Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Δημήτρης Σεβαστάκης : « The uneasy gaze », α Retrospective

  
Μια «σπόντα» του ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ :  Η «επίμονη και προσηλωμένη ματιά που  δεν στερείται κινητικότητας», διατυπώνονται με τον αγγλοπρεπή τίτλο της έκθεσης του καλλιτέχνη. Αναρωτιέμαι, αν συνέλαβε το νόημα αυτό στα αγγλικά και στη συνέχεια, μη μπορώντας να επιλύσει το μεταφραστικό πρόβλημα, έμεινε στον αγγλικό τίτλο. Πάντως έτσι δεν εξυπηρετείται η  κατανόηση του κοινού ούτε προπονείται ο ίδιος στον μικρόκοσμο των λέξεων/νοημάτων της ελληνικής γλώσσας.
                                                             
                                         Συνομιλίες, μικρές γραφές, παραστάσεις, σημάδια μιας αχανούς συλλογής.  Ο ζωγράφος Δημήτρης Α. Σεβαστάκης, τρία χρόνια μετά την έκθεσή του  «Νύχτα - ζωγραφική πάνω σε σκοτεινές σκέψεις» στη γκαλερί  William James,   συγκεντρώνει σε μια αναδρομή,  έργα  ενός  παρατεταμένου προσωπικού ερωτήματος.  Η  ζωγραφική ως γλώσσα και η γενιά του ως βιωματική επικράτεια, κτίζουν και ξανασχεδιάζουν  μια έμμονη  διαφωνία. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα κριτικού βλέμματος, απέναντι σε ρεύματα τέχνης, που στην Ελλάδα πάντοτε έχουν τον  καταναγκαστικό χαρακτήρα του main stream.  Στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη από τις  29  Οκτωβρίου μέχρι και τις  7 Δεκεμβρίου 2014 και  με επιμέλεια του κριτικού της τέχνης, Παναγιώτη Παπαδόπουλου,  παρουσιάζονται η  σκοτεινή σειρά των Λύκων, οι παραλλαγές  πάνω σε μια αίθρια αφήγηση , νέα πορτραίτα  ασήμαντης  πόλης ,  νερά, δάση και  πρόσωπα  ενός αυτοβιογραφικού αρχείου. Λάδια, ακρυλικά, παστέλ  λαδιού, ακουαρέλες, μολύβια, συνθέτουν ένα  ημερολόγιο  αποσπασμάτων. Η  έκθεση εκτείνεται  ζωγραφικά,  από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 , μέχρι σήμερα, από το informel και τον εξπρεσιονισμό μέχρι το ρεαλισμό.
Eν όψει : "Οι ανταύγιες του φόνου"

            Ο Δημήτρης Α. Σεβαστάκης γεννήθηκε το 1960 στη Σάμο. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ με  τους Μόραλη,  Μυταρά, Αρβανίτη, Κούκο. Έχει κάνει δώδεκα ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το έργο του  έχουν ασχοληθεί έγκριτοι θεωρητικοί και ιστορικοί της τέχνης. 
               Από το 2000 διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Ζωγραφική και Εννοιολογικές Προσεγγίσεις Σχεδιαστικών Προβλημάτων. Κριτικά κείμενά του για την τέχνη και την πολιτική, δημοσιεύονται σε σημαντικές Αθηναϊκές εφημερίδες (Βήμα, Έθνος, Αυγή, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Δρόμος κ.α.), σε περιοδικά  και συλλογικούς τόμους τέχνης και θεωρίας. Συμμετέχει σε επιστημονικές ομάδες, πολιτιστικές δράσεις και συνέδρια, με επίκεντρο φαινόμενα  της σύγχρονης πολιτιστικής  και πολιτικής σκηνής. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Εγκαίνια: Τετάρτη 29  Οκτωβρίου και ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 29/10 μέχρι 7/12/2014
Είσοδος ελεύθερη.
Διεύθυνση χώρου:
Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο.  τηλέφωνο γραμματείας : 210 - 2719744.
Στάση ΗΣΑΠ: Ν. Ηράκλειο.
www.pinakothiki.eu Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη- Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-15:00, και 18 :00-21 :00
Σάββατο-Κυριακή: 11:00-14:00
Δευτέρα κλειστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου