Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Χωρισμός και απώλεια



Με τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πορφύρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. Το Σάββατο 9/2 το βήμα θα μοιραστούν οι Όλγα Δούκα, Κωνσταντίνος Σπηλιώτης και Χρυσή Καριώτογλου.
Μέσα από τις ομιλίες τους, οι τρεις καταξιωμένοι ψυχοθεραπευτές εστιάζουν στη ρήξη των συναισθηματικών δεσμών ως προπομπό του χωρισμού, καθώς και στις βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός διαζυγίου στην ψυχοσύνθεση του παιδιού. Μαζί τους συνομιλεί ο ψυχαναλυτικός θεραπευτής και συγγραφέας, Τρύφωνας Ζαχαριάδης.
Τη σκυτάλη θα πάρει στις 16 Φεβρουαρίου η γνωστή στιχουργός και ποιήτρια Λίνα Νικολακοπούλου, κλείνοντας με την τοποθέτησή της τον φετινό-πέμπτο κατά σειρά-κύκλο ομιλιών.



Περιλήψεις εισηγήσεων
Το Διαζύγιο και οι ψυχικές συνέπειες στους οικογενειακούς δεσμούς
Εισηγήτρια: Όλγα Δούκα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ιδιωτικά ως θεραπεύτρια ενηλίκων, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας και Οικογένειας.
Οι συνέπειες του χωρισμού ανάμεσα στο παιδί και στην οικογένειά του σχετίζονται περισσότερο με την αντιπαράθεση ανάμεσα στους γονείς του και λιγότερο με τον χωρισμό. Το διαζύγιο οδηγεί την οικογένεια σε ένα ψυχικό τραύμα καθώς οι ναρκισσιστικοί και σεξουαλικοί δεσμοί αποσυντίθενται. Η μετάθεση των συνειδητών και ασυνείδητων συγκρούσεων από τους γονείς στα παιδιά, μπορεί να αναστατώσει τους δεσμούς με τους γονείς λόγω των δικών τους προβολών και έτσι τα παιδιά να στραφούν σε άλλου είδους ταυτίσεις που τα αποξενώνουν από τον ίδιο τους τον εαυτό…



image
Όλγα Δούκα



Δυο ξένοι στον ίδιο γάμο. Η απώλεια του ναρκισσιστικού δεσμού ως προπομπός του διαζυγίου
Εισηγητής: Κώστας Σπηλιώτης, Ψυχοθεραπευτής οικογένειας και ζεύγους – Ομαδικός Αναλυτής. Κοινωνικός επιστήμων – Δρ Πανεπιστημίου Paris IX – Dauphine Γαλλίας. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας και Οικογένειας, τακτικό μέλος της IAGP και της AISLF.
Στο ζευγάρι, το υποκείμενο αναζητά να βρει στον άλλο κομμάτια του Εγώ του, επενδύει στον άλλο σαν να επένδυε στον ίδιο τον εαυτό του, εξιδανικεύει τον άλλο όπως εξιδανικεύει τον εαυτό του. Ο ναρκισσιστικός δεσμός των μελών του ζεύγους διαμορφώνει τον ψυχικό χώρο του Εμείς. Εξιδανικεύοντας το δυαδικό Εμείς, τα μέλη του ζεύγους διατρανώνουν την επιθυμία τους για ζωή και την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίζουν με σθένος καταστάσεις που αντηχούν την ιδέα του θανάτου [...]. Όταν ο ναρκισσιστικός δεσμός των μελών του έχει στηριχτεί σε μια ψευδή εικόνα του ζευγαριού, την οποία φαντασιακά υποστηρίζουν και οι δύο σύντροφοι, στο τέλος καταλήγουν να συντηρούν το φάντασμα μιας (ήδη διαλυμένης) ενότητας ως άλλοθι της επιθυμίας για ζωή.



cPh-spiliotis-kostas
Κώστας Σπηλιώτης



Παιδί που πόνεσε - Ενήλικας που αποφεύγει να αφεθεί στην αγάπη
Εισηγήτρια: Χρυσή Καριώτογλου, Ψυχολόγος και Ομαδική Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται στο Specialist Psychotherapy Service, Μονάδα Ψυχοθεραπείας ενηλίκων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) του Ανατολικού Λονδίνου (Hackney), με ομάδες και ατομική θεραπεία ενηλίκων, καθώς και ως ιδιώτης.
Παρουσίαση κλινικού υλικού ομάδας, όπου μέσα από τη σχετική διεργασία ο «τραυματισμένος» από το διαζύγιο των γονέων του ενήλικας, ανακαλύπτει πως ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα συναισθήματά του γύρω από την απώλεια της οικογένειας και του γονεϊκού ζευγαριού ως ασφαλούς ενότητας, επέδρασε στον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με τους άλλους ανθρώπους στην ζωή του. Η αποφυγή σχέσεων δέσμευσης και αφοσίωσης, η ψυχική απομόνωση από τον «άλλο» αντανακλά την «απάντηση στο τραύμα»…



51182261 236622870577190 7350776754044141568 n
Χρυσή Καριώτογλου



Ταυτότητα εκδήλωσης
Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη - Χωρισμός και απώλεια
Τρίτη συνάντηση του κύκλου. Εισηγητές:
- Όλγα Δούκα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια: «Το διαζύγιο και οι ψυχικές συνέπειες στους οικογενειακούς δεσμούς».
- Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, Ψυχοθεραπευτής οικογένειας και ζεύγους-Ομαδικός Αναλυτής: «Δύο ξένοι στον ίδιο γάμο. Η απώλεια του ναρκισσιστικού δεσμού ως προπομπός του διαζυγίου».
-Χρυσή Καριώτογλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια: «Παιδί που πόνεσε-Ενήλικας που αποφεύγει ν’ αφεθεί στην αγάπη».
Υπεύθυνος διοργάνωσης: Τρύφων Ζαχαριάδης, ψυχαναλυτικός θεραπευτής, συγγραφέας.
Πού: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, www.thf.gr
Πότε: Σάββατο 9 Φεβρουαρίου
Διάρκεια: 2 ώρες (18:00-20:00)
Κόστος συμμετοχής: 10 €, μειωμένο 5 €
Υπεύθυνος διοργάνωσης: Τρύφωνας Ζαχαριάδης
Για αγορά εισιτηρίου καλέστε στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη στο 210 3611206.
Δείτε τον προγραμματισμό όλων των ομιλιών και μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση ΕΔΩ.



Θυμίζουμε ότι η παρούσα διοργάνωση με τίτλο «Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη-Χωρισμός και απώλεια» πραγματοποιείται με αφορμή το βιβλίο της γνωστής ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Karyl Mc Bride με θέμα τον χωρισμό. Ο ελληνικός τίτλος του είναι «Χωρίς εσένα. Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού» και μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πορφύρα.



image



Πληροφορίες για το βιβλίο
Τίτλος: Χωρίς εσένα
Υπότιτλος: Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού
Συγγραφέας: Karyl Mc Bride
Εκδόσεις: Πορφύρα
Μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας
Πρόλογος: Τρύφων Ζαχαριάδης
Σελίδες: 346
Τιμή: 18 ευρώ
Για να δείτε τα βιβλία των Εκδόσεων Πορφύρα κάντε κλικ ΕΔΩ.



logo greek



Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Βάσω Σωτηρίου
We will Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία
Βάσω Σωτηρίου
Διευθύνουσα σύμβουλος
Τηλ: +30 211 400 5461
Κιν.:. +30 6936 159 835
www.vassosotiriou.gr
Email: vassosotiriou@wewill.gr
Facebook: Vasso Sotiriou
Νάντια Γιαννούλη
Προβολή & Επικοινωνία
Τηλ: +30 211 400 5461
Κιν: +30 6932 525 126
www.vassosotiriou.gr
Email: nadiagiannouli@wewill.gr
Facebook: nadia.giannouli



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου