Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Πευκιάς - Ανεμογεννήτριες



Η επιλογή εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στην Δ.Ε. Δεσφίνας όπως και σε άλλες περιοχές του Δήμου Δελφών, υποστηρίχτηκε με το βασικό επιχείρημα πως αυτές θα φέρουν χρήμα στον Δήμο και στις κοινότητες που θα εγκατασταθούν. Τα Αιολικά πάρκα, υποστήριζαν και υποστηρίζουν οι θιασώτες τέτοιου είδους επενδύσεων,πως θα μας αποφέρουν κέρδος. Παράλληλα θα γίνουν έργα υποδομής τα οποία θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ως δημότες, όπως δρόμοι. Επίσης κατά την κατασκευή τους θα απασχοληθεί εργατικό δυναμικό από τον τόπο μας. 

      Τις αποφάσεις αυτές έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια οι Δήμαρχοι μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια δίνοντας πράσινο φως στις επενδύσεις αυτές. Με την σειρά τους οι εταιρείες πήραν τις απαιτούμενες άδειες και άρχισαν τη διάνοιξη δρόμων, διαμόρφωση χώρων και τοποθέτηση των Ανεμογεννητριών.

      Παράλληλα άρχισε η απόδοση των χρημάτων προς τον Δήμο.

Ως εδώ φαίνεται πως το σχέδιο υλοποιείται όπως αρχικά είχε διατυπωθεί!!!

      Παραμερίστηκαν όλες οι ενστάσεις που κατά καιρούς είχαν εκφραστεί, ενώ πολλές φορές υπήρξαν ακόμα και ισχυρισμοί πως η φαντασία ορισμένων που διαφωνούν με την εγκατάσταση των Αιολικών πάρκων, είναι πολύ μεγάλη.

      Αγνοήθηκαν οι διαφοροποιήσεις, αντιρρήσεις και ενστάσεις για την κατασκευή τους, πως θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.

      Στον περιβάλλοντα χώρο, στην πανίδα και τη χλωρίδα, σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες δρώντας ανταγωνιστικά και καταστροφικά για αυτές, και άλλα πολλά. Βάζοντας ακόμα και πολλά ερωτηματικά για το ποιο τελικά θα είναι το κέρδος. Διότι το ισοζύγιο ανάμεσα στο κέρδος και το κόστος για την τοπική κοινωνία δεν είναι απολύτως φανερό και δεν μπορεί άμεσα να μετρηθεί.

      Φίλοι & Φίλες συνδημότες.

Γνωρίζουμε όλοι πως πάντα υπάρχει για κάθε τι που κάνουμε, ένα ΤΙΜΗΜΑ. Θα ήταν πολύ ωραία τα πράγματα αν όλοι ήταν κερδισμένοι. Οι ανεμογεννήτριες να έδιναν καθαρή ενέργεια και χρήματα στους επενδυτές. Εμείς να παίρναμε χρήματα γιατί τις εγκαταστήσαμε στον τόπο μας.

Το μέρος που ζούμε και αυτές τοποθετήθηκαν, να μην έχει πάθει Απολύτως τίποτα.

Αυτά τα σενάρια υπάρχουν μόνο στα παραμύθια!

Είναι βέβαιο πως σιγά-σιγά θα ανακαλύπτουμε, πως όσα αρχικά κερδίζουμε από την εγκατάστασή τους, εμείς και ο τόπο μας στην συνέχεια κάπου θα τα χάνουμε. Στο τέλος όταν κάνουμε τον λογαριασμό θα δούμε το κέρδος και τις ζημιές και τελικά τι μας άφησε η ιστορία.

Μπορεί τότε να είναι αργά.

Άρα σοφό είναι ότι μπορούμε να προστατέψουμε σήμερα, όπως τα δέντρα στον Πευκιά, να το προστατέψουμε. Αυτά που παίρνουμε χαμπάρι δηλαδή και τα καταλαβαίνουμε από την πρώτη στιγμή. Προχωρώντας ακόμα και στην τροποποίηση της Αρχικής σύμβασης που είχαμε υπογράψει μέσω των Δημάρχων μας.

Για να εξεταστεί μια τέτοια πιθανότητα θα πρέπει σήμερα να σταματήσει το κόψιμο των δέντρων στο συγκεκριμένο σημείο.

Τον τρόπο πρέπει να τον βρει η Γενική Συνέλευση την οποία κάλεσε ο Σύλλογος της Δεσφίνας.

Εύχομαι καλά αποτελέσματα και θα είμαι σύμφωνος σε ότι αποφασίσουν οι πολλοί. Aρκεί να περάσουμε στην εφαρμογή της απόφασης. Η εφαρμογή της όποιας απόφασης και τα αποτελέσματά της θα μας βοηθήσουν για να οργανώσουμε την συνέχεια στην υπόθεση αυτή.



Καλή αντάμωση

Παναγιώτης Μέγκος Δημ. Σύμβουλος.ΔΕΛΦΟΙ 6-2-2019

Επικεφαλής «ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου