Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η Καστοριά στα αξιοθέατα …


7 Οκτωβρίου, 2014 - Τις ιστορικές γειτονιές Ντόλτσο και Απόζαρι της παλιάς πόλης της Καστοριάς, που περιλαμβάνονται στον  κατάλογο των 7 σε Μεγαλύτερο Κίνδυνο μνημείων και τοποθεσιών στην Ευρώπη κατά το έτος 2014, επισκέφθηκε στις 4 και 5 Οκτωβρίου ομάδα ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομικών από την Europa Nostra, την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η ομάδα επισκέφθηκε πλήθος σημαντικών κτηρίων του 18ου και 19ου αιώνα στην Καστοριά, εκ των οποίων μερικά έχουν ήδη αποκατασταθεί, όμως τα περισσότερα παραμένουν σε ετοιμόρροπη κατάσταση και χρήζουν κινητοποίησης για την διάσωσή τους.
Στην κατάμεστη δημόσια συνάντηση στις 4 Οκτωβρίου στο Δήμο Καστοριάς, παρουσία του Μητροπολίτη Σεραφείμ, Επισκόπου Καστοριάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ανέστης Αγγελής καλωσόρισε την επίσκεψη των ειδικών, ευχαρίστησε τον προηγούμενο δήμαρχο για την ιδιαιτέρως αποτελεσματική στήριξη που παρείχε στην προετοιμασία της αίτησης, και επιβεβαίωσε ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο, και ιδίως ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Λεωνίδας Παπαδημητρίου, θα υποστηρίξει σθεναρά το έργο αποκατάστασης.. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος διαβεβαίωσε τους παρόντες στη συνάντηση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την υποστήριξη της πρότασης, όταν αυτή συμφωνηθεί, και ιδιαιτέρως για να την προσέλκυση χρηματοδότησης από την Ε.Ε για το πρόγραμμα.
Ο Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος της Europa Nostra, υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται μόνο για θέμα πολιτιστικής κληρονομιάς, αν και αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Πρόκειται, επίσης,
για την ανάγκη η Καστοριά να χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά της πλεονεκτήματα προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθεί η ροή των επισκεπτών σε μια από τις πιο διακεκριμένες παλιές πόλεις της Ελλάδας, και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ο Stefan Balici, μέλος του Συμβουλίου της Europa Nostra, πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη να σχεδιαστούν οι κατάλληλες μέθοδοι υλοποίησης και συνεργασίας μεταξύ των Αρχών και του κοινού, έτσι ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να ενσωματωθεί περαιτέρω σε τοπικές και ευρύτερες αναπτυξιακές πολιτικές. Επίσης, οι επιστημονικές προδιαγραφές στον τομέα της συντήρησης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να τηρηθούν καθ 'όλη τη διαδικασία».
O Urbano Murillo, ο οποίος εκπροσώπησε την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε: «Η έκθεση, η οποία χρηματοδοτείται από την Ισπανικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (SCA), θα πρέπει να παρέχει τη βάση για τη μετέπειτα ανάπτυξη του σχεδίου από τις περιφερειακές και τοπικές Αρχές. Αυτή η μελέτη σκοπιμότητας θα σκιαγραφήσει την προτεινόμενη πορεία δράσης προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για όποια δράση υιοθετηθεί».
Δύο μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Europa Nostra, ο Pedro Ponce de Léon και η Ιωάννα Στεριώτου συμμετείχαν στην αποστολή. Ο Pedro Ponce de Léon, ο οποίος θα ηγείται της προετοιμασίας της έκθεσης, ανακοίνωσε: «Με βάση την εύλογη υπόθεση ότι θα λάβουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες από το Δήμο σε εύλογο χρονικό διάστημα, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε διαμορφώσει τους κύριους άξονες της μελέτης σκοπιμότητάς καθώς και τις προτάσεις μας μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ελπίζω τότε να επισκεφθούμε την Καστοριά, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την υπόθεση εργασίας μας και να συσκεφθούμε με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές».
Σε απάντηση στις ενστάσεις από ορισμένους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία είναι πολύ σκληρή για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων, ο Παύλος Κρεμέζης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας, δήλωσε ότι λόγω αυτού του προβλήματος, το οποίο υφίσταται σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Καστοριά, η Ελληνική Εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για την διοργάνωση τριών συνεδρίων, εκ των οποίων το ένα θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, για την διαμόρφωση προτάσεων που θα κατατεθούν στις Ελληνικές Αρχές κατά τη διάρκεια του 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου