Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Μια ιστορία έρωτα και αναρχίας

Συνέντευξη στη Μαρία Ατσελέ
Με τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της θρυλικής ταινίας του 1973 «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» της Λίνα Βερτμίλερ, καταπιάνεται ο Γιάννης Λασπιάς, μ’ έναν πολυπληθή θίασο επί σκηνής και τη μουσική του Νίνο Ρότα να κυριαρχεί στη σουρεαλιστική πληθωρικότητα του έργου. Το «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» είναι ένα ανατρεπτικό και προοδευτικό διαμάντι του παγκόσμιου ρεπερτορίου που θίγει ζητήματα πάντα και παντού επίκαιρα. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την απειλή του φασισμού ή οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος που μιλάει για τη μοίρα όλων αυτών που στάθηκαν αντιμέτωποι σε αυτά ενώ, ταυτόχρονα, αποθεώνει τον έρωτα ως την απόλυτη πηγή ζωής.
Ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην πολιτική τραγωδία και την ανατρεπτική κωμωδία παντρεύοντας τη ζωή με τον έρωτα, τον θάνατο και την ίδια την επανάσταση.
Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου μιλήσαμε με τον ηθοποιό Βασίλη Αθανασόπουλο που έχει στο βιογραφικό του μια σειρά από ενδιαφέρουσες δουλειές όπως τον Ερωτευμένος Σαίξπηρ, του Lee Hall, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, Ελληνικός Κόσμος (2018), τα Μαθήματα Πολέμου, του Γιάννη Λιγνάδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2018), το Κάζιμιρ και Καρολίνα, του Έντεν φον Χόρβατ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, ΒIOS (2018), το Θουκυδίδης Δραματικός –Το Θέατρο Του Πολέμου Β’, του Γιάννη Λιγνάδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης (2017). Επίσης έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Ινστιτούτου Grotowski, Making Tomorrow’s Theatre στο Wrοclaw, Πολωνία (2016), στην όπερα Ιούλιος Καίσαρας του Φίλιππου Τσαλαχούρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2015) και μέλος του Studio υπό το μηδέν του Νίκου Καραγέωργου (2014).

«Μια Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» έρχεται από τις 21 Φεβρουαρίου στην κεντρική σκηνή του BIOS. Μιλήστε μας για τον ρόλο σας.

Ο Τουνίν είναι ένας νέος άνδρας από την επαρχία που φαίνεται να μην του είναι οικείες πολλές από τις καταστάσεις που βιώνει στο έργο. Ακόμα και καθημερινές καταστάσεις, μάλλον γνώριμες στους περισσότερους από εμάς. Θα μπορούσε να πει κανείς πως τον διακατέχει μια αγνότητα και πως σίγουρα έχει πολύ έντονο το αίσθημα του χρέους. Πιστεύει στην φιλία, στον έρωτα. Ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον και πολύ έμπρακτα προσπαθεί να το πετύχει.
Ο ήρωας που ερμηνεύετε περνάει από πολλές διαφορετικές και δύσκολες φάσεις στη διαδρομή του αναλαμβάνοντας και μια επικίνδυνη αποστολή…
Σίγουρα έχει μια δύσκολη διαδρομή και αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθεί η πλοκή του έργου. Έτσι δε συμβαίνει άλλωστε με τους περισσότερους «ήρωες» του παγκόσμιου ρεπερτορίου; Το θέμα όμως με τον συγκεκριμένο «ήρωα» είναι το γιατί ανέλαβε τη συγκεκριμένη αποστολή και το πόσο βέβαιος είναι για αυτήν του την απόφαση. Ο Τουνίν παρά την αγνότητα και την ευαισθησία του εκφράζει αδυναμίες και πάθη που τον εξανθρωπίζουν πλήρως. Πρόκειται λοιπόν για έναν «ήρωα» πολύ διαφορετικό από την κλασσική έννοια του ηρωισμού, γεγονός που έχει τεράστια σημασία για το έργο μας.
Στο έργο που συμμετέχετε μεταφέρεται ένα ισχυρό μήνυμα για την απειλή του φασισμού ή οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος. Πόσο κοντά θεωρείτε ότι βρίσκεται αυτή η περίοδος με τη σημερινή;
Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι επαναλαμβάνεται. Μέσα από την «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» μπορεί κανείς να εντοπίσει στιγμές και καταστάσεις που μπορεί να μοιάζουν μακρινές και αποτρόπαιες, αλλά και ταυτόχρονα πολύ κοντινές. Ακόμα και στο σήμερα υπάρχουν φασιστικά/ολοκληρωτικά καθεστώτα και αποτελούν απειλή για εμάς όσο κι αν η εποχή μας δεν επικροτεί τις βίαιες συμπεριφορές. Τέτοια καθεστώτα, είναι πάντοτε επικίνδυνα για όλους τους πολίτες αφού η λογική που τα κινεί βασίζεται στη βία.
Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τον Γιάννη Λασπιά; Και την υπόλοιπη ομάδα;
Ναι, είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με το Γιάννη αλλά και με όλους τους υπόλοιπους συντελεστές και είναι πολύ ευτυχής και εποικοδομητική η συνεύρεση μας.
Πως κρίνετε τα θεατρικά πράγματα στη χώρα μας και πόσο εύκολα ή δύσκολα είναι για τους νέους καλλιτέχνες ;
Η αλήθεια είναι πως είμαι αισιόδοξος. Βλέπω μεταξύ άλλων, να γίνονται ωραίες δουλειές από ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν. Αυτό μου αρκεί. Όσο για τους νέους επαγγελματίες, είτε αυτοί σχετίζονται με την τέχνη είτε όχι, νομίζω πως το μόνο που χρειάζεται είναι ξεκάθαρος στόχος και σκληρή δουλειά.
INFO
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς
Κινησιολογία: Άλκηστις Πολυχρόνη
Πιάνο, Ηχητικό περιβάλλον & Μουσική Διδασκαλία: Ειρήνη Τηνιακού
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Πολύζος
Φωτογραφίες : Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer : Νικήτας Χάσκας
Παίζουν: Διαμαντής Καραναστάσης, Δώρα Χρυσικού, Βασίλης Αθανασόπουλος, Ίριδα Μάρα, Ξένια Αλεξίου, Γεωργία Παντέλη, Δάφνη Νικητάκη, Μελίνα Σπετσιέρη, Κωνσταντίνος Πολύζος, Γιάννης Ίτσιος. Στο ρόλο της Μαντάμ Αΐντα η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου.
BIO, Πειραιώς 84. Main210 3425335
www.bios.gr
Διάρκεια παραστάσεων: Από Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 έως Κυριακή 17 Μαρτίου 2019. Παραστάσεις: Πέμπτη έως Κυριακή. Έναρξη: 21.00. Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65).
ΠΗΓΗ  ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου