια του Delphi Economic Forum 2023 στην αρχαία πόλη των Δελφών.

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

EUROPA NOSTRA

Joana Pinheiro,

jp@europanostra.org, +31 6 34 36 59 85

Christy Drummond
cd@europanostra.org, +32 2 894 74 99

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού 

Κατερίνα Στεμπίλη

sepi@ellinikietairia.gr, +30 210 32 25 245

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  

 

Photos of Costa Carras

 

Farewell to Costa Carras 

 

www.europanostra.org

 

 

www.ellet.gr

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

EUROPA NOSTRA

Η Europa Nostra είναι η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζεται τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς. Είναι μια πανευρωπαϊκή ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στηρίζεται  από ένα ευρύ δίκτυο δημόσιων φορέων, ιδιωτικών εταιρειών και φυσικών προσώπων, που καλύπτει περισσότερες από 40 χώρες. Αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτισμικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, διατηρώντας στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO και άλλους διεθνείς φορείς. Η Europa Nostra, που ιδρύθηκε το 1963, γιορτάζει φέτος την 60η επέτειό της.

Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των απειλούμενων μνημείων, τοποθεσιών και τοπίων της Ευρώπης, ιδίως μέσω του Προγράμματος ”7 Most Endangered/«7 Υπό Απειλή». Γιορτάζει την αριστεία μέσω των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra». Η Europa Nostra συμβάλλει ενεργά στον καθορισμό και την εφαρμογή ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών που σχετίζονται με την κληρονομιά, μέσω ενός συμμετοχικού διαλόγου με τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το συντονισμό της European Heritage Alliance.

Η Europa Nostra είναι μεταξύ των επίσημων εταίρων της πρωτοβουλίας New European Bauhaus που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η περιφερειακή συμπρόεδρος του Climate Heritage Network για την Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών.

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) –σωματείο μη-κερδοσκοπικό,  μη-κυβερνητικό– αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η δράση της ΕΛΛΕΤ συνοψίζεται σε 3 βασικούς άξονες: α/ Έργα διατήρησης / αποκατάστασης πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικού περιβάλλοντος. β/ Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη της κοινής μας κληρονομιάς (τεκμηριωμένες μελέτες και προτάσεις προς τους φορείς χάραξης πολιτικής) και νομικούς αγώνες: για την αρχιτεκτονική κληρονομιά, την προστασία αιγιαλού & δασών, την χωροταξία του τουρισμού, την φέρουσα ικανότητα, την περιβαλλοντική φορολογική μεταρρύθμιση, την ενέργεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Προσφυγές και παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και άλλους φορείς για επίκαιρα θέματα προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος). γ/ Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα φυσικού / ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική εκπαίδευση, με προγράμματα όλων των βαθμίδων.

Η ΕΛΛΕΤ είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα και της Europa Nostra (της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών οργανώσεων περιβάλλοντος και κληρονομιάς) και συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO, το European Environmental Bureau και άλλους φορείς.

Η ΕΛΛΕΤ έχει λάβει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2012 (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών το 2002, καθώς και το 2022, «για τα 50 χρόνια συνεχών και επιτυχών δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος της Ελλάδας .

 

 

Κατερίνα Στεμπίλη 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ:
210 3225245, εσωτ. 2
Fax:
210 3225240    

Email: sepi@ellinikietairia.gr    

www.ellet.gr     

 




[1] Αποδίδεται σε πολίτες, ομάδες πολιτών ή οργανισμούς από ένα από τα Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης  (47 χώρες). Το Βραβείο δεν θα αποδίδεται μετά θάνατον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου