Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ 3Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 


18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, ΑΘΗΝΑ, ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 1

 

Η ενεργειακή έξαρση, που έχει οδηγήσει σε πλήθος κινηματικών αντιστάσεων σε όλη τη χώρα, αλλά και στη συγκρότηση του πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια τον Οκτώβρη του 2020, συνεχίζεται αμείωτη. Η έξαρση αυτή απλώνεται σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων (αιολικά και φωτοβολταϊκά βιομηχανικής κλίμακας, μονάδες φυσικού αερίου, μεγάλα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, εξορύξεις Υ/Α, αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, έργα αποθήκευσης κ.λπ.) και φέρει τη «σφραγίδα» του ιδεολογήματος της ανάπτυξης και της πλήρους εμπορευματοποίησης της παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας. Οι υποτιθέμενοι εθνικοί στόχοι, στην ουσία, δεν υπάρχουν. Η διεθνοποιημένη και πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού.

 

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι αυτή που σχετίζεται με τις εκτεταμένες -και μη αναστρέψιμες- περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων.

Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών, όπως τα παντός είδους έργα ΑΠΕ, η χρήση του φυσικού αερίου, τα μεγάλα φράγματα και ακόμη και η πυρηνική ενέργεια έχει επενδυθεί με πράσινο μανδύα και συνδεθεί με υπερφιλόδοξες προσδοκίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι οποίες έχουν διαψευστεί με πάταγο. Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας, νησιωτική ή ηπειρωτική, ορεινή ή πεδινή, που να μην έχει βιώσει τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης δράσης των ενεργειακών ομίλων, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν κράτος εν κράτει, ενώ, την ίδια ώρα, οι τοπικές κοινωνίες παραγκωνίζονται. Τα ισοπεδωμένα βουνά, τα τσιμεντωμένα ποτάμια, τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα και οι σοβαρές μειώσεις στους πληθυσμούς των απειλούμενων ειδών αποτελούν τις θλιβερές αποδείξεις αυτής της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.

 

Όσο κι αν προσπαθούν να μας παραπλανήσουν, δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, η απουσία κοινωνικής προστασίας και η ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς ενέργειας ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση. Ένα καθεστώς ασφυξίας τείνει να δημιουργηθεί, που έρχεται να ενταθεί από μια ακραία εκτόξευση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και -σίγουρα- πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες ενέργειας δοκιμάζεται σκληρά και τα φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας εντείνονται.

 

Τα κινήματα πολιτών και οι κοινωνικοί φορείς που αντιστεκόμαστε στην ενεργειακή λαίλαπα σε όλη τη χώρα, νιώθουμε την ανάγκη να αποκτήσουμε ενιαία φωνή και να συντονίσουμε τις δράσεις μας.

 

Ως πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, σας απευθύνουμε κάλεσμα για μια νέα πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, την αναζήτηση επίκαιρων στόχων και τη συνδιαμόρφωση τρόπων μαζικής και συντονισμένης δράσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο 1 της Νομικής σχολής Αθήνας, μεταξύ 10:00 και 19:00.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου