Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Τατόι, δεκαέξι χρόνια μετά

Eπιστολή του κ. Κώστα Σταματόπουλου* προς την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κύριε διευθυντά
Μέρα προς μέρα, δεκαέξι χρόνια αφότου το Τατόι περιήλθε στο ελληνικό Δημόσιο, το επισκέφθηκα την Κυριακή 3 Μαρτίου, όχι χωρίς δισταγμό, διότι με θλίβει, με εξοργίζει και με κάνει να ντρέπομαι. Ναι, το υπουργείο Πολιτισμού έχει αποκαταστήσει τη στέγη του ξενοδοχείου την οποία είχε παρασύρει θύελλα το φθινόπωρο, και έχει τοποθετήσει κάποιες ξύλινες πόρτες εδώ κι εκεί. Αλλά μια λεύκα, ετοιμόρροπη από καιρό, είχε καταπλακώσει το ακόμη πιο ετοιμόρροπο οινοποιείο –παρόμοια περιστατικά που έπληξαν δύο κτίρια του κτήματος στο παρελθόν, δεν μας έγιναν μάθημα– και πάνω από την κεντρική πόρτα του διευθυντηρίου το πλακίδιο με το έμβλημα του Γεωργίου Β΄ είχε κλαπεί.

Ετι εθνικά οδυνηρότερη είναι η εικόνα του μαυσωλείου που στεγάζει τα μνήματα του Κωνσταντίνου, της Σοφίας και του Αλεξάνδρου, τα οποία κάποιος  υπάνθρωπος, πριν από περίπου έξι μήνες, περιέχυσε με γράσα που δεν καθαρίστηκαν και τα οποία πότισαν τα μάρμαρα. Ο ελευθερωτής της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, άξιζε καλύτερης μεταχείρισης και οπωσδήποτε η εικόνα που παρουσιάζει το μαυσωλείο μάς γεμίζει ντροπή κι απόγνωση.
Απόφαση της παρούσας κυβέρνησης ήταν να αγνοήσει το κτήμα ως να είχε γι’ αυτό το δικαίωμα. Ετσι μελέτες αποκατάστασης κτιρίων, χρηματοδοτημένες από τους Φίλους του Τατοΐου, μένουν επί χρόνια στα συρτάρια και δεν προωθούνται στο ΚΑΣ, όπως παλαιότερη κυβέρνηση είχε κι αυτή αγνοήσει μελέτη λειτουργικού σχεδιασμού που η «Ελληνική Εταιρεία» είχε εκπονήσει δαπάναις της Europa Nostra. Οπως τέλος δεν ξεκινούν τα έργα αναπαλαίωσης του ανακτόρου (επαναφοράς του στη μορφή που είχε έως το 1937), βάσει των εξαιρετικών μελετών που πραγματοποίησαν, σε παλαιότερα χρόνια, στελέχη του ΥΠΠΟ.
Η παρούσα κυβέρνηση απέρχεται. Ο,τι ήταν να κάμει το έκαμε. Οσοι αγαπούμε το Τατόι, κοιτάμε στο μέλλον, χωρίς βεβαιότητα μεν, αλλά με κάποιαν ελπίδα ότι άλλα πρόσωπα και κυρίως άλλα μυαλά, θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιστροφή της παραπάνω πανάθλιας εικόνας.


Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, συγγραφέας του «Χρονικού του Τατοΐου (1800-2003)» και του «Τατόι: περιήγηση στον χρόνο και τον χώρο»

1 σχόλιο:

  1. ελευθερωτής της Θεσσαλονίκης ήταν ο Βενιζέλος και των Ιωαννίνων ο Βελισσαρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή