Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Γαλλία: Ματαιώθηκε παράσταση των Ικέτιδων του Αισχύλου εξαιτίας ακτιβιστών


Στιγμιότυπο από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου στο Φεστιβάλ Αθηνών (Φωτο αρχείου: Eurokinissi)
Στιγμιότυπο από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου στο Φεστιβάλ Αθηνών (Φωτο αρχείου: Eurokinissi)
Ακτιβιστές στη Γαλλία εμπόδισαν την παράσταση των Ικέτιδων του Αισχύλου κατηγορώντας τον σκηνοθέτη για «φυλετισμό».
Η παράσταση των Ικέτιδων του Αισχύλου, που επρόκειτο να ανεβεί το βράδυ της Δευτέρας στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, δεν δόθηκε ποτέ καθώς ακτιβιστές εμπόδισαν τους ηθοποιούς και το κοινό να μπει στο θέατρο, κατηγορώντας τον σκηνοθέτη για «φυλετισμό» επειδή ορισμένοι από τους συμμετέχοντες φορούσαν μαύρες μάσκες.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ και ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ «καταδικάζουν κατηγορηματικά αυτήν την άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας στον πανεπιστημιακό χώρο».
Οι κατηγορίες σε βάρος του σκηνοθέτη Φιλίπ Μπρουνέ, του διευθυντή τoυ θιάσου αρχαίου θεάτρου Demodocos, είναι «ακατανόητες», συνεχίζουν οι δύο υπουργοί. "Οι Ικέτιδες είναι ένα έργο που στον πυρήνα του φέρει την αντίληψη της υπέρβασης των συγκρούσεων. Εμποδίζοντας το ανέβασμα αυτού του έργου στο όνομα μιας μαχητικής ιδεολογίας, αυτοί οι ταραχοποιοί παίζουν το παιχνίδι των διακρίσεων και του αποκλεισμού που υποτίθεται ότι μάχονται".
Μια μικρή ομάδα, που υποστηρίζει ότι αγωνίζεται κατά του «φυλετισμού» –της αντίληψης ότι τα κοινωνικά φαινόμενα εξηγούνται λόγω κληρονομικών και φυλετικών παραγόντων– εμπόδισε τους ηθοποιούς να μπουν στον χώρο για να ετοιμαστούν για την παράσταση. Το κοινό παρέμεινε επίσης έξω από το αμφιθέατρο Ρισελιέ.
Στο έργο, οι κόρες του Δαναού φτάνουν στο Άργος ως ικέτιδες, για να αποφύγουν τον γάμο με τους ξαδέλφους τους. Οι Δαναΐδες και οι Αργείοι ερμηνεύονταν από γυναίκες και άνδρες ηθοποιούς που φορούσαν μαύρες και λευκές μάσκες.
Το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Ενώσεων των Μαύρων στη Γαλλία (CRAN) ανέφερε ότι αποφάσισε να μποϊκοτάρει την παράσταση αφού δέχτηκε πολλές καταγγελίες από διάφορες οργανώσεις της Σορβόνης. Ο πρόεδρός του, Γκισλέν Βεντέ, έγραψε στον ιστότοπό του ότι "η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών αυτού του ιδρύματος αρνείται να συνδεθεί με αυτή την αφροφοβική, αποικιοκρατική και ρατσιστική προπαγάνδα". Το CRAN έκανε επίσης λόγο για "μια πρακτική που ανάγεται στην εποχή της αποικιακής δουλείας, όπου ένας λευκός μεταμφιέζεται σε μαύρο".
Οι Βιντάλ και Ριστέρ εξέφρασαν πάντως την ευχή να δοθεί τελικά η παράσταση εντός των επόμενων εβδομάδων.


Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου