Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ, ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ

Πεδία πυρηνικών δοκιμών, γκουλάγκ, αχανής στέπα, κοσμοδρόμιο, πρόγραμμα Σπούτνικ, ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα…

Μέσα από τις φωτογραφίες των Κώστα Ζυρίνη και Ισαβέλλας Μπερτράν, και την αφήγηση της τελευταίας, θα ταξιδέψουμε στο πλέον σημαδεμένο από την σοβιετική εποχή «σταν», το Καζακστάν. Εκκινώντας από την ιστορική Αλμάτυ και την εντυπωσιακή Φύση στα περίχωρα, θα κατευθυνθούμε βόρεια, ακολουθώντας τα χνάρια της πρόσφατης ιστορίας στο Σεμιπαλατίνσκ των πυρηνικών πειραμάτων. Θα περιπλανηθούμε σε πόλεις-φαντάσματα αλλά και σε τόπους μνήμης για τα θύματα πολιτικών διώξεων στην Ντολίνκα, θα περπατήσουμε ανάμεσα σε ζοφερά βιομηχανικά συμπλέγματα στο Τεμιρτάου, ενώ θα καταγράψουμε προλεταριακές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά με τον Γκαγκάριν στην Καραγκάντα. Και βεβαίως δεν θα παραλείψουμε να ψηλαφίσουμε το μέλλον της χώρας στην πλέον φουτουριστική και εν πολλοίς άγνωστη πρωτεύουσά της, την Αστανα, πριν τραβήξουμε νότια να αναζητήσουμε το απώτερο παρελθόν του τόπου στους γαλάζιους τρούλους της πόλης του Τουρκεστάν. 
ΚΕΝΤΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Αστανά, πρωτεύουσα του Καζακστάν από το 1998, είναι από τις πόλεις που δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω. Ωραία για τα δικά μου γούστα ασφαλώς δεν είναι, ούτε όμως θα μπορούσα να την πω και άσχημη. Με πινελιές από κιτς, και όμως όχι κακόγουστη. Με χλιδάτες όψεις ναι, μα όχι χυδαία. Φουτουριστική οπωσδήποτε. Και σίγουρα τρελά ενδιαφέρουσα φωτογραφικά.

Από την επερχόμενη Προβολή-παρουσίαση του Καζακστάν
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 στις 7 μ.μ., στο Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης. Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου 114 & Κουντουριώτου
Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου