Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Η ΑΥΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ








 του Αλέκου Σπανέλλη

Καθώς το κλάδεμα είναι η πιο μεγάλη επιχείρηση τούτες τις ημέρες σε όλη την πόλη, αναφέρομαι πάλι σήμερα σε αυτό, προσπαθώντας να μιλήσω για λογαριασμό των δέντρων που ως γνωστόν δεν  έχουν ούτε χέρια να σπρώξουν μακριά τον κλαδευτή, ούτε πόδια να τρέξουν να γλιτώσουν από το αλυσοπρίονό του και το χειρότερο δεν έχουν και φωνή να τα ακούσει ο κόσμος και να τα υποστηρίξει. Των δέντρων επίσης που δεν αγαπούν το κλάδεμα ή αν πρέπει να γίνει, να το κάνουν χέρια που ξέρουν τουλάχιστον πώς να μην τα πονέσουν και να μην τα αφήσουν έτσι που θα τρομάζουν και τα πουλιά ακόμη όταν τα βλέπουν.



Ναι, αν είχαν φωνή οι νεραντζιές που είναι φυτεμένες στην αυλή του Οφθαλμιατρείου θα κραύγαζαν τόσο πολύ που θα ακούγονταν μέχρι το Σύνταγμα και την Ομόνοια κι ακόμα παραπέρα. Αυτές οι νεραντζιές, οι οποίες, παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν στην πολύχρονη αποκατάσταση του κτιρίου, είχαν ένα πολύ ζωντανό φύλλωμα που έδενε απόλυτα με την βυζαντινότροπη τοιχοποιία  και την άνοιξη ήταν πηγή μοσκοβολιάς που πλημμύριζε όλη την Πανεπιστημίου. Το χειμώνα δε η αυλή ήταν χάρμα οφθαλμών από τα ώριμα νεράντζια που κρέμονταν από τα κλαδιά μέχρι έξω από τα κομψά κάγκελα και τούτο αρκούσε για να είναι εάν από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Αθήνας.



Όλα αυτά που αναφέρω μπορεί να μην τα γνώριζαν οι εργάτες, ντόπιοι ή αλλοδαποί δεν έχει σημασία, που τις κλάδεψαν ή να μην τους ενδιέφερε καθόλου αφού αυτοί το μεροκάματό τους ήθελαν να βγάλουν και έκαναν ότι τους υποδείκνυε ο εργοδηγός, ο οποίος σίγουρα ακολουθούσε τις οδηγίες κάποιου γεωπόνου που έκανε την έκθεση ότι οι νεραντζιές της αυλής του Οφθαλμιατρείου χρήζουν πολύ αυστηρού κλαδέματος!

Κάπως έτσι γίνονται και εκτελούνται τα κλαδέματα στην Αθήνα αλλά καμιά φορά φαίνεται πως παρεμβαίνουν και οι προτομές κάποιων επιφανών οι οποίοι ζητάνε κρυφά από τα συνεργεία να μην αφήσουν ούτε κλαράκι που να ρίχνει πάνω τους σκιά και οι εργάτες μαγεύονται που τους μιλάνε τα μάρμαρα και ξεπερνούν τον εαυτό τους ικανοποιώντας την επιθυμία τους. Δεν εξηγείται αλλιώς η υπερβολή των κλαδευτών στην αυλή του Οφθαλμιατρείου που άφησε κούτσουρα τις νεραντζιές για να παίρνουν αέρα οι προτομές  του οφθαλμιάτρου Ιωάννη Χαραμή και του ομότεχνού του Ανδρέα Αναγνωστάκη που όταν τις τοποθέτησαν ήξεραν πως θα συμβίωναν με τις ήδη αναπτυγμένες σε μπόι νεραντζιές.  



Πέραν απ’ αυτά όμως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με το κλάδεμα είναι πολλές δεκάδες, χώρια τα μέσα που επιστρατεύονται γι’ αυτό. Τούτο σημαίνει πως ο Δήμος διαθέτει αρκετό προσωπικό σε αυτό τον τομέα, πράγμα που αφήνει να εννοηθεί ότι όλοι αυτοί θα μπορούν να ασχοληθούν ικανοποιητικά με τα δέντρα και το πράσινο όλο το χρόνο αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται δυστυχώς αντιληπτό καθώς βλέπουμε ότι και στις περιπτώσεις ακόμη που κόβεται ένα δέντρο στους δρόμους σπάνια φυτεύεται ένα άλλο στη θέση του. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου