Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

«Νεκροταφείο» ορειβατών το Έβερεστ: Μακάβρια ευρήματα αναδείχτηκαν με το λιώσιμο των πάγων

Δεκάδες σοροί ορειβατών εμφανίζονται με το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής στο Έβερεστ, σύμφωνα με το BBC. Τα πτώματα εντοπίζονται κυρίως στην κινεζική πλευρά προς το βόρειο τμήμα του όρους.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου και τα 2/3 των πτωμάτων αυτών δεν έχουν βρεθεί και παραμένουν θαμμένα στα χιόνια και στον πάγο.

Παράλληλα, περισσότεροι από 4.800 ορειβάτες έχουν καταφέρει να φτάσει στην κορυφή της γης.

«Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι πάγοι πέφτουν γρήγορα και τα νεκρά σώματα που παρέμεναν θαμμένα όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτονται τώρα», δήλωσε ο Ang Tshering Sherpa, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.


Και ένας κρατικός υπάλληλος που εργάζεται στο Έβερεστ τονίζει πως ο ίδιος έχει ανασύρει από τα χιόνια τουλάχιστον 10 σορούς από διαφορετικά σημεία.

Συχνά εντοπίζονται χέρια, πόδια και άλλα μέλη νεκρών κοντά στα καμπ της οροσειράς ενώ κυρίως τώρα αποκαλύπτονται τα πτώματα ανθρώπων που
έχουν προσφάτως χαθεί.

Μεταξύ των προβλημάτων που προκύπτουν είναι το μεγάλο κόστος και η δυσκολία της ανάκτησης και αφαίρεσης των σωμάτων από τα ψηλότερα σημεία. Η διαδικασία κοστίζει σύμφωνα με τους ειδικούς από 40.000 έως 80.000 δολάρια.

Ο πρώην πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ δήλωσε ότι μια από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις ήταν από ύψος 8.700 μέτρων, δηλαδή κοντά στην κορυφή του βουνού.

Ανέφερε ότι το σώμα ήταν εντελώς παγωμένο και ζύγιζε 150 κιλά και έπρεπε να ανακτηθεί από μια δύσκολη θέση σε αυτό το υψόμετρο.

ΠΗΓΗ  ΖΟΥΓΚΛΑ

1 σχόλιο:

  1. να δούμε πότε θα βρεθούν και οι δικοί μας άνθρωποι Κλήμης Τσατσαράγκος και Δημήτρης Μπουντόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή