Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Στοιχεία ΣΟΚ: Οργιάζει η ανοιξιάτικη λαθροθηρία στο Ιόνιο

 

Ηχοκαταγραφικοί αισθητήρες «ακούνε» δεκάδες χιλιάδες πυροβολισμούς, την ώρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να κωφεύουν !

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης επιστημονικής δημοσίευσης, μόνο την άνοιξη του 2021, ακουστικοί αισθητήρες κατέγραψαν σχεδόν 30.000 πυροβολισμούς σε #Ζάκυνθο, #Παξούς, #Αντίπαξους, #Μαθράκι και #Οθωνούς, ενώ βάσει των υπολογισμών του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα τα πραγματικά νούμερα είναι σημαντικά μεγαλύτερα.

Η #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ξεκίνησε πιλοτικά την ακουστική παρακολούθηση το 2019 από τη Ζάκυνθο και στη συνέχεια σε 5 ακόμα νησιά, στο πλαίσιο του Προγράμματος #LIFE Ενάντια στο Έγκλημα Κατά των Άγριων Πουλιών.

Η ανάλυση των δεδομένων για το 2021 αποκάλυψε πως σε λιγότερο από 3 μήνες (Μάρτιος – Μάιος) πυροβολήθηκαν παράνομα πάνω από 57.000 πουλιά με κύριο στόχο τα παγκοσμίως απειλούμενα #Τρυγόνια που εκείνη την εποχή ταξιδεύουν προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στη Βόρεια Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, οι περιπολίες που ενεργοποιούνται με εντολή του #ΥΠΕΝ στο πλαίσιο Τοπικών Σχεδίων Δράσης κατά της Λαθροθηρίας, δεν έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής ΟΥΤΕ ΕΝΑ περιστατικό στα επίμαχα νησιά, παρόλο που συχνά στα ίδια σημεία και τις ίδιες τις ημέρες που διενεργούνταν έλεγχοι, οι συσκευές "άκουγαν" εκατοντάδες πυροβολισμούς!

Με την ύπαρξη και την ένταση της λαθροθηρίας στο #Ιόνιο πλέον αδιάψευστα τεκμηριωμένη, η #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του παίρνοντας άμεσα μέτρα για την οριστική πάταξη της οργιάζουσας –και τόσο ντροπιαστικής για τη χώρα μας– εαρινής λαθροθηρίας.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.ornithologiki.gr/.../1604-orgiazei-i...

Ολόκληρη η μελέτη είναι διαθέσιμη στο:

www.mdpi.com/2076-2615/13/4/687

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου