Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τα φλαμίνγκο στη λίμνη Πολυφύτου


Σημ. ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Τεχνητή η λίμνη, αλλά όχι και η φύση που την επισκέπτεται ή την εποικίζει….

Μια ομάδα της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης επισκέφτηκε  τη λίμνη Πολυφύτου  για να θαυμάσει από κοντά τα πανέμορφα φλαμίνγκο που έχουν σταματήσει εκεί (δίπλα  στη γέφυρα Ρυμνίου), προκειμένου να ξαποστάσουν  και να συνεχίσουν μετά το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι.  Εντοπίσαμε μια «παρέα» έξι φλαμίνγκο (τρία ενήλικα και τρία νεαρά), ακολουθώντας τις οδηγίες του φίλου Γ.Μ. που παρατήρησε πριν λίγες μέρες ένα μεγαλύτερο κοπάδι (γύρω στα 25-30 πουλιά) και ανέβασε ωραιότατες φωτογραφίες στο διαδίκτυο.
Τα φλαμίνγκο υπάρχουν σε πολλές χώρες στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη. Είναι αποδημητικά πουλιά. Μπορούν να πετάξουν 500 ως 600 χλμ. κάθε νύχτα ! Το χειμώνα μεταναστεύουν κυρίως στην Αφρική και ένας μεγάλος αριθμός – γύρω στις 7.000 – έρχονται στην Ελλάδα. Προτιμούν τα υφάλμυρα νερά (αλυκές, λιμνοθάλασσες), αλλά εδώ και μερικά χρόνια κάποιες μικρές αποικίες σταθμεύουν και στη λίμνη Πολυφύτου. 
Εκτός από τα φλαμίνγκο είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στη λίμνη και άλλα πουλιά, κυρίως  φαλαρίδες (νερόκοτες) και ερωδιούς.
Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά την πολύ αξιόλογη ορνιθοπανίδα που έχει αναπτυχθεί στη λίμνη Πολυφύτου. Σε σχετική μελέτη του ο  έμπειρος βιολόγος- ορνιθολόγος κ. Δ. Μπούσμπουρας συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία και φωτογραφικά ντοκουμέντα για τον σημαντικότατο – και άγνωστο- φτερωτό πλούτο της τεχνητής λίμνης.
Στην ευρύτερη περιοχή έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί 128 είδη πουλιών, περίπου το 1/3 των ειδών που απαντούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών αργυροπελεκάνοι (περισσότεροι από 100 σε μόνιμη βάση), ερωδιοί, κορμοράνοι, μαυροπελαργοί, χρυσογέρακα, πετρίτες, αετογερακίνες, φιδαετοί, χαλκόκοτες, μελισσοφάγοι κλπ. Μερικά από τα είδη αυτά είναι σπάνια ή και απειλούνται με εξαφάνιση. Η περιοχή επίσης αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο ακόμη και ειδών των υφάλμυρων περιοχών όπως το φοινικόπτερο (φλαμίγκο) και η αβοκέτα. Κατά τον κ. Μπούσμπουρα η λίμνη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχτεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) και συνεπώς πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.
(σσ. Η μελέτη αυτή έχει παρουσιαστεί -με τη βοήθεια και της Οικολογικής Κίνησης -  σε Βελβεντό, Σέρβια και Κρανίδια
19-10-2014
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Φωτογραφίες:
·         Τα φλαμίνγκο είναι από φωτογράφηση του Γ. Μ. Όσα είναι νεαρής  ηλικίας έχουν ακόμη γκρίζες αποχρώσεις. http://www.mikrovalto.gr/
·         Μαυροπελαργός, απειλούμενο είδος. Από την παρουσίαση της μελέτης του Δ. Μπόύσμπουρα  για την ορνιθοπανίδα της λίμνης ΠολυφύτουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου