Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Εφαρμοσμένη Ελληνική Γαστρονομία




Την Εφαρμοσμένη Πρακτική της φημισμένης Ελληνικής Γαστρονομίας απολαύσαμε την Κυριακή, 17/2/2019, στο γεύμα με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», Ιερά Οδός 154, Αθήνα.

Το 1998 αναπτύχθηκε με την στήριξη των Σταυροδρομιών Αγροτικής Πληροφόρησης και Κινητοποίησης η πρωτοβουλία «Culinary Heritage-Γαστρονομική Κληρονομιά» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν ο αναπτυξιακός μοχλός και μετεξέλιξη (χωρίς να έχουν συνάρτηση και σχέση μεταξύ τους) του γνωστού καταναλωτικού κινήματος Slow Food, που με την σειρά του με βάση την Ιταλία ήταν η ενστικτώδης αντίδραση στο λεγόμενο Fast Food και Jung Food.

To «Culinary Heritage», σε γενικές γραμμές, ήταν η προώθηση της παραγωγής τοπικών φημισμένων προϊόντων, η μεταποίησή τους τοπικά, με τοπικές συνταγές (πολιτισμός, γαστρονομία) και η κατανάλωσή τους τοπικά, δημιουργώντας προϋποθέσεις Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Η βάση για Τοπική (κοινοτική) Ανάπτυξη, η οποία είναι η ευημερία των κατοίκων ενός τόπου-κοινότητας.

Πολύ αργότερα το θέμα προσπάθησαν να το προσεταιρισθούν οι παγκοσμιοποιημένες αλυσίδες και κυρίως ο τουρισμός, προσφέροντας ευκαιρίες γευστικών απολαύσεων στους κολοσσούς των ισοπεδωτικών ξενοδοχείων. Μάλιστα ο ΣΕΤΕ-Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έχει αναπτύξει ιδιαίτερη προσπάθεια με μελέτες και ημερίδες, ενώ αναπτύχθηκε και στις ειδικές μορφές τουρισμού, ο Γαστρονομικός Τουρισμός και ο Οινικός Τουρισμός. Το δε Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υλοποιεί το φιλόδοξο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» με πολλή προσπάθεια.

Στην Ευρώπη λειτουργούν πολλές πρωτοβουλίες των Οργανώσεων της Κοινωνίας, με των Πολιτών με σημαντική τo CEUCO- Conseil Européen des Confréries Oenogastronomiques, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».

Μάλιστα στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας & Οινολογίας (Ζάππειο, 19-21 Οκτ 2018, Αθήνα) βραβεύτηκε στα πλαίσια των ετήσιων απονομών των βραβείων «Aurum Awards for Greece της CEUCO», βραβεύθηκε ως Best European agri-food Initiative 2018 (Αγροδιατροφική πρωτοβουλία) η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη (6906962549, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος»).

Με πολύ ενδιαφέρον είχαμε καταγράψει πριν δύο χρόνια την πρωτοβουλία συνεργασίας της Γεν. Γραμματείας Εμπορίου, με την Γεν. Γραμματεία Τουρισμού και την Γεν. Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ένταξη-ενσωμάτωση των ελληνικών τοπικών αγροτικών προϊόντων, στην μεταποίηση και τελικά στην κατανάλωση της τουριστικής «βιομηχανίας». Με έκπληξη καταγράψαμε ότι οι μελέτες απέδειξαν ότι στην ελληνική τουριστική κατανάλωση τα ελληνικά προϊόντα καλύπτουν μόνο το 13% (και στην Κρήτη το 18%) την ίδια ώρα που στην Ιταλία, τα Ιταλικά αγροτικά προϊόντα μετέχον στην ιταλική τουριστική κατανάλωση με 70%!!! …

Επιτέλους διαβάσαμε στην Διαφάνεια ότι και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανέθεσε σε κάποιον Κορίνθιο με έδρα την Κύπρο, ο οποίος ασχολείται με τη Γαστρονομία ως αναλυτής και περιηγητής, να μελετήσει την κατάρτιση στρατηγικής για την Ελληνική γαστρονομία, στο πλαίσιο του Μέτρου 20 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Κωδ. ΟΠΣΑΑ: 0016013247).

Η Παγκόσμια Ένωση Ταξιδιωτών Τροφίμων (WFTA, 31/1/2019) δημοσίευσε μια πλήρως ανανεωμένη έκθεση σχετικά με τη σημασία της γαστρονομίας στον τουρισμό. Εκεί δίνεται μεγάλη προσοχή στη διατήρηση της γαστρονομικής αυθεντικότητας και αυτό γιατί στόχος συνιστά να υπάρξουν μνήμες και όχι απλή παράθεση γεύματος.

Η καθ Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ καταγράφει τώρα τελευταία «Εκείνο που κάνει μια αυτοκρατορία και ένα λαό να χάνονται, είναι η ρήξη στην κοινωνική συνοχή. Όταν δεν υπάρχει το κοινό όνειρο, η ελπίδα για ένα κοινό μέλλον, γιατί να είμαστε μαζί;».

Και την Κυριακή, 17/2/2019, αισθανθήκαμε την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας των Συλλόγων «Γέφυρα Ζωής Χαϊδαρίου» και της Ακαδημίας Πολεμικών Τεχνών Περιστερίου, που έγινε στε χώρο του Δήου Αιγάλεω, με γεύμα που πρόσφερε εθελοντικά η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής, με γάλα που πρόσφεραν οι κτηνοτρόφοι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (Νίκος Κορδαλής, Γιάννης Κοντογιάννης, Λίτσα Μωραΐτη, Μάγδα Κοντογιάννη, Αιμίλιος Καϊδαζής), στα μαγειρεία της Σχολής Μαγείρων MASTER. Αλλά και τα υπόλοιπα τρόφιμα ήταν όλα τοπικών επιχειρήσεων (κρασί, νερό, ψωμί κλπ). Ακόμα και ο εξοπλισμός (τραπέζια, καρέκλες, τραπεζομάντηλα κλπ) ήταν προσφορά τοπικού επιχειρηματία οργάνωσης εκδηλώσεων, και τα λουλούδια στα τραπέζια.

Μπράβο σε όλους και κυρίως στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», η οποία μαζί με την γενική πρόθεση προώθησης της παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας, στην πράξη, με την υπογραφή ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης της.

Έτσι με πολύ ενδιαφέρον είχαμε παρακολουθήσει την υπογραφή του ΠΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ τον Αυγ 2018, όταν είχαμε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (ΕΕΠΚ2018), που το πρωτόκολλο περιελάμβανε επιγραμματικά: -Προώθηση της εμπιστοσύνης & αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών και της διαμόρφωσης συνθηκών για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία μεταξύ αστών και αγροτών, -Υποστήριξη των τοπικών παραδοσιακών πολιτισμών (και βέβαια γαστρονομίας) και ανάπτυξη τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων επιδιώκοντας τοπική παραγωγή, τοπική μεταποίηση και τοπική κατανάλωση για ευημερία των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, -Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, -Ευρωπαϊκά, Εθνικά και άλλα Προγράμματα, -Γαστρονομικό Τουρισμό & Αγροτουρισμό, -Διάδοση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό, -Συμμετοχή και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και ομιλιών για την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της ελληνικής διατροφής και του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού.

Κατά την διάρκεια της πίτας μάλιστα υπογράφηκε και ένα ακόμα ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ τη Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» με τον Σύλλογο «Γέφυρα Ζωής». Η «Γέφυρα Ζωής», www.gefirazois.gr είναι ένας εθελοντικός Απογευματινός Πολυχώρος Δημιουργίας & Έκφρασης Παιδιών & Νέων με Αναπηρία.

Τελικά την Κυριακή, 17/2/2019 απολαύσαμε έναν ύμνο στις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και στον δυναμισμό που περικλείει η κοινωνία των πολιτών. Και απαραίτητο συστατικό της συνοχής όλων των πολιτών μιας κοινωνίας είναι το κοινωνικό κεφάλαιο, είναι η εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια που ενδυναμώνεται, ή καλύτερα γιγαντώνεται, από ενέργειες όπως αυτές που γίνονται από πολίτες που θέλουν, όπως ο κ Κωνσταντίνος Μουζάκης (Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής), η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο κ Διονύσης Γουράνιος (Πρόεδρος Γέφυρας Ζωής) και όλοι οι εθελοντές που κάνουν πράξη την εφαρμοσμένη ελληνική γαστρονομία, πέραν από τις μεγαλόσχημες μελέτες και θεωρίες.

«Αν μπορείς να κάνεις κάτι ΚΑΝΕ το, αν δεν μπορείς να το κάνεις ΔΙΟΙΚΗΣΕ το, και αν δεν μπορείς και να το διοικήσεις ΔΙΔΑΞΕΤΟ, ή απλά συζήτα το …» Λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Μπράβο σε όσους κάνουν κάτι ….



Δημήτριος Μιχαηλίδης, 699828382, ΑγροΝέα



 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου